Πανεπιστήμιο Πατρών: Καταγγελία του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού για τοποθετήσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων Τμημάτων

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών

Την Παρασκευή 3/4/2020 γίναμε αποδέκτες μιας «νέας» αυθαιρεσίας της Πρυτανικής Αρχής και των Διοικητικών Στελεχών.

Η Πρυτανική Αρχή προχώρησε σε τουλάχιστον «αμφιβόλου» νομιμότητας και ιδιαίτερα μη ηθικών και δίκαιων τοποθετήσεις Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Προϊσταμένων Τμημάτων καταστρατηγώντας  διατάξεις της νομοθεσίας, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να παύσει Προϊσταμένους, τους οποίους είχε τοποθετήσει με την πράξη «πρώτης τοποθέτησης»!!!!

Οι πράξεις αυτές έρχονται σε συνέχεια μιας πολυετούς πρακτικής της Πρυτανικής Αρχής, με την οποία προχώρησε σε ανασύνταξη του συνόλου σχεδόν του Διοικητικού Μηχανισμού αδιαφορώντας για την νομιμότητα, την οποία αρκετές φορές εκ των υστέρων αναγκάστηκε να διορθώσει (π.χ Διεύθυνση  Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων). Αναρωτιόμαστε εάν η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, το ανώτατο συλλογικό όργανο, ενημερώθηκε!!! ή παρακάμφθηκε!!! για αυτήν την τόσο μεγάλης έκτασης αλλαγή στο διοικητικό μηχανισμό του Ιδρύματος καθώς η Πρυτανική Αρχή, σύμφωνα με τις διατάξεις που επικαλέστηκε, είχε να αντιμετωπίσει επείγοντα ζητήματα.

Οι τελευταίες εκατό δύο (102) τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της θητείας της Πρυτανικής Αρχής. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν ως προσπάθεια «επιβολής» μιας  πολιτικής στην επόμενη Πρυτανική Αρχή.

Συγκεκριμένα, η Πρυτανική Αρχή προχώρησε στις τοποθετήσεις χωρίς να ληφθούν υπ’ όψη τα κριτήρια του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα που έχουν να κάνουν με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα όλων των συναδέλφων.

Οι μεταβατικές διατάξεις ενός νόμου προφανώς δεν μπορούν να αναιρέσουν τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ούτε τις εγκυκλίους για τον τρόπο τοποθέτησης Προϊσταμένων Τμημάτων, Διευθύνσεων και Γ. Διευθύνσεων. Το ίδιο ισχύει και για τις νομικές γνωμοδοτήσεις. Οι  νόμοι και οι εγκύκλιοι είναι σαφείς ότι απαιτούν να ακολουθούνται τα κριτήρια του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και να κρίνονται όλοι οι συνάδελφοι.

Επίσης τονίζουμε μεταξύ άλλων ότι, οι πρόσφατες τοποθετήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως  «πρώτη τοποθέτηση» μετά την συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων και την συμπλήρωση του Οργανισμού, καθώς η «πρώτη τοποθέτηση» έγινε το καλοκαίρι του 2019!!!!

Η Πρυτανική Αρχή επανέρχεται μετά από ένα περίπου χρόνο να ΞΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ!!!, ως πρώτη τοποθέτηση, ήδη τοποθετημένους συναδέλφους!!!!

Σημειώνουμε ότι η εφαρμογή του άρθρου 18 του Ν. 4492/2017, στις συγκεκριμένες πράξεις δεν ισχύει, καθώς έχει ήδη εκδοθεί η πράξη «επί της πρώτης τοποθέτησης προσωπικού», κατά τις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν. 4610/19, μετά την κατάργηση του πρώην ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας καθώς έχει συντελεστεί η πρώτη τοποθέτηση.

Διευκρινίζουμε ότι η ανακοίνωσή μας αυτή δεν αφορά σε συγκεκριμένους συνάδελφους, αλλά στην πολιτική και τακτική που παρατηρούμε ότι ακολουθείται από την Πρυτανική Αρχή  καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της.

 

Απαιτούμε:

Ø  Οι μετακινήσεις και τοποθετήσεις των υπαλλήλων, όσο διάστημα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν προχωρούν σε κρίσεις, να πραγματοποιούνται με αντικειμενικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους, σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα

Ø  Να ανακληθούν οι πρόσφατα εκδοθείσες πράξεις τοποθέτησης

Δηλώνουμε ότι:

Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για την αποκατάσταση του Δικαίου

Διαβάστε επίσης