Το Πανεπιστήμιο Πατρών για την κατασκευή ασπίδων προσώπων για το υγειονομικό προσωπικό

Η διαθεσιμότητα ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (personal protective equipment/PPE) για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που αγωνίζεται εναντίον του κορωνοϊού είναι πλέον αρκετά περιορισμένη όχι μόνο στα Ελληνικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα αλλά και σε αυτά της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

Όπως μπορεί να παρατηρηθεί από επίσκεψη Ιατρικών Διαδικτυακών τόπων, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό διεθνώς εκφράζει την αγωνία του για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Παίρνοντας έναυσμα από ανάλογες πρωτοβουλίες στην Βόρεια Ελλάδα (Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας και Διεθνές Πανεπιστήμιο) κατόπιν επικοινωνίας του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και διευθυντή του Τμήματος Λοιμώξεων του ΠΓΝΠ κ. Μάρκου Μαραγκού με τον καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Γαλιώτη, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, υπήρξε άμεση ανταπόκριση για τρισδιάστατη εκτύπωση προστατευτικής προσωπίδας (Face Shield).

Για το σκοπό αυτό συνεργάστηκαν τα εργαστήρια Νανοτεχνολογίας & Προηγμένων Υλικών (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) και Συνθέτων & Νανοδομημένων Υλικών (ITE/ IEXMH) του καθηγητή Κωνσταντίνου Γαλιώτη και η εταιρεία ADRINE με έδρα το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (Δρ. Παναγιώτης Παππάς, Δρ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος).

Το εγχείρημα αυτό έγινε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες λόγω της έλλειψης προμηθευτών και υλικών, καθώς και περιορισμού των μετακινήσεων. H συμμετοχή και η συμβολή όλων θα είναι καθοριστική για την έκβαση του αγώνα εναντίον του κορωνοϊού. http://www.chemeng.upatras.gr/el/announces/8605