Πάτρα: Έκθεση έργων του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

ΣΤΙΣ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ

Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr σε συνεργασία με τον γλύπτη και ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρο Παπαγιάννη και τη στήριξη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας και του ΥΠΠΟ το οποίο και παραχώρησε την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων παρουσιάζει την έκθεση έργων του προαναφερόμενου καλλιτέχνη με τίτλο ΤΕΛΕΤΗ.

Συγκεκριμένα από την Τετάρτη 4 Μαρτίου έως και το τέλος Απριλίου κατά τις ώρες που λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο θα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την έκθεση δωρεάν να γνωρίσει το έργο του καλλιτέχνη και να μάθει για τη διαδρομή του.

Τα 15 μεγάλα έργα που θα εκτεθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας είναι από τη δουλειά των 5 τελευταίων χρόνων του καλλιτέχνη.

Μια δουλειά από πολυεστέρα, με ενσωματωμένα υλικά (σίδερα, ξύλα), όπως συνηθίζει ο καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια. Γλυπτά υπερμεγέθη σαν τεράστιες τερακότες σε ένα χώρο ιδανικό για την έκθεση τους. Από χρόνια ο Παπαγιάννης συνηθίζει να βάζει χρώμα στη δουλειά του και ο πολυεστέρας προσφέρεται γι’ αυτό, την κάνει πιο εκφραστική. Η αρχαιοελληνική γλυπτική χρωμάτιζε τη γλυπτική, είναι η πρώτη που το δίδαξε.

Όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις, τον απασχολεί το υπαρξιακό πρόβλημα του ανθρώπου. Εξωτερικεύει την αγωνία και το φόβο του για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις τις στη φύση και τελικά στον άνθρωπο που απειλείται με αφανισμό.

Μια σειρά από μορφές, ως επί το πλείστον, γυναικείες που κρατούν μωρά στην αγκαλιά τους. Κάτι θέλουν να μας πουν, πιθανόν να μην είναι παρά οι δικοί του φόβοι και η αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας. Τα σημάδια δεν είναι καλά, σε τι κόσμο άραγε θα ζήσουν. Μάντης κακών ίδιος δηλώνει δε θέλει να γίνει.

Τα μωρά είναι ενσωματωμένα στις μανάδες τους, σύμβολα όπως ένα ρόδι, ένα περιστέρι, ένα λουλούδι και ένα γλυπτό με καρπούς που ταυτίζεται με τη μάνα γη που μας τρέφει αλλά για πόσο χρόνο ακόμη;

Πρόκειται για 15 μορφές που δημιουργούν μια εγκατάσταση. Ανάμεσά τους υπάρχει ένα μεγάλο ταψί με ψωμιά που είναι το σύμβολο της επιβίωσης.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δηλώνει πως χαίρεται που τα έργα του θα παρουσιαστούν στο κοινό της Πάτρας και θα εκτεθούν σε ένα τέτοιο Μουσείο.

Διαβάστε επίσης