Ο Αλφειός εκπέμπει SOS για Ποτόκι - περιβαλλοντική υποβάθμιση

 

Το θέμα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του ποταμού Αλφειού επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο με πρωτοβουλία των συμβουλίων των κοινοτήτων Πύργου, Επιταλίου, Βαρβάσαινας και Κολιρίου. Το απόγευμα της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των μελών που έχουν καλέσει και τους κατοίκους στο Κοινοτικό Γραφείο Επιταλίου, στις 7.30 το απόγευμα. Εκεί θα τεθεί συνολικά το θέμα του ποταμού Αλφειού ζητώντας λύση στο θέμα των χιλιάδων τόνων δεματοποιημένων σκουπιδιών στο Ποτόι, αλλά και γενικότερα στην ανάληψη δράσεων για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού κάλλους του ποταμού Αλφειού.

Η κλιματική αλλαγή παγκόσμια στέλνει το μήνυμα προς όλους πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βιάζουμε το περιβάλλον με την ανεύθυνη συμπεριφορά μας. Και το φυσικό περιβάλλον του ποταμού Αλφειού, είναι βιασμένο πάρα πολύ. Είτε με το Ποτόκι, είτε με τις ανεξέλεγκτες μικρές χωματερές, είτε με τα απόβλητα ελαιοτριβείων που κατά καιρούς καταλήγουν από ρέματα στα νερά του, είτε από τη γενικότερη βιομηχανική δραστηριότητα.

Το ilialive.gr κατέγραψε από ψηλά τις εικόνες στο Ποτόκι. Η ανοιχτή πληγή των τελευταίων ετών επιδεινώνεται. Μπορεί ανάμεσα στα δέματα να φύτρωσαν δέντρα, μπορεί η βλάαστηση να έχει αρχίσει να καλύπτει τα σκουπίδια, όμως αρκετά δέματα έχουν αρχίσει να “ανοίγουν” και να βρίσκονται απόλυτα εκτεθειμένα στο περιβάλλον. Φυσικά υπάρχει και η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα με την αποστράγγιση νερών που περνούν μέσα από τα σκουπίδια αυτά.

Δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα μπορούσε να δοθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, αλλά ίσως να ήταν εφικτό κάθε μέρα να μεταφέρονται κάποια από τα δέματα - λίγα - λίγα, στο ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς για όποια επεξεργασία μπορεί να γίνει - ίσως με τη λειτουργία του εργοστασίου τους επόμενους μήνες. Φυσικά η ίδια αντιμετώπιση θα πρέπει να υπάρξει και για τα δεματοποιημένα σκουπίδια που βρίσκονται στα Κονιδέικα…

Αντωνακόπουλος: Πρέπει να φύγουν και όχι να θαφτούν

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος μιλώντας στο ilialive.gr για το θέμα με τα σκουπίδια στο Ποτόκι, σημείωσε ότι θα πρέπει να φύγουν τα σκουπίδια από την περιοχή και όχι να θαφτούν. “Ήδη έχουμε δεσμεύσει ένα ποσό για μία προμελέτη, γιατί αρχικά δεν υπάρχει τίποτα σε επίπεδο ωρίμανσης, αντιμετώπισης με τη συνδρομή της επιστήμης ή της μελέτης. Βάλαμε στον προϋπολογισμό κάποια χρήματα. Είναι σοβαρό θέμα για εμάς, δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι. Είναι επικίνδυνη η αδιαφορία που έχει υπάρξει έως τώρα. Δυνατότητα να φύγουν πιστεύω πως υπάρχει. Η άποψή μου είναι να φύγουν, δεν είμαι ειδικός αλλά η κάλυψη του χώρου, δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Δεν μπορώ να το πω εγώ επιστημονικά όμως” σχολίασε.

Σπ. Σιδηροκαστρίτης: Το Ποτόκι και ο Αλφειός φωνάζουν! Ακούει κανείς;

Μιλώντας για το θέμα συνολικά της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του ποταμού Αλφειού, ο αντιπρόεδρος της Τ.Κ. Πύργου Σπύρος Σιδηροκαστρίτης, ανέφερε στο ilialive.gr.

Στο Ποτόκι υπάρχουν περίπου 100.000 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που παραμένουν για χρόνια δεματοποιημένα και αποτελεί μια φανερή απόδειξη του ελλείμματος- ολιγωρίας της πολιτείας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Το Ποτόκι ενδεχομένως να είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς η ευρύτερη περιοχή του Αλφειού είναι σπαρμένη με σκουπίδια θαμμένα χωρίς καμία περιβαλλοντική πρόβλεψη.
Η δεματοποίηση προέκυψε ως λύση ανάγκης όταν τα σκουπίδια είχαν πλημμυρίσει την πόλη και τα χωριά του Δήμου και αδειοδοτήθηκε ως ενδιάμεση λύση με προοπτική την άμεση κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και τη μεταφορά των δεμάτων σε αυτό. Αν και έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε, ακόμα περιμένουμε το εργοστάσιο και βέβαια οι όποιες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για το Ποτόκι φυσικά θα έχουν λήξει!

Η θέαση και μόνο αυτού του βουνού από απορρίμματα γεννά ερωτηματικά και την αγωνία για το κατά πόσο υπάρχει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, για την πιθανή έκλυση μικροσωμματιδίων στην ατμόσφαιρα, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, για τις περιουσίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που απαξιώνονται και για την πρόθεση της πολιτείας να αποκαταστήσει περιβαλλοντικά την περιοχή. Για όλα αυτά τα ερωτήματα ως τώρα δεν υπάρχουν επίσημες απαντήσεις. Ευτυχώς, ως σήμερα δεν έχει προκληθεί πυρκαγιά στην περιοχή σε αντίθεση με τις ανεξέλικτες χωματερές ιδιαίτερα στην περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς που οι πυρκαγιές στα σκουπίδια ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες είναι καθημερινό φαινόμενο.
Ο Αλφειός ποταμός είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και το Ποτόκι ένας τόπος υψηλής παραγωγικότητας με καλλιέργειες και κτηνοτροφική παραγωγή που πρέπει να προστατευθεί. Διεκδικούμε λοιπόν από την πολιτεία να «σκύψει» στο πρόβλημα και να δώσει άμεσα λύση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής χωρίς να μετακυλήσει το οικονομικό κόστος στους δημότες. Να αφαιρεθούν από τα δέματα τα ανακυκλώσιμα υλικά, να μειωθεί ο όγκος και να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά το Ποτόκι με προοπτική η ευρύτερη περιοχή του Αλφειού να γίνει από ένας τόπος γεμάτος σκουπίδια και μπάζα ένα επισκέψιμο πάρκο, ένα μέρος όπου θα απολαμβάνουμε το φυσικό περιβάλλον χωρίς να το πληγώνουμε”…

Δείτε video από το Ποτόκι και τον ποταμό Αλφειό:

Πηγη: ilialive.gr 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ