Απαγόρευση εξαγωγών για φάρμακα που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη

Η απόφαση του Βασίλη Κικίλια

Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί και εντατικοποίηση ελέγχων, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων, όπως ορίζει ο νόμος, αποφασίστηκε σήμερα σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά και εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου και με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρη Φίλιππου.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε επίσης, η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θα διασφαλίσουν την πρόσβαση του ασθενούς, στο φάρμακο που έχει ανάγκη και η δυνατότητα παράτασης χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη.

Ανησυχία για την κλιμάκωση των ελλείψεων φαρμάκων

Νωρίτερα σήμερα, την έντονη ανησυχία της «για την κλιμάκωση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων κατά το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και σε ορισμένες περιπτώσεις τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας», είχε εκφράσει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Σημείωνε μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «η ανησυχία αυτή γίνεται εντονότερη όσο οι ασθενείς βρίσκονται ανάμεσα σε αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την έκταση των ελλείψεων ανάμεσα στον ΕΟΦ και τους φαρμακευτικούς συλλόγους», τονίζοντας ότι «απαιτείται η εφαρμογή ενός αξιόπιστου μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου σε πραγματικό χρόνο».

Σύμφωνα με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει επιδεινωθεί την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζοντας υφέσεις και εξάρσεις. Παράγοντες όπως η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή ορισμένων σκευασμάτων, οι περιορισμένες εισαγωγές, η μη συστηματική κατανομή στην επικράτεια και ασφαλώς οι παράλληλες εξαγωγές, συνθέτουν τα κύρια αίτιά του. «Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ αφορούν πάνω από το μισό όγκο των πωληθέντων σκευασμάτων ανά έτος, ο έλεγχος των εξαγωγών σε χώρες με υψηλότερες τιμές, θα πρέπει να συνιστά κυρίαρχο συστατικό της φαρμακευτικής πολιτικής, με γνώμονα το συμφέρον του Έλληνα ασθενή και πολίτη», τονίζει η σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, αναφέρει ότι για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος των ελλείψεων «απαιτείται ένας συνεχής, δυναμικός και κάθετος έλεγχος σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Κυρίως όμως η Πολιτεία οφείλει να διαθέτει, να αξιοποιεί και να επιβεβαιώνει τη στρατηγική πληροφορία σχετικά με την έκταση και την τάση του φαινομένου, προκειμένου να αναπτύξει τις αντίστοιχες πολιτικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης