Δήμαρχος Πατρέων: "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος" - Ενημέρωση του Κ. Πελετίδη για τον κορονοϊό

 

Συνέντευξη Τύπου, με θέμα τον κορωνοϊό, παραχώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Μαζί του ήταν η Αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη και ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα Θόδωρος Τουλγαρίδης.

 

Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

«Ο Δήμος Πατρέων από τις 27 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια προστασίας της δημόσιας υγείας του λαού της πόλης μας, πήρε και συνεχίζει να παίρνει σειρά μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, προβάλλει και απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για να σταματήσει η από ετών υποστελέχωση, η οριακή λειτουργία της πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας – τριτοβάθμιας υγείας. Οι σημερινές εξελίξεις, οι ανεπάρκειες, έρχονται να επιβεβαιώσουν το δίκαιο των λαϊκών αιτημάτων, η υγεία να μην αντιμετωπίζεται με τη λογική του κόστους – οφέλους και της εμπορευματοποίησης.

Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με επιστημονικούς φορείς, έκλεισαν οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, τα Λαϊκά Φροντιστήρια, τα ΚΑΠΗ, το Χορευτικό του Δήμου, ματαιώθηκαν πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Γίνεται ενημέρωση για τις οδηγίες προστασίας με αφίσες, με ανάρτηση στα ηλεκτρονικά μέσα του Δήμου (portal, facebook κ.λπ.).

Με γνώμονα την προστασία της υγείας των εργαζομένων του Δήμου, έχουν ενημερωθεί όλοι οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή για τα μέτρα πρόληψης που οφείλουν να τηρούν. Στις δημοτικές υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό έχουν δοθεί επιπλέον οδηγίες, όπως επίσης και μέσα ατομικής προστασίας. Τοποθετούνται άμεσα τζάμια στα γραφεία του ΤΑΠ που δεν υπήρχαν.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αποδεικνύουν το υψηλό αίσθημα ευθύνης τους και ικανοποιούν τις ανάγκες λειτουργίας του Δήμου. Θα παρακαλούσαμε τους συμπολίτες που δεν έχουν άμεση, επείγουσα ανάγκη ικανοποίησης αιτημάτων τους, να προσέλθουν σε δεύτερο χρόνο για να μην υπάρχει συμφόρηση στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού και να ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται. Να χρησιμοποιείτε το sense city, τα τηλέφωνα επικοινωνίας των υπηρεσιών.

Σε όσες υπηρεσίες εξυπηρετούν κοινό, θα υπάρχει υπάλληλος στην είσοδο που θα ρωτάει κάθε προσερχόμενο αν είναι εμπύρετος, ώστε να καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα εξυπηρετηθεί με ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, απαιτούμε πρόσληψη προσωπικού στο Δήμο, αναγκαίο για δομές όπως το «Βοήθεια στο σπίτι».

Καλούμε τον πατραϊκό λαό να ακολουθεί τις οδηγίες που δίνονται από τους αρμόδιους φορείς με υπευθυνότητα, ψυχραιμία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων. Άμεσα να γίνει σύνδεση με τη ΔΕΗ όλων των οικογενειών στις οποίες η ρευματοδότηση έχει διακοπεί λόγω χρέους. Να σταματήσουν να κόβουν το ρεύμα στις οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί στις λαϊκές οικογένειες. Να δοθεί έκτακτο επίδομα σε όσους είναι στο ΚΕΑ, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες που είναι στα πρόθυρα καταστροφής. Αύξηση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός. Απολύμανση των λεωφορείων μετά από κάθε δρομολόγιο.

Οι ενέργειες που έγιναν για να λειτουργήσουν καλύτερα οι δομές υγείας, δεν καλύπτουν τις ανάγκες για σήμερα και αύριο. Αντί των προσλήψεων επικουρικών νοσηλευτών, γιατρών, είναι αναγκαία όσο ποτέ η εδώ και τώρα πρόσληψη μόνιμων και πλήρους απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην περιοχή μας. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή, να προσληφθούν οι επικουρικοί υγειονομικοί, ακόμα και αν δεν έχει παρέλθει το τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης. Να προχωρήσουν οι διορισμοί σε μόνιμες θέσεις, όλων των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών. Οι 50 προσλήψεις επικουρικών στην Πάτρα που καλώς έγιναν, δεν φτάνουν ούτε για τις σημερινές ανάγκες. Δεν πρόκειται περί ενίσχυσης, τη στιγμή που δεν είναι καλυμμένες οι αναγκαίες θέσεις και υπάρχουν οργανικά κενά. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται αποσπασματικά κάποιες ανάγκες που αφορούν στον κορωνοϊό, τι θα γίνει όμως με τις υπόλοιπες ασθένειες;

Να γίνει άμεση ενημέρωση και εκπαίδευση όλου του προσωπικού των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ.

Να λυθεί εδώ και τώρα ο εξοπλισμός των Νοσοκομείων με όλα τα απαραίτητα υλικά και υποδομές. Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ και του ΕΚΑΒ.

Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτό θα αποσυμφορήσει τα Νοσοκομεία, για να μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Οι μονάδες του Αγίου Αλεξίου και του Νοτίου Διαμερίσματος μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα.

Να επαναλειτουργήσει άμεσα το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος», που κάλυπτε σοβαρές και πάγιες ανάγκες όλης της Δυτικής Ελλάδας. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα, ιατρικό υλικό και να διαθέτει όλες τις ειδικότητες γιατρών, αλλά και το απαραίτητο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση του ιού.

Τα 11 κρεβάτια ΜΕΘ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι θα ανοίξουν, να ανοίξουν άμεσα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση.

Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ).

Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν σε έναν ενιαίο σχεδιασμό της κυβέρνησης, που θα αποσκοπεί στην περίθαλψη των αρρώστων –είτε στο ιατρείο είτε κατ’ οίκον-, δωρεάν για τους πολίτες, ενώ οι γιατροί να αποζημιώνονται από το κράτος τόσο για την εργασία τους όσο και για τον εξοπλισμό και τα μέσα προφύλαξης που θα χρειαστούν.

Να καλυφθούν οι οικονομικές δαπάνες των ασθενών που καλούν γιατρό κατ’ οίκον, καθώς και ο εργαστηριακός έλεγχος.

Να υπάρξει τουλάχιστον τρίμηνη αναστολή της ημερομηνίας λήξης των οίκοθεν, βεβαιωμένων οφειλών στο Δήμο (ΤΑΠ, κλήσεις κ.λπ).

Να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, ειδικά σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν αποφεύγοντας τον κίνδυνο διασποράς της νόσου.

Επίσης, να υπάρχει διευκόλυνση ή και πρόσθετη άδεια, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, στους εργαζόμενους που έχουν άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

Αυτόματη ανανέωση του ΚΕΑ για ένα εξάμηνο».

 

 

Διαβάστε επίσης