Παρέμβαση Πάπα σε ΔΝΤ: Ελαφρύνετε το βάρος του χρέους στις υπερχρεωμένες χώρες

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε την έκπληξη την Τετάρτη κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Βατικανού για την παγκόσμια οικονομία, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό ΛεΜέρ και Μαρτίν Γκουσμάν της Αργεντινής.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες να επιτύχουν βιωσιμότητα του χρέους, μέσω συντονισμένων πολιτικών που θα αναχρηματοδοτήσουν το χρέος και θα αναδιαρθρώνουν το χρέος, προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τις υπερχρεωμένες χώρες και να ανακουφιστεί ο πόνος των ανθρώπων», είπε ο Πάπας.

Λίγο πριν την παρέμβαση του Πάπα, ο υπουργός οικονομικών της Αργεντινής είπε στο Bloomberg News ότι η χώρα του θα επιδιώξει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του δανείων των $56 δισ. δολαρίων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κλιματική αλλαγή

Ο Πάπας έχει καταστήσει τις παγκόσμιες ανισότητες και την κλιματική αλλαγή ως ακρογωνιαίους λίθους της παπικής ατζέντας.

«Πρέπει να θυμηθείτε την ευθύνη σας να βοηθήσετε τις πιο φτωχές χώρες» είπε σήμερα. Ο Πάπας Φραγκίσκος παρότρυνε επίσης αξιωματούχους που ήταν στο κοινό του να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή «γιατί δεν είναι δυνατόν να καταστρέψουμε τις ρίζες του κοινού μας σπιτιού».

Σε άλλη διάσκεψη που έγινε στο Βατικανό τον Ιούνιο, μιλώντας σε επικεφαλής επιχειρήσεων από κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και διεθνείς επενδυτές ο Πάπας είχε ζητήσει να προχωρήσουν σε «μια ριζική ενεργειακή μετάβαση προκειμένου να σωθεί το κοινό μας σπίτι»

Διαβάστε επίσης