Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αλλάζει ολοκληρωτικά το μοντέλο αξιοποίησης των λιμανιών που είχε προκρίνει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ισχύων νόμος αποκλείει το ενδεχόμενο της ολικής παραχώρησης ή της πώλησης μετοχών και επιτρέπει την αξιοποίηση των λιμανιών μόνο μέσω υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων σε ιδιώτες.
Η ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης ανέφερε ότι ο επενδυτής, εκτός από το οικονομικό αντάλλαγμα που θα κατέβαλλε, θα πλήρωνε για την υποπαραχώρηση κι ένα υψηλό ετήσιο αντισταθμιστικό τέλος στον οικείο Οργανισμό Λιμένος επί των ακαθάριστων εισπράξεων, το οποίο θα μπορούσε να ξεπερνά και το 5%. Στις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ξεπούλημα των λιμανιών της χώρας η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι το θεσμικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε επί σειρά ετών την έναρξη των διαγωνισμών, καθώς δεν ήταν επαρκώς ελκυστικό για τους δυνάμει επενδυτές. Γεγονός είναι, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια έχει εκδηλωθεί επίμονο επενδυτικό ενδιαφέρον, ειδικά για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας αλλά και του Ηρακλείου και του Βόλου.
Η νομοθετική παρέμβαση έρχεται λίγο μετά το «σήμα» που έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, για την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας έδωσαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι συναρμόδιοι υπουργοί ανέλυσαν τις μελέτες αξιολόγησης που ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ για καθένα από τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ραφήνας, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Πάτρας και Ηρακλείου και εξέφρασαν την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στην επιλογή συμβούλου προκειμένου να προκηρυχθούν διεθνείς διαγωνισμοί για την επιλογή επενδυτών και βέλτιστων τρόπων ανάπτυξης κάθε λιμανιού. Με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στη Βουλή, τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο για την παραχώρηση ή υποπαραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στα δέκα περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας).
Ειδικότερα:
- Ορίζεται, στα 60 έτη (αντί πενήντα που προβλέπεται σήμερα), η διάρκεια των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και των μνημονευόμενων δέκα (10) περιφερειακών Οργανισμών Λιμένος Α.Ε.
- Παράλληλα, παρατείνεται ισόχρονα με την κύρια παραχώρηση και η διάρκεια των συμβάσεων υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων, λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων των εν λόγω Οργανισμών Λιμένος Α.Ε., που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) και των υπο-παραχωρησιούχων.
- Παρέχεται στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) το δικαίωμα σύναψης μίας ή περισσοτέρων, ταυτόχρονων ή διαδοχικών συμβάσεων υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων επιχειρησιακών μονάδων, λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, στην περιοχή αρμοδιότητας των ανωτέρω Οργανισμών Λιμένος Α.Ε.
- Για τον προσδιορισμό του ακριβούς ύψους του αντισταθμιστικού /ανταποδοτικού τέλους υπέρ του οικείου Οργανισμού Λιμένος Α.Ε., που προβλέπεται σε κάθε σύμβαση υπο-παραχώρησης, λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα στοιχεία (ποιοτικά και ποσοτικά) των υπο-παραχωρούμενων και μη επιχειρησιακών μονάδων, λειτουργιών και υπηρεσιών καθώς και οι προβλεπόμενες επενδύσεις στο πλαίσιο της υπο-παραχώρησης.
- Καταργείται η δυνατότητα υπέρβασης του αντισταθμιστικού/ ανταποδοτικού τέλους (5%), που επιβάλλεται επί των ετήσιων ακαθάριστων εισπράξεων του υπο-παραχωρησιούχου, υπέρ των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε.
Πάτρα: Προχωρά η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού - Κατατέθηκε στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο
11|02|2020 | 20:21
Πάτρα - Δυτική Ελλάδα