Με τη συμπλήρωση επτά μηνών από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αναζωπυρώνονται τα σενάρια ανασχηματισμού, τον οποίο άπαντες οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ αναμένουν την άνοιξη.
Στα μέσα Μαρτίου εξάλλου αναμένεται να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση» των υπουργείων και ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου βάζουν «φρένο» στα σενάρια ανασχηματισμού πριν το Πάσχα και «δείχνουν» μετά το Μάιο, κοντά στην επέτειο του ενός έτους από τις εκλογές. Και αυτό καθώς η ανασχηματολογία πάντα οδηγεί την κυβέρνηση σε αδράνεια και τους βουλευτές σε πρόβες υπουργικών κοστουμιών, δημιουργώντας προβλήματα στο κυβερνητικό έργο και αντιζηλίες στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν είναι διαρκώς υπό την αξιολόγηση του πρωθυπουργού, ο οποίος παρακολουθεί στενά το έργο των υπουργών, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. Ως εκ τούτου, ο ανασχηματισμός -όποτε και εάν γίνει, κάτι που αποτελεί βέβαια αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού- αναμένεται να είναι δομικός και όχι σαρωτικός.
Εξετάζεται δηλαδή το σενάριο να γίνουν αλλαγές κυρίως σε επίπεδο υφυπουργών, με κατάργηση υφυπουργικών θέσεων, ευρείες ανακατατάξεις προσώπων και αρμοδιοτήτων, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι και το «σπάσιμο» παραγωγικού υπουργείου. Ήδη εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει τις πρώτες αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης με την κατάργηση της μίας θέσης υφυπουργού στο Εργασίας και την επανασύσταση του Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Οι αλλαγές σε επίπεδο υπουργών αντίθετα αναμένεται να είναι στοχευμένες, δηλαδή ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται σαρωτικός.
Εξάλλου πολλοί υπουργοί θεωρούνται αμετακίνητοι και από τους συναδέλφους τους λόγω θεμάτων που χειρίζονται ή και ισορροπιών, που πάντα λαμβάνονται υπόψη. Για παράδειγμα: Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που χειρίζεται κεντρικά και ευαίσθητα θέματα. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που έχει τις δάφνες της ψήφου των αποδήμων. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, που έχει αναλάβει τα 2/3 των ιδιωτικοποιήσεων και την απολιγνητοποίηση, στην οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος η κυβέρνηση. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, παρά τις γκρίνιες και αντιπαλότητες, λόγω Ελληνικού, αλλά και λόγω ισορροπιών. Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος λόγω της κρίσιμης συγκυρίας στα εθνικά. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, λόγω των σοβαρών θεμάτων της καθημερινότητας. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό, παρότι αρκετές φορές έχουν υπάρξει γκρίνιες. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που προχωρά κρίσιμες αλλαγές με συνεργασία ΕΣΥ- ιδιωτικού τομέα, ενώ χρεώνεται και τον αντικαπνιστικό. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρά τις γκρίνιες συναδέλφων του και τα καρφιά του κ. Γεωργιάδη (ΣΚΑΪ) περί συστολής της Αστυνομίας στην εκτέλεση της βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis. Και βεβαίως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, που προχωρά στην ψηφιοποίηση διαδικασιών του δημοσίου με όσο γρήγορους ρυθμούς επιτρέπει η πραγματικότητα των συναρμοδιοτήτων.
Από την άλλη, υπάρχουν υπουργοί που ανέλαβαν πρόσφατα όπως ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης και υπουργοί που βαθμολογούνται μεν θετικά, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι θα ήθελαν να αλλάξουν υπουργείο όπως ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής Μάκης Βορίδης, τη θέση του οποίου εποφθαλμιούν άλλωστε ουκ ολίγοι βουλευτές αγροτικών περιοχών.
Πάντως ενώ η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να είναι μικρότερη, θα περιλαμβάνει περισσότερες γυναίκες όπως έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Politico, ερωτηθείς για το μικρό ποσοστό γυναικών στην κυβέρνηση του.
Πηγή: newsbeast.gr