Βρετανία - Τζόνσον: Θα κληθεί να λογοδοτήσει για βραδύτητα στο θέμα του κορονοϊού

Διεξαγωγή έρευνας για τις κινήσεις που έγιναν και δεν έγιναν

Αντιμέτωπος με αίτημα τη διεξαγωγή έρευνας που θα έχει αντικείμενο τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνησή του βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κατηγορείται πως δεν κατόρθωσε να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για την υποβάθμιση του αριθμού των νεκρών της επιδημίας στις ημερήσιες κυβερνητικές ανακοινώσεις, τον περιορισμένο αριθμό διαγνωστικών ελέγχων και την έλλειψη εξοπλισμού στα βρετανικά νοσοκομεία.

Το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κορονοϊού, που αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια υγειονομική κρίση από την πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918, έχει αφήσει σε ολόκληρο τον κόσμο κυβερνήσεις αντιμέτωπες με ανάστατους πληθυσμούς, έχει οδηγήσει σε καθήλωση της παγκόσμιας οικονομίας και υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας.

Ο Τζόνσον αρχικά απέφυγε να εγκρίνει τα περιοριστικά μέτρα, που άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες επέβαλαν στις χώρες τους, αλλά στη συνέχεια αναγκάσθηκε να καταφύγει στο lockdown, όταν οι προβλέψεις έδειξαν ότι τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι θα πεθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν ληφθούν μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας.

Ωστόσο, μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση έχει δώσει αντιφατικές εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους απέτυχε να ενταχθεί στο σχέδιο προμήθειας αναπνευστήρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει παραδεχθεί ότι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην εξασφάλιση επαρκούς προστατευτικού εξοπλισμού για τον υγειονομικό προσωπικό.

«Όταν θα έχουμε βγει από την κρίση αυτή, θα υπάρξει φυσικά ανάγκη για την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας ώστε να εξετασθεί επισήμως η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία», δήλωσε ο Εντ Ντέιβι, ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

«Η έρευνα θα πρέπει να έχει τις ισχυρότερες δυνατές εξουσίες με το δεδομένο των σοκαριστικών αποτυχιών της κυβέρνησης στην εξασφάλιση προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό και την βραδεία αντίδρασή της, ώστε να φθάσει στην αλήθεια και να δώσει στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να απαντήσει στα όλο και σοβαρότερα ερωτήματα», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αντέδρασε με μεγάλη βραδύτητα και ότι σε κάποια χρονική στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να γυρίσει πίσω για να εξετάσει την κρίση.

Θάνατοι, τεστ και αναπνευστήρες

Οι πραγματικές διαστάσεις του απολογισμού των θανάτων της επιδημίας Covid-19 είναι περισσότερο από 40% μεγαλύτερες των ημερήσιων αριθμών που ανακοινώνονταν από τη βρετανική κυβέρνηση μέχρι τις 10 Απριλίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που φέρνουν τη χώρα στην πρώτη θέση της κατάταξης όσων έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη.

Τα τελευταία στοιχεία των νοσοκομείων δείχνουν ότι 17.337 άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στο κορονοϊό έχουν πεθάνει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, η ανάλυση των στοιχείων της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS) δείχνει ότι το ξέσπασμα της επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει την ζωή σε 41.000 ανθρώπους.

Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η διαφορά αυτή κατά 40% ανάμεσα στους αριθμούς που ανακοινώνονται καθημερινά από την κυβέρνηση και τα στοιχεία του ONS «δεν αποτελεί ακριβή απεικόνιση των αριθμών αυτών»...

Η σύγχυση επεκτείνεται και στο θέμα των αναπνευστήρων...

Ανώτατος αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε χθες ότι «οι δηλώσεις του παρανοήθηκαν». Ο αξιωματούχος αποκάλυψε ενώπιον Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι η κυβέρνηση έλαβε μία «πολιτική απόφαση» να μην συμμετάσχει στο σχήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια αναπνευστήρων για την αντιμετώπιση της νόσου στα βρετανικά νοσοκομεία.

...αλλά και στο θέμα των τεστ

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πίσω στην πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Χάνκοκ αντιμετωπίζει ερωτήσεις σχετικά με τη δέσμευσή του για την πραγματοποίηση 100.000 τεστ ημερησίως, ενώ μέχρι στιγμής μόνο 18.200 τεστ πραγματοποιούνται καθημερινά.

«Η ανίκανη κυβέρνηση Τζόνσον βυθίζει την ανικανότητα σε επικίνδυνα βάθη», γράφει στο κύριο άρθρο της η Daily Mirror, που συμπληρώνει σχετικά. «Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν εάν άνθρωποι πέθαναν χωρίς λόγο».

 

Διαβάστε επίσης