Ευάγγελος Βενιζέλος: Τα ΜΑΤ δεν είναι μοχλός της πολιτικής

Τι είπε για τον Παπαγγελόπουλο

"Τα ΜΑΤ είναι για να αντιμετωπίζεις μία έκτακτη περίσταση, αλλά δεν μπορείς να καταστήσεις τα ΜΑΤ μοχλό της πολιτικής σου και να είναι μόνιμη η παρουσία των ΜΑΤ. Άρα στα νησιά που δέχονται κατά τρόπο δυσανάλογο και άδικο, την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, πρέπει η κυβέρνηση, η πολιτεία, να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση" δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο Mega.

"Δεν ξέρω πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, αλλά πάντως αυτό δεν είναι εικόνα. Πιστεύω ότι και οι νησιώτες μας, οι τοπικές κοινωνίες, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει όλα να κινηθούν σε ένα επίπεδο, ας το πούμε έτσι, συναίνεσης και πολιτισμού, αλλά βεβαίως η πολιτεία που έχει το μονοπώλιο της νόμιμης βίας ,όπως λέμε, πρέπει να είναι πάρα πολύ, ας το πούμε, υπεύθυνη, προσεκτική και διστακτική στα θέματα αυτά. Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική, η συναίνεση και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός" πρόσθεσε.

Αναφορικά με την Novartis τόνισε "Σίγουρα υπάρχουν άλλες πράξεις, άλλα αδικήματα, άρα πρέπει να γίνει ένας ορθός και πλήρης νομικός χαρακτηρισμός όλων αυτών των πράξεων, όλου αυτού του υλικού. Από ό,τι έχω μάθει, ήδη έχει ζητηθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής να γνωμοδοτήσει πώς πρέπει να γίνει αυτό, πρέπει να ξαναγίνει μία συνεδρίαση της Ολομέλειας, πρέπει να υποβληθεί μία συμπληρωματική πρόταση βουλευτών προκειμένου να διευρυνθεί η εντολή της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Ξέρετε, εγώ είχα προτείνει να γίνει στην αρχή μία Εξεταστική Επιτροπή, να συγκεντρωθεί το υλικό, η Εξεταστική Επιτροπή ενεργεί επίσης ως Εισαγγελέας, θα μπορούσε να εξετάσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τους μάρτυρες, ώστε στη συνέχεια οι ποινικοί χαρακτηρισμοί να γίνουν με ακρίβεια και σωφροσύνη. Τώρα, αν θα με ρωτήσετε, μπορεί να εμπλακούν άλλα πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας; Θα σας έλεγα ότι ας δούμε πρώτα την αλήθεια και μετά βλέπουμε αφενός μεν το νομικό χειρισμό, αφετέρου δε τις πολιτικές γενναιοδωρίες".

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι απομονώνεται πλέον ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε "Όχι, δεν μπορεί να απομονωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ βαρύ παρελθόν. Υπάρχει μία σχέση, η οποία είναι σχέση, αν όχι αίματος, αιμομικτική εν πάση περιπτώσει, ανεξαρτήτως της πολιτικής καταγωγής και ταυτότητας του καθενός. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν ήταν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολλών παραγόντων και πολλών διαστάσεων, υπήρχε και δεύτερη και τρίτη συνιστώσα, και δεν μπορεί τώρα κάποιος να απαλλαγεί από τα βάρη του. Θα πορευτούν από κοινού ενώπιον της ιστορίας και των ηθικών ευθυνών που πρέπει να αναλάβουν. Από εκεί και πέρα βέβαια ποινικά, ο καθένας είναι ατομικά υπεύθυνος για αυτό που έχει κάνει".

"Η περίοδος αυτή, από το 2018, όταν ξέσπασε αυτή η περιβόητη υπόθεση Novartis και εμφανίστηκε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών, προκάλεσε πολλές πληγές στο Σώμα της Δικαιοσύνης. Είχα πει από τότε ότι είναι η πιο μεγάλη και η πιο πρόχειρη σκευωρία που επιχειρήθηκε στο χώρο του δημοκρατικού πολιτεύματος για αυτό, όπως θυμάστε, είχα μιλήσει νομικά για εσχάτη προδοσία. Η εσχάτη προδοσία δεν είναι η προδοσία της χώρας στους εχθρούς, είναι η αλλοίωση θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματός μας και τώρα με πολύ μεγάλη ευκολία ο κ. Τσίπρας λέει, «Α, πάτε να βγάλετε τις κουκούλες από τους μάρτυρες. Αλλοίωση των θεσμών, προσβολή της διάκρισης των εξουσιών!»" συμπλήρωσε."Σας φαίνεται κανονικό στο γραφείο του Πρωθυπουργού, παρουσία δύο Υπουργών, να εμφανίζονται ιδιώτες αντίδικοι σε διάφορες μηνύσεις ή αγωγές για να διευθετήσουν τα ζητήματά τους προδικάζοντας σε ένα συμφωνητικό το τι θα κάνει ο ένας Εισαγγελέας, ο άλλος Εισαγγελέας, το άλλο δικαστικό Συμβούλιο, ωσάν να είναι σε θέση να καθοδηγήσουν και να ελέγξουν όλη τη δικαστική διαδικασία. Αυτό, εάν δεν είναι αφέλεια, που δεν είναι, είναι ένα ακατάσχετο θεσμικό θράσος, είναι κάτι μοναδικό. Αυτές οι δικαιολογίες που ακούω να ψελλίζουν τώρα, νομίζω ότι είναι επιβεβαίωση αυτής της θεσμικά αδιανόητης κατάστασης. Εδώ πάμε να ελέγξουμε τη σκευωρία Novartis και βρισκόμαστε σε μία πολύ πιο γενικευμένη σκευωρία σε βάρος τη διάκρισης των εξουσιών, της διαφάνειας και του Κράτους Δικαίου" υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Διαβάστε επίσης