Στουρνάρας στους FT: «Το οικονομικό πακέτο που προτείνει η Ευρώπη δεν επαρκεί»

 

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές πιέσεις καθώς αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς το κρατικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναφέρουν οι Financial Times.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με την απόφασή της να αγοράσει επιπλέον €900 δισ. ομολόγων έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κρατήσει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού για της ευρωπαϊκές χώρες, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις αγορές χρεογράφων, και να αποτρέψει μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη όπως στην περίοδο  2010-2012.

Αλλά όπως έδειξαν οι τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ, η κρίση του κορωνοϊού θα φουσκώσει το ποσοστό του κρατικού χρέους κοντά στο 100% του ΑΕΠ, ένα επίπεδο που σύμφωνα με τους αναλυτές θα πιέσει για λιτότητα και θα περιορίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές των οικονομιών που ξεκινούν με υψηλότερο χρέος, όπως τις χώρες της περιφέρειας, προκαλώντας εντάσεις στην ενότητα της Ευρωζώνης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε στους Financial Times ότι η ελληνική εμπειρία στην τελευταία κρίση δείχνει πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική στην σκοτεινή περίοδο που έρχεται. Το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων που πρότειναν οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών στο Eurogroup δεν επαρκεί, είπε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.

«Είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε θετική διαφορά μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης και των επιτοκίων. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα της χιονοστιβάδας που είδαμε στην Ελληνική κρίση,» είπε ο Στουρνάρας. «Αν θα ονομάσουμε τη λύση κορωνομόλογα ή κάτι άλλο δεν έχει σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι ότι χρειαζόμαστε κοινή δράση».

Οι πρώτες ρωγμές

Τα Ιταλικά ομόλογα έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν την πίεση, καθώς η απόδοσή τους αυξήθηκε τις τελευταίες μέρες συμπαρασύροντας προς τα πάνω το κόστος δανεισμού για ολόκληρη την περιφέρεια. Μέχρι στιγμής η ΕΚΤ δεν έχει παρέμβει για την συγκράτηση της πτώσης των τιμών τους (και την αυξήση της απόδοσής τους).

Την ερχόμενη εβδομάδα (23 Απριλίου) θα συναντηθούν εκ νέου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναζητήσουν ένα συμβιβασμό για την προικοδότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης που θα συμβάλλει στην έξοδο από την πρωτοφανή ύφεση λόγω κορωνοϊού.

Οι κόκκινες γραμμές ωστόσο των Βορείων, που δεν επιθυμούν κοινό δανεισμό, διατηρούνται – παρά τις προειδοποιήσεις ότι αν δεν καταφέρει η Ευρώπη να συμφωνήσει σε μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης και αφεθεί η κάθε χώρα με να κάνει τα δικά της κουμάντα, θα κινητοποιηθεί μια διαδικασία αποχωρήσεων και διάλυσης της Ευρωζώνης με τη σημερινή της μορφή.

 

Διαβάστε επίσης