Η πρόσφατη εκδήλωση του θανατηφόρου κοροναϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς εμφανίζονται νέες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.
Ως αποτέλεσμα αυτού του χάους, οι άνθρωποι πανικοβάλλονται αρκετά ώστε να κυκλοφορούν με μάσκες, σε μια προσπάθεια να προστατευθούν από τον ιό αλλά και γενικά από τις ιώσεις. Είναι όμως όντως αποτελεσματικός τρόπος προστασίας;
Οι χειρουργικές μάσκες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα νοσοκομεία στα τέλη του 18ου αιώνα αλλά σε δημόσια χρήση πέρασαν το 1919, με το ξέσπασμα γρίπης που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μέτρα προστασίας κατά του κοροναΐού
Οι περισσότερες μάσκες είναι χειρουργικές μάσκες με βάση το χαρτί, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέπουν ψεκασμούς ή πιτσίλισμα υγρών - δεν περιλαμβάνουν φίλτρο αέρα για μολυσματικά σωματίδια. Από την άλλη πλευρά, η μάσκα N95 (που είναι διαθέσιμη στο κοινό στα ιατρικά καταστήματα) μπορεί να φιλτράρει τουλάχιστον το 95% των αερομεταφερόμενων σωματιδίων - αλλά μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του κοροναϊού;
Ο Dr David Carrington από το St George's, University of London, δήλωσε στο BBC ότι οι συνήθεις χειρουργικές μάσκες για το κοινό δεν παρέχουν αποτελεσματική προστασία από τους ιούς ή τα βακτηρίδια που μεταφέρονται στον αέρα, γιατί είναι πολύ χαλαρές και δεν έχουν φίλτρο. Ωστόσο, μειώνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού αν κάποιος φταρνιστεί ή βήξει μπροστά μας, ενώ παρέχουν και κάποια προστασία από τη μετάδοση από τα χέρια στο στόμα.
Από την άλλη μεριά οι μάσκες που έχουν ειδικό φίλτρο για τον αέρα είναι σχεδιασμένες για να προστατεύουν από πιθανώς επικίνδυνα αερομεταφερόμενα σωματίδια. Ωστόσο οι έρευνες δεν είναι τόσο ενθαρρυντικές όσο αφορά την αποτελεσματικότητά τους στον γενικό πληθυσμό, γιατί είναι δύσκολο να φορά κανείς τη μάσκα για μεγάλα διαστήματα.
Ο επικεφαλής λοιμώξεων και ζωονόσων στο Public Health England, τονίζει πως η ενώ επικρατεί η αντίληψη ότι η χρήση μάσκας είναι επωφελής, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για ευρεία οφέλη από τη χρήση της εκτός κλινικού περιβάλλοντος. Όπως σημειώνει, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται σωστά και να αλλάζονται συχνά για να έχουν αποτέλεσμα.
Τέλος οι ειδικοί επισημαίνουν πως η υιοθέτηση απλών μέτρων υγιεινής είναι μακρά η πιο αποτελεσματική μέθοδος προστασίας. Το να καλύπτουμε το στόμα μας όταν φταρνιζόμαστε, να πλένουμε τα χέρια μας και να μην τα βάζουμε στο στόμα μας πριν τα πλύνουμε, μπορεί να βοηθήσει στο να μην κολλήσουμε ιούς.