Αιγιάλεια: «Ασπίδα» για την αντιμετώπιση του κορονοϊου με επτά καίριες παρεμβάσεις

 

Με απόλυτο σεβασμό στο υπέρτατο αγαθό της υγείας πραγματοποιήθηκαν από την Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Αιγιαλείας, όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των εργαζομένων, ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς μας από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαϊου.

«Με υπευθυνότητα και πολύ προσεκτικές ενέργειες θωρακίζουμε στο μέγιστο βαθμό την μαθητική κι εκπαιδευτική κοινότητα, τους εργαζόμενους και κατ`επέκταση την τοπική κοινωνία» σημειώνει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ΄.Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος.

Συνοπτικά οι «7» παρεμβάσεις «ασπίδα» προστασίας ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων:

1. Στη «μάχη» της καθημερινής απολύμανσης ρίχνονται συνολικά 47 εργαζόμενες αφού ήδη από τα μέσα της περ.εβδομάδας στη δύναμη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν μετακινηθεί «22» εργαζόμενες από την Πρωτοβάθμια και μαζί με τις «25» εργαζόμενες της Δευτεροβάθμιας έχουμε συνολικά δυναμικότητα «47» εργαζόμενων προκειμένου να τηρηθούν στο μέγιστο βαθμό όλα τα προβλεπόμενα μέτρα που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση του covid 19. Δυνάμει των σχετικών αποφάσεων, το σύνολο των συμβασιούχων εργαζομένων καθαριότητας νοούνται ότι εργάζονται σύμφωνα με το προβλεπόμενο ωράριο των μονίμων εργαζομένων, προκειμένου να είναι παρούσες από την έναρξη έως τη λήξη των μαθημάτων εφαρμόζοντας το αυστηρό πρωτόκολλο υγιεινής όπως ενδελεχώς παρουσιάστηκε από τον επόπτη υγείας που έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές.

Για την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων των εργαζομένων στην καθαριότητα σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλείας, ολοκληρώθηκε η προμήθεια Μέτρων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που περιλαμβάνουν 18 διαφορετικά είδη προστασίας (γάντια, μάσκες, ένδυση και υπόδηση εργασίας κλπ.) για την απόλυτη προστασία των εργαζομένων.

 

2. Για τους χώρους διδασκαλίας και τις τουαλέτες προβλέπεται η επιμελής απολύμανση των επιφανειών από το προσωπικό καθαριότητας τόσο πριν την έναρξη των μαθημάτων όσο και κατά την διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων, με αντισηπτικό –απολυμαντικό διάλειμμα. Για τις τουαλέτες των σχολικών μονάδων η Σχολική Επιτροπή φρόντισε να τοποθετηθούν σταθερές συσκευές κρεμοσάπουνου, σταθερές συσκευές χαρτοθήκης και βέβαια οι απαιτούμενες ποσότητες σε κρεμοσάπουνο και χειροπετσέτες οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες του συνόλου των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς μας. Ταυτόχρονα έχει παραδοθεί το σύνολο των ποσοτήτων αντισηπτικών για τα χέρια που έχουμε στη διάθεσή μας μέσω δωρεάς από το υπουργείο Παιδείας ενώ στην κεντρική είσοδο κάθε σχολείου  με ευθύνη της Σχολικής Επιτροπής τοποθετείται συσκευή τοίχου με αντισηπτικό.

 

 

3. Με την έναρξη των μαθημάτων θα διατίθενται σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας μάσκες και γάντια μιας χρήσεως, δίδοντας τη δυνατότητα χρήσης τους από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Παρότι η χρήση μάσκας και γαντιών δεν είναι υποχρεωτική, σκοπός μας είναι να μεγιστοποιήσουμε τον βαθμό προφύλαξης και το αίσθημα ασφάλειας και για τους λόγους αυτούς η Σχολική Επιτροπή προχώρησε στην προμήθεια της απαιτούμενης ποσότητας ώστε να μην λείψουν από καμία αίθουσα διδασκαλίας τα μέτρα προφύλαξης.

 

4. Βάσει του προγραμματισμού μας για στοχευμένες ενέργειες στο σωστό χρόνο, το διήμερο Πέμπτη –Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σε όλες τις σχολικές μονάδες αρμοδιότητάς μας ενημέρωση από εξειδικευμένο επόπτη υγείας. Στις ενημερωτικές συναντήσεις με την επόπτρια Υγείας που επισκέφθηκε όλες τις σχολικές μονάδες παρίσταντο οι διευθυντές, το προσωπικό καθαριότητας και οι σχολικοί φύλακες ώστε να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές και να λυθούν τυχόν απορίες ως προς την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊου.

Η διαδικασία σε κάθε σχολείο εξελίχθηκε σε σεμινάριο Υγιεινής με στοχευμένες και χρηστικές οδηγίες για την απολύμανση και την προστασία μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων.

 

5. Με την αγαστή συνεργασία όλων των υπηρεσιών του Δήμου φροντίσαμε για τον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων όλων των σχολικών μονάδων.  Συγκεκριμένα μετά από συντονισμό ενεργειών με τον τομέα Καθαριότητας έχουμε προγραμματίσει την καθημερινή απολύμανση των προαυλίων με πλυστικά μηχανήματα με το προβλεπόμενο απολυμαντικό διάλυμα. Παράλληλα το διάστημα που οι σχολικές μονάδες δεν λειτουργούσαν πραγματοποιήσαμε εκτεταμένη απεντόμωση-μυοκτονία στο σύνολο των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς μας, αφού από πλευράς των υγειονομικών υπηρεσιών υπερτονίστηκε ότι σπουδαίο ρόλο ως μέτρο αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι η καθαριότητα στο σύνολο των χώρων σε εστίες μόλυνσης όπως σκουπίδια, λιμνάζοντα ύδατα κ.λ.π.. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε απολύμανση σε όλους τους χώρους των σχολικών μονάδων, ενώ την τελευταία εβδομάδα σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου προχωρήσαμε στην κοπή χόρτων σε όλους τους αύλειους χώρους.

 

6. Επιπλέον με μέριμνα της Σχολικής Επιτροπής φροντίσαμε για την κάλυψη των κενών θέσεων σχολικών φυλάκων από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαϊου και μέχρι την Παρασκευή 12 Ιουνίου για το σύνολο των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς μας ώστε να υπάρχει φύλαξη και παράλληλα επιστασία για όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, δεδομένου ότι οι οδηγίες που δίδονται από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής αφού μεταξύ άλλων: θα πρέπει να περιορίζεται ο συνωστισμός στην προσέλευση και στην αποχώρηση από τη σχολική μονάδα, απαγορεύεται η συγκέντρωση των μαθητών πριν την έναρξη των προγραμμάτων, η έξοδος στο προαύλιο γίνεται με σειρά, απαγορεύεται η ενασχόληση με παιχνίδια στο διάλειμμα.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε με απόφαση του δημάρχου ανάκληση αποσπάσεων δύο σχολικών φυλάκων που είχαν μετακινηθεί τα προηγούμενα χρόνια από τις θέσεις τους και επέστρεψαν στις οργανικές τους θέσεις.

 

7. Ολοκληρώθηκε η διανομή τάμπλετ και καρτών ίντερνετ που προμηθεύτηκαν με έξοδα της Σχολικής Επιτροπής και επιχορήγηση από το δήμο, σύμφωνα με τις ανάγκες που είχαν καταγραφεί από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων σε μαθητές που δεν είχαν εξοπλισμό ή πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Δεδομένου ότι υπάρχουν μαθητές που είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε διαβιούν σε περιβάλλον ευπαθών ομάδων και κρίνεται απαραίτητη η συμμετοχή στα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης, στόχος μας είναι η παροχή όλων των διευκολύνσεων προς την μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα.

 

 

**Αργά το μεσημέρι της Παρασκευής στο Εσπερινό Γυμνάσιο και Εσπερινό Γενικό Λύκειο Αιγίου ολοκληρώθηκε το εξαντλητικό διήμερο ενημέρωσης από την επόπτρια Υγείας. Την ώρα του σεμιναρίου (απ`όπου και η σχετική φωτό) την σχολική μονάδα επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος.

Διαβάστε επίσης