Διορία μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης έχουν όσοι είναι σε ΚΑΔ να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές τους θέλουν να προστατευτούν, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων,Άδωνι Γεωργιάδη,
«Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης 7 Απριλίου θα πρέπει όσοι θέλουν και είναι σε ΚΑΔ που δικαιούνται προστασίας, να αναγγείλουν ηλεκτρονικά ποιες επιταγές τους θέλουν να τύχουν προστασίας. Αυτές οι επιταγές που θα δηλωθούν από τον εκδότη τους ότι θέλουν να προστατευθούν, αυτές θα είναι προστατευμένες για τις επόμενες 75 ημέρες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι «από την Τετάρτη 8 Απριλίου όσες επιταγές δεν έχουν αναγγελθεί, νοούνται ότι θα πληρωθούν. Και θα μπορεί ο κομιστής να πηγαίνει να την εισπράξει ή να τη σφραγίσει, αν δεν πληρώνεται» και -όπως πρόσθεσε «όσοι μπορούν να πληρώσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να μην πάει η οικονομία στο μηδέν και να συνεχίσει να κινείται».
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έχουν τρύπα στην ταμειακή τους ροή λόγω της αναβολής των 75 ημερών των επιταγών, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε:
«Έχουμε μιλήσει με τις τράπεζες και οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και έχουν «τρύπα» στις ταμειακές ροές λόγω της αναβολής 75 ημερών στις επιταγές, θα προσέλθουν στην τράπεζά τους, θα ζητήσουν κατά προτεραιότητα προεξόφληση αυτών των επιταγών και, εφ' όσον είναι αξιόχρεοι, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να προεξοφλήσουν κατά προτεραιότητα αυτές τις επιταγές ώστε να εξοφληθούν οι οφειλές στο εξωτερικό και να μην δημιουργηθεί «τρύπα» στον εφοδιαστικό κύκλο».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξοικειωθούν οι πολίτες με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όπως είπε «έχουμε συνεννοηθεί με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ώστε εντός του μήνα όλοι να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους ηλεκτρονικά. Διότι πολλοί που πήγαν στην τράπεζα να πληρώσουν την περασμένη εβδομάδα και στήθηκαν στην ουρά, δεν μπορούσαν να πληρώσουν αλλιώς. Μην τους κατηγορούμε κι από πάνω. Και για τις τράπεζες, όμως, η τόσο γρήγορη μετάβαση σε έναν ολοκληρωτικό ψηφιακό μετασχηματισμό, ήταν σχετική δύσκολη. Αυτήν την εποχή πρέπει να στραφούμε όλοι στο web banking, δεν υπάρχει αμφιβολία».
Αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας
Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει, τις επόμενες μέρες, αίτημα στους θεσμούς, για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Είναι παράλογο, μέσα σ' αυτήν την κρίση να προχωρήσουμε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Δεν πιστεύω να υπάρξει αντίρρηση από πλευράς θεσμών. Άρα, θα πάμε πιο πίσω στο χρόνο, όσο περισσότερο γίνεται και όσο πρέπει, για να προλάβει η οικονομία μας να συνέλθει από την καραντίνα» σημείωσε.
Πρόστιμα για περιπτώσεις αναίτιας αύξησης τιμών
«Μέσα στην κρίση δε νοούνται αυξήσεις παρά μόνο εκεί που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Για παράδειγμα, αν ένα είδος είναι εισαγόμενο κι αν δεν αυξήσεις την τιμή, να μην μπορείς να το προμηθευτείς. Εκεί να το καταλάβω. Αλλά μέσα στην κρίση κάθε εταιρεία θα πρέπει να βάλει πλάτη στον ελληνικό λαό. Όποιος δεν το καταλαβαίνει με το καλό, θα το καταλάβει με το ζόρι, θα πληρώνει πρόστιμα» υπογράμμισε ο υπουργός αναφορικά με τη λειτουργία της αγοράς.
Το Μάιο οι αιτήσεις για δάνεια από το εγγυοδοτικό Ταμείο
Σχετικά με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με 2 δισ. ευρώ, για το εγγυοδοτικό ταμείο ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι από τις αρχές Μαΐου το αργότερο, θα μπορούν οι ενήμερες επιχειρήσεις, να ζητούν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους ή και περισσότερο.
Όπως είπε «είμαστε η πρώτη χώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιό μας για την παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης στις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Υπήρξε μάλιστα και μία επαινετική δήλωση της εκτελεστική αντιπροέδρου, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδιας για την πολιτική ανταγωνισμού, για την Ελλάδα και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε με 2 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ να φτιάξουμε το εγγυοδοτικό ταμείο προκειμένου να μοχλεύσουμε στην αγορά δάνεια έως 7 δις ευρώ. Από τις αρχές Μαΐου το αργότερο, αν όχι νωρίτερα, γιατί έχουμε έρθει ήδη σε συμφωνία με τις τράπεζες, θα μπορούν οι επιχειρήσεις, εφ' όσον ήταν ενήμερες μέχρι 31/12/2019, πλήρωναν δηλαδή τα δάνειά τους, να ζητούν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης έως 25% του ετήσιου τζίρου τους ή και περισσότερο αν το χρειάζονται αλλά με τεκμηρίωση. Για το 80% του δανείου η εγγύηση θα είναι από εμάς, άρα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάλυψη μόνο για το 20%. Κατά συνέπεια θα διοχετευθεί σημαντική ρευστότητα στην αγορά ώστε, όταν με το καλό τελειώσει αυτή η καραντίνα, να μπορέσουμε γρήγορα να βάλουμε μπρος τις μηχανές. Έχουμε ορίσει ότι το 70% των δανείων θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 30% σε μεγάλες».