Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συμπεριφορά της δημάρχου Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου, την οποία χθες απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός στη θεία λειτουργία που έγινε σε εκκλησία του νησιού, ενώ είναι σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού.
Η λειτουργία μεταδόθηκε ζωντανά και από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς όπως αναφέρει το corfupress.gr.
Παρουσία περισσότερων από 3-4 ατόμων που επιτρέπονται από τα κυβερνητικά μέτρα ο Μητροπολίτης Κέρκυρας τέλεσε την ακολουθία της ημέρας. Στον Ιερό ναό παρόντες, εκτός της δημάρχου, ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μεταλληνός, δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία, εκπρόσωποι φιλαρμονικών και ιερείς.
Και μπορεί χθες η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου να ήταν στην εκκλησία, πριν από μερικές μέρες, όμως, είχε συμμετάσχει στην καμπάνια «Μένουμε σπίτι», στην οποία έκανε έκκληση στους δημότες της Κέρκυρας να «μείνουν σπίτι διότι κινδυνεύει η ζωή τους».
«…Σε αυτή την δύσκολη στιγμή που περνά όλος ο λαός, οφείλουν οι τοπικοί άρχοντες να δίνουν το καλό παράδειγμα, όταν όπως τονίζεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους επιστήμονες, η ανάγκη, κυρίως αυτές τις ημέρες του Πάσχα, να τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια και με αυστηρότητα τα μέτρα προφύλαξης από τον Κορωνοιό. Έχω την πεποίθηση ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για την πίστη στην Ορθοδοξία και στον Πολιούχο του νησιού μας, της κυρίας Δημάρχου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, άρα ήταν περιττή η παρουσία τους σήμερα στον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Και όχι μόνο περιττή, αλλά και σε ένα βαθμό προκάλεσε τους υπόλοιπους πιστούς οι οποίοι και αυτοί θα ήθελαν να παραβρεθούν, αλλά λόγω των μέτρων παρέμειναν στο σπίτι τους. Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν έχουν το προνόμιο της εξουσίας» είπε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής.
Σχηματίστηκε δικογραφία
Δικογραφία για παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για την εφαρμογή των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου, σχημάτισε αργά χθες το βράδυ ο εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης, κατά του μητροπολίτη Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Νεκτάριο, της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπης Υδραίου, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνού και όλων όσων παρέστησαν στη θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, εκτός των ελάχιστων προβλεπόμενων δια του νόμου.
Η σχετική δικογραφία σχηματίστηκε από τον εισαγγελέα, Κέρκυρας, διότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, χθες το πρωί, παραβρέθηκαν -πέραν των επιτρεπόμενων ιερέων, διακόνων και ψαλτών και νεωκόρων- η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ορισμένοι πιστοί, τρεις εκ των οποίων, δύο άνδρες και μία γυναίκα κοινώνησαν, παρά τις απαγορεύσεις.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης «η δικογραφία έχει αποσταλεί στις αστυνομικές Αρχές και εκτελείται στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας».
Νίκος Χαρδαλιάς: Παράβαση των κανόνων
«Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Περιπολίες έξω από τους ιερούς ναούς
Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από σήμερα το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να μην υπάρξει η οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης πιστών έξω από τους ιερούς ναούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει καταρτιστεί επί τούτου ειδικό σχέδιο που προβλέπει ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα διέρχονται πρωτίστως μοτοσικλετιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ και δευτερευόντως περιπολικά έξω από τις εκκλησίες, ιδίως τις ώρες που θα πραγματοποιούνται οι Θείες Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Παρά το γεγονός ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκαθάρισε από το μεσημέρι της Πέμπτης με ανακοίνωσή της ότι οι ναοί δεν θα είναι ανοικτοί για τους πιστούς, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξουν άτομα κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας που θα παρακούσουν τις αποφάσεις και θα βάλουν την πίστη τους, όπως αυτοί την εννοούν, πάνω από τη δημόσια υγεία. Ωστόσο οι αρχές είναι έτοιμες να επιβάλλουν την τάξη όπου παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα.
Ως οι πλέον επικίνδυνες μέρες θεωρούνται η Μεγάλη Πέμπτη, η Μεγάλη Παρασκευή και κυρίως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για το οποίο όπως επισημαίνουν από την Ελληνική Αστυνομία θα αυξηθούν οι δυνάμεις επιτήρησης.
Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα αντίστοιχες περιπολίες θα υπάρχουν προκειμένου να μην επιτραπεί το ψήσιμο του οβελία σε δημόσιους χώρους και πιλοτές ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός ατόμων που θα θελήσουν να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο το Πάσχα.