Πανηπειρωτικός Σύλλογος - 14η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα πολυφωνικού τραγουδιού

“Το «Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι», είδος παλαιότατης καταγωγής, αποτελεί ζώσα παράδοση και στοιχείο ταυτότητας της πολιτισμικής ιδιοπροσωπίας των πληθυσμών της παραμεθόριας Ηπείρου και της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, συνιστώντας παράλληλα ένα πολιτιστικό «διαβατήριο» ανάμεσα στα σύνορα και στους γειτνιάζοντες λαούς. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα στο ρεπερτόριο της παγκόσμιας πολυφωνίας, μαρτυρώντας την αξία της συλλογικής πειθαρχίας αλλά και τη σημασία του αυτοσχεδιασμού, όπως τα στοιχεία αυτά προβάλλονται μέσα από τη δόμηση και το ύφος της ερμηνείας του, τον επιμερισμό και την αλληλεγγύη των διαφορετικών ρόλων του.”

Με αυτά τα λόγια περιγράφεται το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι στο Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μετά την εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Γενικότερα, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αρκετών μουσικόφιλων και αποτελεί πόλο έλξης για τους ερευνητές τους είδους, μιας και αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές φόρμες στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια αλλά και στο παγκόσμιο ρεπερτόριο της Λαϊκής Πολυφωνίας.

Φέτος, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού, κ. Χάιδας Αλέξανδρος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν θα γιορτάσουμε μαζικά την παγκόσμια ημέρα πολυφωνικού τραγουδιού, έτσι, δηλαδή, όπως την τελευταία δεκαετία ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών και το Πολυφωνικό του Σχήμα είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασίες πραγματοποιούσε. Παρά ταύτα, η μη πραγματοποίηση κάποιας συντονισμένης εκδήλωσης δεν παύει το σκοπό μας, ο οποίος παραμένει ο ίδιος: τη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού ως κοινό τόπο διαδικτύωσης, αλληλοστήριξης, συνύπαρξης, επικοινωνίας και δικαιώματος συνδημιουργίας μιας άτυπης αλλά ζώσας Παγκόσμιας Κοινότητας Πολυφωνικού Τραγουδιού.

Ο συλλογικός χαρακτήρας του Πολυφωνικού Τραγουδιού, βασισμένος σε συγκεκριμένες ιστορικά κοινωνικές δομές και συλλογικές νοοτροπίες, αναγορεύεται σε κυρίαρχο στοιχείο προβολής και επιβίωσης του είδους στην εποχή μας. Δημιουργός και συνεχιστής του είναι ο λαός. Η συλλογικότητα, η συγκινησιακή δυναμική και η ιδιαίτερη δομή του, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που αποτελούν  βασικά κίνητρα ενδιαφέροντος για πολλούς νέους ανθρώπους, οι οποίοι στρέφονται στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι αναζητώντας αυθεντικά ακούσματα ψυχής και συλλογική καλλιτεχνική έκφραση, δίνοντας με τον τρόπο αυτό νέα πνοή στο είδος.

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών με το σχήμα Ηπειρώτικου Πολυφωνικού τραγουδιού, την ποιοτική και συστηματική δουλειά που γίνεται στους κόλπους του, σε συνδυασμό με την υλοποίηση υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων, σας καλούν να συμμετέχετε σε αυτήν την προσπάθεια, αμέσως μόλις οι περιστάσεις μας επιτρέψουν να ξανασμίξουμε.

 

 

Διαβάστε επίσης