Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν..

του Γιώργου Ρώρου*

 

 Όλοι μας ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις όλων μας η ζωή έχει αλλάξει κι όταν επανέλθει σε καθημερινούς ρυθμούς τίποτα δεν θα είναι όπως το αφήσαμε.
     Δοκιμάζονται πολιτικές, η περίφημη παγκοσμιοποίηση, οικονομικές θεωρίες, κοινωνικές ανάγκες, καταναλωτικές συνήθειες δοκιμάζεται όλο το σύστημα, η ζωή μας.
     Για την αριστερά στο κέντρο είναι ο άνθρωπος πέρα από αριθμούς πάνω από όλα, ανεκτίμητη και πολύτιμη η ζωή.
    Παρακολουθώ τα μέτρα για την υγεία, τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και τα καθημερινά αιτήματα τα περισσότερα δίκαια και σε σωστή κατεύθυνση.
    Τα αιτήματα συνήθως εξαντλούνται σε υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το κράτος ρυθμίσεις ΦΠΑ ΕΦΚΑ δόσεις κ.α.
   Το επιχειρείν όμως είναι πιο πολύπλευρο και πολύπτυχο υπάρχουν οι σχέσεις ανάμεσα στους συναλλασσόμενους τον έμπορο, το βιοτέχνη, το εργοστάσιο, τον εισαγωγέα, τη χονδρική, τον αντιπρόσωπο είναι "οι όρκοι" που έχουν μεταξύ τους ενυπόγραφοι ,(επιταγές γραμμάτια κ.α.) αλλά και δια λόγου είναι πολύπλοκες αυτές οι σχέσεις και ονομάζονται στην αγορά "επαγγελματική πίστη".
   Η επαγγελματική πίστη δεν πρέπει να κλονιστεί την επόμενη μέρα γιατί όλοι αυτοί αποτελούν κρίκους μιας αλυσίδας από την παραγωγή έως την καταναλωση.
    Η κυβέρνηση έλαβε σειρά θετικών μέτρων, είναι αρκετά; Η ανάλυση της κατάστασης φαίνεται περισσότερο διαπιστωτική και όχι προληπτική τα μέτρα δεν είναι εμπροσθοβαρή.
  Θυμίζουν την περίοδο Σαμαρά που ξόρκιζε τα μνημόνια με το Ζάππειο 1,2,3.....
Η κρίση λόγω κορωνοιού ανέδειξε τις αδυναμίες του κράτους αλλα ξεδιπλωσε και την πολιτική της κυβέρνησης.
-Αδύναμες υποδομές του κράτους για να μπορεί να δουλέψει μέσω των νέων τεχνολογιών.
-Η πολιτική της κυβέρνησης δεν λειτούργησε αποτρεπτικά στις αυξήσεις ειδών πρώτης ανάγκης έκλεισε το μάτι στην αισχροκέρδεια.
-Η κυβέρνηση δεν απαγόρευσε τις απολύσεις καλλιεργώντας κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες ,διαφυλάττοντας το δικαίωμα στην εργασία.
-Εμφανής η αδυναμία του μοντέλου του κράτους, μεταπρατικό, χωρίς παραγωγικό ιστό.
   Η κριση ανέδειξε όμως και το τέλος νεοφιλελεύθερων θεωριών:
   Του μύθου της αυτορρύθμισης της αγοράς. Της άκρατης νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί ιδιωτικοποίησης της υγείας, της παιδείας της ενέργειας κ.α.
   Παράλληλα φάνηκαν και οι πολιτικές προτιμήσεις προς ημετέρους κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αύξηση της τιμής των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ στο διπλάσιο κ.α.
   Πέραν των αιτημάτων που οι φορείς της αγοράς προτείνουν πάγωμα υποχρεώσεων ΕΦΚΑ, Εφορία δόσεις προέχει η προστασία της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2020, η αναστολή των εξώσεων για επαγγελματική στέγη, αλλά  άμεσα πρέπει να πιεστεί το τραπεζικό σύστημα να πάρει δραστικά ριζοσπαστικά μέτρα για να διατηρηθεί η επαγγελματική πίστη με παράταση καταχώρησης στον Τειρεσία, παράταση της λήξης ημερομηνίας, χρηματοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καθώς επίσης κατάργηση της προκαταβολής φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης.
   Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει γενναία μέτρα πρόληψης και στήριξης της οικονομίας για να μην μπούμε σε σπιράλ ύφεσης.
   Να διαθέσει από το μαξιλάρι των 37 δις που έλαβε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό ποσόν πλέον των ενισχύσεων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
   Άμεση λειτουργία του ΕΤΕΑΝ που θα αναλάβει τις υποχρεώσεις επιχειρήσεων προς το κράτος Εφορία, ΕΦΚΑ κ.α. τα χρήματα δηλαδή γυρίζουν στο κράτος. Μικροδάνεια άμεσα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες με μηδενικό επιτόκιο για την εκκίνηση της αγοράς.
    Επανεκκίνηση των έργων υποδομών περίπου 25 δις που σταμάτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (εφαρμόζοντας την θεωρια ,χειραγώγησησ της αγέλης, να τα αποσυνδέσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να τα επαναφέρει αργότερα ως δικά της)θα δημιουργήσουν 40.000 θέσεις εργασίας.
   Κίνητρα για τον κλάδο που επλήγη περισσότερο τις τουριστικές επιχειρήσεις με ενίσχυση του κλίματος του εσωτερικού τουρισμού.
   Προγράμματα ΕΣΠΑ.                                                                             
Προγραμματα προς τις επιχειρήσεις που θα επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία.

Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν όπως έλεγε ο Ιπποκράτης.
   Η λήξη συναγερμού πρέπει να βρει τις επιχείρησεις έτοιμες και την κοινωνία όρθια.

  Για την κοινωνία της συνοχής την κοινωνία της αλληλεγγύης.

 

*Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ώρα Πατρών» , Μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ.

Διαβάστε επίσης