Νέο Μουσείου Αιγύπτου: Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες παρά την απειλή του κορωνοϊού

 

Τι κι αν η θανάσιμη απειλή του κορωνοϊού έχει βάλει σε καραντίνα το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, στην Αίγυπτο συνεχίζονται, και μάλιστα πυρετωδώς, οι  εργασίες για την ολοκλήρωση του νέου Μουσείου του Καϊρου, γνωστού και ως Μουσείου της Γκίζας.  

Παρά το γεγονός ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ανακοίνωσε προ ημερών πως αναβάλλονται για το 2021 τα εγκαίνια  , τα οποία είχαν προγραμματοστεί για τα τέλη του 2020, εκατοντάδες άνθρωποι, από συντηρητές έργων τέχνης μέχρι απλούς εργάτες, προσέρχονται καθημερινά στους χώρους του τεράστιου μουσείου, άλλοι φορώντας μάσκες κι άλλοι πάλι όχι, και  δουλεύουν εντατικά προκειμένου να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες εργασίες.  Οι κυβερνητικοι παράγοντες, βέβαια, ζήτησαν την τήρηση όλων των απαραίτητων  μέτρων  για την προστασία των  εργαζόμενων αλλά ποιος μπορεί να ελέγξει τί ακριβώς συμβαίνει στα άδυτα ενός αχανούς εργοταξίου;

Βλέπετε η ολοκλήρωση του μεγαλειώδους αυτού έργου, το οποίο πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, δεδομένου ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να ανοίξει τις πύλες του το 2015, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Οι προβλέψεις τους κάνουν λόγο για χιλιάδες επισκέπτες, σε καθημερινή βάση, κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού, πλήθος χορηγών και φυσικά υπέρογκα κέρδη. Για κάποιους άλλους,  πάλι, σηματοδοτεί, το αποκορύφωμα της ματαιοδοξίας.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται πράγματι για ένα εντυπωσιακό μουσείο. Η έκτασή του φθάνει τα 500.000 τ.μ., αριθμός που του εξασφαλίζει, δικαιωματικά, τον τίτλο του μεγαλύτερου αρχαιολογικού μουσείου σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ακριβώς   50.000 είναι τα πολύτιμα εκθέματα που θα φιλοξενήσει.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η πλήρης συλλογή των τάφων του βασιλιά Τουταγχαμών - πολλά από τα πολύτιμα αντικείμενά της  θα εκτεθούν για πρώτη φορά - η οποία θα φιλοξενηθεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο έκτασης 7.000 τ.μ.!

 

 

Εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι και το κολοσσιαίο, βάρους 25 τόνων και ύψους πάνω από 9 μέτρα, γλυπτό άγαλμα του Φαραώ Ραμψή Β’, του τρίτου Φαραώ της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως το εν λόγω άγαλμα έχει τοποθετηθεί σε εξέχουσα θέση, στην καρδιά του μουσείου προκειμένου να υποδέχεται τους επισκέπτες από κάθε γωνιά της γης.

Το νέο Μουσείο της Γκίζας διαθέτει επίσης 3D κινηματογραφική αίθουσα χωρητικότητας 250 ατόμων και παιδικό μουσείο ενώ, παράλληλα, θα προσφέρει στους επισκέπτες πανοραμική θέα στις Πυραμίδες.

Το Κέντρο Συντήρησης

Το Κέντρο Συντήρησης του νέου μουσείου περιλαμβάνει 19 διαφορετικά εργαστήρια και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και τα πλέον σύγχρονα του κόσμου. Επτά από τα εργαστήρια, μάλιστα, είναι ειδικά εξοπλισμένα για την συντήρηση πολύ μεγάλου όγκου και βάρους αρχαιολογικών έργων και είναι χωρισμένα με βάση τα υλικά του έργου πάνω στα οποία δουλεύουν, ξύλο, πέτρα κ.α. Υπάρχουν, όμως και εργαστήρια ανάλυσης και εκτίμησης της φθοράς που έχει υποστεί το κάθε έκθεμα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, πάντως, που έγιναν στις αρχές του 2020, από εκπροσώπους του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, έχει ολοκληρωθεί το 90% των συνολικών εργασιών.

 

Διαβάστε επίσης