Έντονος πονοκέφαλος: Πότε επιβάλλεται η επίσκεψη στα επείγοντα

 

Ο πονοκέφαλος αποτελεί ίσως την πιο κοινή αιτία αδιαθεσίας και τις περισσότερες φορές υποχωρεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή.

Υπάρχουν πάνω από 300 τύποι κεφαλαλγίας, εκ των οποίων μόλις το 10% έχει γνωστή αιτία, ενώ οι υπόλοιπες χαρακτηρίζονται ως πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες.

Όταν ο πονοκέφαλος είναι ισχυρός, μπορεί να υποδεικνύει σοβαρό πρόβλημα υγείας και επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Δείτε παρακάτω περιπτώσεις που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσετε το σύμπτωμα:

Ο πόνος είναι ο πιο δυνατός που έχετε νιώσει ποτέ: Ο ξαφνικός και πολύ ισχυρός πονοκέφαλος μπορεί να υποδεικνύει τη ρήξη ανευρύσματος στο κεφάλι. Το ίδιο το ανεύρυσμα μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα, εάν όμως ανοίξει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο σχηματισμός του ανευρύσματος εξαρτάται από παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση και η αθηροσκλήρωση (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες).

Πονοκέφαλος που συνοδεύεται από πυρετό και ακαμψία στον αυχένα: Πρόκειται για επικίνδυνο συνδυασμό συμπτωμάτων που υποδεικνύουν μηνιγγίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στις προστατευτικές μεμβράνες που περιβάλλουν τα νεύρα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Άλλα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι η ναυτία και η τάση για εμετό. Συνήθως οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, όμως η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα κι έτσι χρειάζεται άμεση χορήγηση αντιβιοτικών.

Ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από δυσκολία στην ομιλία, γενικευμένη αδυναμία ή τοπική παράλυση: Πρόκειται για χαρακτηριστικές ενδείξεις εγκεφαλικού επεισοδίου, όταν δηλαδή μια αρτηρία στον εγκέφαλο φράζει από θρόμβο ή παρουσιάζει ρήξη. Η έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στα κύτταρα εάν δεν παρασχεθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ