Πακέτο 2 δισ. ευρώ αντίδοτο σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που μολύνθηκαν από τον κορoνοϊό

 

Ένα ισχυρό πακέτο μέτρων αξίας 2 δισ. ευρώ ενεργοποιεί η κυβέρνηση  για την στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που στροβιλίζονται στη δίνη του κορονοϊού.

Περισσότερες από 300.000 επιχειρήσεις έχουν κατεβάσει αυτή την στιγμή ρολά ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι θα σταματήσουν να πληρώνονται.

Τα μέτρα θα ανακοινώσουν σήμερα στις 12 τ μεσημέρι οι υπουργοί Οικονομιών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Τα μέτρα θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και με βάση την απόφαση που έλαβε το Eurogroup της Δευτέρας δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ολες οι παρεμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ενώ τυχόν συμπληρωματικά που οπωσδήποτε θα απαιτηθούν στη συνέχεια, καθώς ο λογαριασμός  των απαιτήσεων θα αυξάνει όσο η χώρα θα βρίσκεται σε καραντίνα, θα καλυφθούν από το αποθεματικό του προϋπολογισμού ή από το μαξιλάρι των εσόδων.

 Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα προβλέπουν:

Καταβολή ειδικής αποζημίωσης στους εργαζόμενους των οποίων η επιχείρηση τους έχει αναστείλει την λειτουργία της με κρατική εντολή και δεν θα πληρώνονται.  Σε αυτή την κατεύθυνση το ποσό της επιδότησης αναμένεται στη ζώνη των 400-500 ευρώ αλλά θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες και συμπληρωματικές παρεμβάσεις ενδεχομένως σε συνδυασμό με το επίδομα ανεργίας. Το σημαντικό είναι ότι εκτός από το επίδομα θα καλύπτονται παράλληλα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του υπόχρεου. Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κλπ.
Παράταση για 4 ακόμη μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.
Πιθανή αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα σε πρώτη φάση για εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν κατεβάσει υποχρεωτικά ρολά.
Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως αναστολές  πληρωμής δανείων  και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων. Ειδικά για τα δάνεια ο πρωθυπουργός είπε ότι παγώνει η πληρωμή των χρεολύσεων για ένα εξάμηνο ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος.
Ακόμη εξετάζεται να δοθούν σε διαφορετική ημερομηνία οι συντάξεις του Δημοσίου για να μην δημιουργηθούν ουρές στα ATMs των τραπεζών ή ακόμη και στα γκισέ διότι τα καταστήματα των τραπεζών είναι ανοικτά.

Τα στοιχεία πάντως που συγκεντρώνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οποίο παρακολουθεί τα δεδομένα της αγοράς και συγκεκριμένα τους τζίρους των επιχειρήσεων δείχνουν: κάθετη πτώση του τζίρου σε πωλήσεις σε καταστήματα ένδυσης –υπόδησης αλλά και στον τουρισμό ( 522 εκατ. ευρώ η ζημιά από τις ακυρώσεις σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών) αλλά και παράλληλη έκρηξη τζίρου σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Διαβάστε επίσης