Κορονοϊός: Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για τις φορολογικές υποχρεώσεις - Ποιες μπορεί να ανασταλούν

 

Αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς επίσης και αναστολή πληρωμών μηνιαίων δόσεων ρυθμίσεων τουλάχιστον για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο εξετάζει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, αναλόγως των εξελίξεων με τον κορωνοϊό.

Ο λόγος είναι η αντικειμενική αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, μετά τις αλλεπάλληλες αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων και αναστολή δραστηριότητων με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων διάδοσης και εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επιπλέον, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η αναβολή της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων για τουλάχιστον 3-4 μήνες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου της επιδημίας. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών κάνουν πλέον λόγο για πιθανή έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Όλες αυτές οι έκτακτες εξελίξεις αναμένεται να επηρεάσουν και τις διαδικασίες πληρωμών κι άλλων φόρων … πανελλαδικής εμβέλειας, όπως ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2020, αλλά και όλο το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της φορολογίας.

Συγκεκριμένα, το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων που είχε προαναγγελθεί από την κυβέρνηση και αφορούσε την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝ.Φ.Ι.Α. καθώς επίσης και όλος ο σχεδιασμός για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μπαίνουν πλέον στον «πάγο».

Προτεραιότητα που τίθεται αυτή τη στιγμή πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για νομοθέτηση νέων μέτρων φορολογικών ελαφρύνσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι να καταγραφούν πλήρως οι επιπτώσεις του απότομου περιορισμού των εισοδημάτων εκατομμυρίων νοικοκυριών και της απότομης πτώσης του τζίρου εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων στα φορολογικά έσοδα του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστούν νέα δημοσιονομικά περιθώρια για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά από την παγκόσμια κρίση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο εξάλλου των προσπαθειών της κυβέρνησης να ανακουφιστούν οικονομικά οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και οι επιχειρήσεις, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης βρίσκονται σε συνεννοήσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, για αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και πολίτες.

Μέτρα προφύλαξης σε Εφορίες, Τελωνεία και Γενικό Χημείο του Κράτους

Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) προχώρησε, εξάλλου, από χθες στην αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας και συναλλαγής των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις Δ.Ο.Υ., τα Τελωνεία και τα υποκαταστήματα του Γενικού Χημείου του Κράτους σε όλη τη χώρα, με γνώμονα την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων στις υπηρεσίες της Αρχής.

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, η προσέλευση του κοινού περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο και η επικοινωνία με τις υπηρεσίες της Αρχής θα γίνεται πλέον ως εξής:

1. Οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να διατυπώνουν τα αιτήματά τους τηλεφωνικά ή μέσω email. Στη δεύτερη περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο συναλλασσόμενος να αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του (email και τηλέφωνο).

2. Ο ειδικός κατάλογος ηλεκτρονικών διευθύνσεων και τηλεφώνων εξυπηρέτησης του κοινού, κατά την περίοδο των εκτάκτων μέτρων λόγω κορωνοϊού, είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr ).

3. Όλα τα έγγραφα, που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι, θα τους αποστέλλονται μέσω email και θα πρέπει να έχουν τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου υπαλλήλου.

4. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό ο ενδιαφερόμενος να εξυπηρετηθεί εξ αποστάσεως, αλλά πρέπει να επισκεφθεί την υπηρεσία, αυτό επιτρέπεται να γίνει μόνο μέσω ραντεβού. Το αίτημα για ραντεβού πρέπει να διατυπώνεται μέσω email ή τηλεφώνου.

5. Στην είσοδο των υπηρεσιών, υπάρχει υπάλληλος, που υποδέχεται τους συναλλασσόμενους, ελέγχει αν όντως έχουν κλείσει ραντεβού, και τους κατευθύνει σχετικά, ώστε να είναι ελεγχόμενη η αναμονή και η είσοδός τους.

Τηλεργασία για τα 2/3 των εργαζομένων

Την ίδια στιγμή, η ΑΑΔΕ λαμβάνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της και των πολιτών. Έτσι, από τη Δευτέρα (16/3/2020), όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν με τη φυσική παρουσία του 1/3 των εργαζομένων τους, με εναλλαγή ανά εβδομάδα (για παράδειγμα, αν μια υπηρεσία έχει 30 υπαλλήλους, οι πρώτοι 10 την πρώτη εβδομάδα, οι επόμενοι 10 τη δεύτερη, και οι επόμενοι 10 την τρίτη, και ούτω καθεξής). Τα 2/3 δουλεύουν από το σπίτι τους με τηλεργασία. Οι υπάλληλοι, που εργάζονται εξ αποστάσεως, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, οφείλουν να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Επιπλέον, ορίζεται προσωπικό ασφαλείας για την αντιμετώπιση εξαιρετικών καταστάσεων.

Εάν διαπιστωθεί κρούσμα της νόσου, η συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων θα αποχωρεί, θα λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την απολύμανση του χώρου και θα αναλαμβάνει εργασία στο κατάστημα της Υπηρεσίας η επόμενη κατά σειρά ομάδα υπαλλήλων ή υπάλληλοι του προσωπικού ασφαλείας, ανάλογα με την περίσταση.

Λειτουργία Τελωνείων

1. Στο χώρο των Τελωνείων απαγορεύεται η είσοδος σε κοινό και εκτελωνιστές. Για την εξυπηρέτηση του κοινού θα αξιοποιούνται πλήρως οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

2. Σε περιπτώσεις που πρέπει να γίνει φυσικός έλεγχος, καθώς και όπου απαιτείται φυσική παρουσία συναλλασσομένου, θα γίνεται εκτός τελωνειακού καταστήματος, αφού ληφθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προφύλαξης, πριν και μετά τη συναλλαγή.

Διαβάστε επίσης