Το Εμβόλιο μιας κοινωνίας είναι η Παιδεία της

Του Δρ. Παναγιώτη Πλώτα, Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών

 

Πάτησα 6 κενό Πλώτας Παναγιώτης κενό Διεύθυνση στο 13033 και βγήκα για ένα περπάτημα. Μετά από ένα 20λεπτο κοντοστάθηκα σε μια πλατεία και άκουσα το διάλογο μιας παρέας μικρών παιδιών που αναφέρονταν στον κορονοϊό. Η απόσταση τους μικρή, έλεγαν πως δεν υπάρχει κάτι, πως σιγά μην κάτσουν σπίτι και μεταξύ πολλών άλλων πως το οινόπνευμα το χαλάνε τζάμπα στα χέρια και δεν θα περισσεύει πλέον για κανά πάρτυ. Στην αρχή γέλασα, αλλά συνεχίζοντας τον περίπατο, αναρωτήθηκα πως ίσως να μην είναι και τόσο αστείο. Φυσικά θα μου πείτε τι φταίει ένας 15χρονος με μια τέτοια ισοπεδωτική κριτική, που υπό άλλες συνθήκες, λόγω ηλικίας, ίσως να ήταν και απόλυτα υγιής. Μάλλον δεν φταίει.

Με έκανε όμως να προβληματιστώ εάν η πολιτεία, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του από την βρεφονηπιακή του ηλικία, έχει πράξει τα δέοντα για να είναι για να ήρεμη και αναπαυμένη σήμερα.
Γίνομαι λοιπόν πιο σαφής, για να μην αφήνω τη ροή της σκέψης μου να σας κουράζει. Ο προβληματισμός μου έγκειται στο εάν η εκπαίδευση υγείας που έχουμε παράσχει σε αυτούς τους πιτσιρικάδες, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, θα μεγαλώσουν, θα γίνουν γονείς και παππούδες, θα ψηφίζουν και θα συμμετέχουν στις αποφάσεις αυτού του τόπου, ασκώντας το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, ήταν η πρέπουσα. Αναρωτιέμαι, ποια είναι η Αγωγή Υγείας τους.

Διότι εάν εκπαιδεύτηκαν κύριοι, εγώ πάω πάσο. Σταματώ εδώ τον μονόλογό μου και τα μαζεύω. Εάν όμως όχι, είναι μια καλή ευκαιρία για ενδοσκόπηση, αυτοκριτική και πράξη. Ως πολίτης πάντως, αναλαμβάνω το μερίδιο που μου αναλογεί.

Τώρα πολλοί εξ’ υμών θα αναρωτηθείτε τι λέει ο ιατρός. Ψιλά γράμματα για μια χώρα που ήταν σε μνημόνια για 10 χρόνια και που η διαφθορά ως συγκριτικός δείκτης μας έκανε να είμαστε στις πρώτες θέσεις ευρωπαϊκά.

Απάντηση και σε αυτό. Σήμερα είμαι υπερήφανος διότι η χώρα μου είναι στις πρώτες θέσεις για καλό σκοπό. Είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγήν. Εμπιστεύομαι την κρατική επιλογή και δεν την στηλιτεύω. Μπορούμε άρα να κάνουμε ακόμα ένα βήμα. Να προσπαθήσουμε να «επανιδρύσουμε» τις συνειδήσεις μας, εάν μετά τον κοπιώδη αγώνα της ενδοσκόπησης διακρίνουμε πως έχουμε ελλείμματα.

Εκτιμώ, σηκώνοντας πρώτος το γάντι των ερωτημάτων, πως ήρθε ο καιρός το μάθημα «Αγωγή Υγείας» να περιλαμβάνεται ως αυτόνομο μάθημα σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας. Είναι γνωστό πως κατά την διάρκεια των ετών έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες να αναπτυχθούν προγράμματα σε αυτή την κατεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους. Δεν αρκεί όμως. Στερούνται στοχευμένης κατάρτισης οι εκπαιδευτικοί σε αυτό το αντικείμενο και χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα. Με την αγωγή υγείας ως υποχρεωτικό ωριαίο μάθημα από το νηπιαγωγείο τα παιδιά θα γαλουχηθούν και θα αποκτήσουν πιο ώριμη σκέψη για τη διαχείριση μελλοντικών συμμετρικών και ασύμμετρων απειλών.

Θα πρέπει να αποκτήσουμε επιπλέον δεξιότητες και να καλλιεργήσουμε λίγο ακόμα την σκέψης μας.

Ενδεικτικά παραθέτω τις ακόλουθες θεματικές για να έχετε μια εικόνα περί τίνος πρόκειται και για να μην θεωρητικολογώ.

1.     Αυτοεκτίμηση - Ανάπτυξη και ενδυνάμωση - εξέλιξη του εαυτού - αξίες ζωής - διαχείριση συναισθημάτων

2.    Ανάπτυξη υγιεινού τρόπου ζωής - Διαχείριση υγειονομικών κρίσεων.

3.    Διατροφικές συνήθειες - μεσογειακή διατροφή - διατροφικά μοντέλα και πολιτισμός - διαταραχές λήψης τροφής.

4.    Φυσική δραστηριότητα και υγεία - μέθοδοι φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή - άσκηση -  αθλητισμός.

5.    Χρήση και κατάχρηση ουσιών - νόµιµες και παράνοµες ουσίες -  εξαρτήσεις - η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης - απεξάρτηση -πρόληψη.

6.    Ασφάλεια - τήρηση κανονισμών οδικής ασφάλειας - κυκλοφοριακή αγωγή - πρώτες βοήθειες

7.    Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία - διαφυλικές σχέσεις - οικογενειακός προγραμματισμός - τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής κακοποίησης.   

8.    Ανάπτυξη του κοινωνικού εαυτού - κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων - σχολική βία - διαδικτυακός εκφοβισμός - άρση των στερεοτύπων -  αποδοχή και διαχείριση της διαφορετικότητας και διαπολιτισμικότητας.

9.    Αγωγή του ενεργού πολίτη - πολιτειότητα -  συνεργασία - δικαιοσύνη - δημοκρατία - ισότητα ευκαιριών - τρόποι διεκδίκησης των δικαιωμάτων - εθελοντισμός .

Σπουδαίες έννοιες αναπτυγμένες σε λίγες γραμμές. Ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης κοινωνικής ευθύνης με αυτή της ατομικής, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα . Πιστεύω ακράδαντα πως η αλλαγή της στάσης και συμπεριφοράς των Ελλήνων σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμα αν αυτά τα θέματα τα διδαχθούν τα σημερινά παιδιά στο σχολείο.

Κλείνοντας τις σκέψεις μου, σε συνέχεια της άψογης διαχείρισης αυτής της κρίσης, εκτιμώ  πως είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει αυτή η διακριτή πολιτική πράξη. Είναι σπόρος που θα ανθίσει σε 2 με 3 γενεές. Είναι απαίτηση της μεγάλης πολιτείας των μικρών και οι μικροί δεν συγχωρούνε εύκολα. Άλλωστε, για να μείνω στις προσλαμβάνουσες της περιόδου, το καλύτερο εμβόλιο μιας κοινωνίας δεν είναι κανένα άλλο παρά η Παιδεία της.

Σας χαιρετώ και εύχομαι καλή ανάσταση συνειδήσεων σε όλους μας.

https://www.esos.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ