Πάτρα: Ξεκινούν έλεγχοι σε κλινικές και γηροκομεία

 


Ελέγχους σε 12 ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία και άλλες δομές υγείας ξεκινάει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετά και από τα πρόσφατα κρούσματα διασποράς του κορονοϊού.
Την απόφαση υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος απάντησε στη Σία Αναγνωστοπούλου και τον Κώστα Μάρκου, βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κοινή παρέμβασή τους για τις ευάλωτες ομάδες (Ρομά, πρόσφυγες-μετανάστες κλπ) και τα μέτρα που έχει λάβει η Περιφέρεια.

Είναι προφανές ότι τα πρόσφατα κρούσματα διασποράς του ιού σε νοσηλευτήρια της Αττικής βάρυναν στην απόφαση της περιφερειακής αρχής, η οποία δεν θα ήθελε να δει να ματαιώνεται η προσπάθεια που γίνεται από την κοινωνία.
Ο Χ. Μπονάνος αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενη από γιατρό της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας και από επόπτη δημόσιας υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Αχαΐας, προκειμένου να επισκεφθούν ιδιωτικές κλινικές, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας, άσυλα ανιάτων της Αχαΐας, με σκοπό τον έλεγχο των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας για τη λήψη και τήρηση μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού.
Στην Αχαΐα ο έλεγχος θα διενεργηθεί σε τρεις μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, σε δύο ιδιωτικές κλινικές, σε τρεις οίκους ευγηρίας, σε τρεις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και σε ένα άσυλο. «Πιστεύουμε ότι τηρούνται τα μέτρα, αλλά πρέπει να γίνουν οι έλεγχοι. Καλύτερο το προλαμβάνειν του θεραπεύειν» δήλωσε στην «Π» ο Χ. Μπονάνος.
Η «Π» είχε αναδείξει τη συγκεκριμένη ανάγκη σε πρόσφατα ρεπορτάζ, φιλοξενώντας δηλώσεις του καθηγητή Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος είχε διαπιστώσει ότι, ναι μεν πάμε καλά, αλλά είχε εκφράσει φόβους για τις κλειστές μονάδες όπου εντοπισμένα μπορεί να διαχυθεί ο κορονοϊός.

 

«Αυτή η περιφερειακή αρχή στηρίζει την τοπική κοινωνία και ψηφίζει… Αυτοδιοίκηση!» απάντησε ο Χ. Μπονάνος σε Σία Αναγνωστοπούλου και Κ. Μάρκου για την παρέμβασή τους στο ερώτημα της θωράκισης των μειονοτικών ομάδων. Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να «εμπλέκουν Περιφέρεια και Κυβέρνηση, ξεχνώντας τον διαχωρισμό των εξουσιών και την αυτοτέλεια του Β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.».
Υπενθύμισε ότι σε σχέση με την πανδημία και την αντιμετώπισή της, από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια συνεργάστηκε με τους Δήμους και «αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες, με στόχο να συσπειρώσουμε και να ενισχύσουμε τις τοπικές δυνάμεις, στα πλαίσια του επιτελικού μας ρόλου».
Αναφερόμενος στην πολιτική της Περιφέρειας ο Χ. Μπονάνος επισήμανε ότι είχε τους παρακάτω πυλώνες:
α) Σχεδιασμός και συντονισμός των δράσεων: Πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις για την ενημέρωση των δήμων και των τοπικών φορέων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, παρουσία κορυφαίων στελεχών του ΕΟΔΥ, με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και τον, κατά το δυνατόν, περιορισμό εξάπλωσης του ιού. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η Περιφέρεια είναι σε καθημερινή επαφή και συνεννόηση με τον δήμαρχο της Δυτικής Αχαΐας, «του οποίου οι ανησυχίες είναι και δικές μας, ειδικά για τους Ρομά…».
β) Πρόληψη και περιστολή της διάδοσης με εφαρμογή βασικών μέτρων προστασίας και δράσεις υποστήριξης των δομών υγείας και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
«Για εμάς λοιπόν, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ιδιαίτερα τώρα, δεν υπάρχει το "εμείς και το εσείς". Και κυρίως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν θα κρυφτούμε πίσω από τυπικές αρμοδιότητες. Είμαστε μέσα στην "μάχη", στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους δήμους και το τοπικό σύστημα υγείας, γνωρίζοντας πως όλοι μαζί μπήκαμε στην καταιγίδα και όλοι μαζί θα βγούμε!» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης προς τους δύο βουλευτές Αχαΐας και δανείστηκε τα λόγια του ανθρωπιστή Αλμπέρ Καμύ, καταλήγοντας: «Δική μας προτεραιότητα η δημόσια υγεία, δηλαδή η ζωή και όχι η λογιστική των αριθμών. Με καθαρές και διάφανες λύσεις, με συγκροτημένες πολιτικές και με ένωση δυνάμεων, θα κρατήσουμε όρθια και υγιή την κοινωνία μας».

 

Διαβάστε επίσης