Επιστολή Φαρμάκη στους Υπ.Ανάπτυξης και Οικονομικών για τη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του κατασκευαστικού κλάδου και μάλιστα σε συνδυασμό με την προστασία της πρώτης κατοικίας, σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σε επιστολή που έστειλε προς τους Υπουργούς, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως αναφέρει ο Περιφερειάρχης, «μέσα από συναντήσεις μου με σωματεία και ενώσεις κατασκευαστών έχω επιβεβαιώσει την άποψη ότι η θετική πορεία του κλάδου μπορεί να μην επηρεαστεί σοβαρά από τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων του νέου κορωνοϊού, καθώς οι ιδιωτικές κατασκευές συνδέονται με κάλυψη μακροχρόνιας και πάγιας ανάγκης και έχουν – κατά κύριο λόγο - ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης που επανακάμπτουν στην πραγματική οικονομία μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας, πολιτικής αναξιοπιστίας και αστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος».  

Ο κ. Φαρμάκης παραθέτει ένα πλέγμα προτάσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, όπως η χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για ανέγερση κατασκευών και για ανακαινίσεις οικοδομών, η αναστολή υποχρέωσης υποβολής πόθεν έσχες για αγορά ακινήτων μέχρι το 2023, η μείωση του ΦΠΑ στα οικοδομικά υλικά και τις οικοδομικές εργασίες, όπως επίσης ο καθορισμός χαμηλότερων ορίων επένδυσης σε ακίνητα ως προϋπόθεση για την χορήγηση Golden Visa σε κατοίκους εξωτερικού, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου για τα ακίνητα που παραμένουν αδιάθετα, αλλά και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

«Υπενθυμίζοντας την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκτιμώ ότι, πέρα από την κοινωνική ανάγκη που την επιβάλλει, η σχετική πρόβλεψη σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα ομαλοποιήσει την αγορά και θα ενθαρρύνει την αγορά νεόδμητων ακινήτων» καταλήγει ο κ. Φαρμάκης 

Διαβάστε επίσης