«Μπάχαλο» με τις ανοικτές εκκλησίες – Οι φόβοι της κυβέρνησης, η αναδίπλωση των Ιεραρχών

 

Ενα απίθανο μπάχαλο προέκυψε τις τελευταίες ώρες με το αν θα ανοίξουν οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο φόβος διασποράς του κοροναϊού έχει επιβάλει περιορισμούς και στην Εκκλησία, ωστόσο δεν θέλει πολύ να… ξεφύγουν τα πράγματα και να χαθούν όλες οι θυσίες που έχουν γίνει.

Ετσι, σε διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι Εκκλησίες της Μεγάλη Εβδομάδα υποχρεώθηκε η Ιερά Σύνοδος, λίγες ώρες αφότου είχε ανακοινώσει πως οι Ιεροί Ναοί δεν θα είναι απόλυτα κλειστοί και και πως θα παραμένουν ανοιχτοί  για δύο ώρες μετά την τέλεση των Ακολουθιών, την στιγμή που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δρακόντεια μέτρα ενόψει του Πάσχα, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κοροναϊου.

Δείτε επίσης: Μενεγάκη για Μητσοτάκη - «Τόσα χρόνια δεν παίρνω θέση πολιτικά αλλά…»

Μάλιστα, μετά την ακολουθία της Αποκαθήλωσης, τη Μεγάλη Παρασκευή, η ανακοίνωση ανέφερε ότι οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί για τέσσερις ώρες.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε προβληματισμό στην κυβέρνηση, όπως άλλωστε παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για το ενδεχόμενο συνωστισμού πιστών ακόμη και στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών, όμως επισήμανε ότι αυτό που επιτρέπεται ήδη από το ισχύον πλαίσιο είναι η «ατομική λατρεία», δηλαδή να ανάψει κάποιος ένα κερί μόνος του ή να προσκυνήσει.

Αλλωστε, οι ναοί είναι και τώρα ανοικτοί, αλλά χωρίς πιστούς, και η εγκύκλιος για τη Μ. Εβδομάδα άφηνε παράθυρο για να πηγαίνουν πολίτες να προσκυνήσουν.

«Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την Εκκλησία», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί μια «φόρμουλα», ώστε «να μην χαθούν αυτά που κερδίσαμε».

«Τον συνωστισμό θέλουμε να αποφύγουμε, η πίστη μας δεν δοκιμάζεται», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Μετά την ανησυχία για δημιουργία συνθηκών μετάδοσης του κοροναϊού από πιστούς που ενδεχομένως να σπεύσουν να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, να στηθούν στην ουρά και να φιλήσουν ο ένας μετά τον άλλον την εικόνα του Χριστού και το Ευαγγέλιο, ο εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ανέφερε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της »κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Υποστηρίζει στη νέα ανακοίνωση ότι η εγκύκλιος δεν αφορούσε τους πιστούς «και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να «νομοθετήσει» αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας».

Το ανακοινωθέν

1. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους μητροπολίτες την από 7-4-2020 εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα διυπουργική απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.

2. Η εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.

3. Άλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Επί πλέον και εξ αφορμής διαφόρων σχολίων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σε συνεννόηση με τον μακαριότατο πρόεδρο αυτής, διευκρινίζει τα παρακάτω:

Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι᾿ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι᾿ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της Πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην εκκλησία. Οι εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Η υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να «νομοθετήσει» αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους Ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών.

Πέρα, όμως, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι την φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ᾿ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ᾿ οίκον προσευχή».

Διαβάστε επίσης