Αντώνης Παπαδόπουλος: Την Δευτέρα το τελευταίο αντίο στον σκηνοθέτη

 

Την Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο Παπάγου θα αποχαιρετήσουν συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες τον σκηνοθέτη Αντώνη Παπαδόπουλο  ο οποίος έφυγε από την ζωή, το βράδυ της Πέμπτης, σε ηλικία 64 ετών. Ο επί 20ετίας καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έδινε τους τελευταίους μήνες σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

 Συγκλονισμένος είναι ο εγχώριος κινηματογραφικός κόσμος από την πρόωρη απώλεια του σημαντικού σκηνοθέτη, του οραματιστή ενός σημαντικού κινηματογραφικού θεσμού που κατάφερε να αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία και να δώσει την ευκαιρία σε πολλούς νέους κινηματογραφιστές να αναδείξουν τις δυνατότητές τους.

 «Το αποτύπωμά του Αντώνη Παπαδόπουλου καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του θεσμού. Επί των ημερών του το Φεστιβάλ Δράμας έγινε και διεθνές, επιτρέποντας στον κινηματογράφο και στις δράσεις γύρω από αυτόν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης που αδιαλείπτως το φιλοξενεί» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ενώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο δικό του συλλυπητήριο μήνυμα, κάνει λόγος για έναν άνθρωπος που στήριξε το ελληνικό σινεμά πάθος: «Ήταν δημιουργός που αγάπησε τους δημιουργούς. Ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των νέων σκηνοθετών. Ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η ψυχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στην πολύχρονη πορεία του στο Φεστιβάλ Δράμας συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη του θεσμού και στήριξε τους μικρομηκάδες με επιμονή και αφοσίωση. Στη σύζυγό του Κάλλη, εργαζόμενη και φίλη του Φεστιβάλ και στην κόρη του Ιωάννα, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Οι άνθρωποι του Φεστιβάλ θα βρίσκονται στο πλευρό τους»

 Λίνα Μενδώνη: «Πολλοί σκηνοθέτες μας οφείλουν σε εκείνον την εξέλιξή τους»

Την βαθιά λύπη της για την απώλεια του σημαντικού δημιουργού αλλά και ενός ανθρώπου ιδιαιτέρως αγαπητού στο χώρο του και όχι μόνο εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο συλλυπητήριο μήνυμά της υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα του θεσμού του οποίου ο ίδιος υπήρχε σταθερός «καπετάνιος» επί 20 ολόκληρα χρόνια:

«H κινηματογραφική οικογένεια έχασε ένα διακεκριμένο της μέλος, έναν αγαπητό άνθρωπο. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, επί δεκαετίες, ταυτίστηκε με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Κατόρθωσε ένα τοπικό φεστιβάλ, με σκληρή δουλειά, να το κάνει διεθνές. Ο ίδιος, συμμετείχε αρχικά, από το 1985, στις προσπάθειες στήριξης του θεσμού, και στη συνέχεια, στην καθιέρωσή του ως το κεντρικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη χώρα.Λίγοι πέτυχαν να μείνουν τόσα δημιουργικά χρόνια στην ηγεσία ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1999 έως και την τελευταία στιγμή, το πέτυχε με την απόλυτη αφοσίωσή του και την πίστη του σ’ αυτό που έκανε.

 Ο Αντώνης Παπαδόπουλος αγάπησε την ταινία μικρού μήκους, τόσο ως δημιουργός, όσο και ως υποστηρικτής των νέων κινηματογραφιστών στα πρώτα τους βήματα. Πολλοί σκηνοθέτες μας οφείλουν και σε εκείνον την εξέλιξη τους. Με τις πρωτοβουλίες του και την δραστηριότητά του, η Δράμα είναι σήμερα ο χώρος  της ετήσιας συνάντησης των μικρομηκάδων τόσο της Ελλάδας όσο και των διεθνών δημιουργών.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο οποίο διετέλεσε και Ειδικός Σύμβουλος Κινηματογραφίας, τιμά την προσφορά του Αντώνη Παπαδόπουλου στον ελληνικό κινηματογράφο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συνεργάτες του στο Φεστιβάλ, στους φίλους του».

Διαβάστε επίσης