“Πονοκέφαλος” για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί ο όγκος των ενστάσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, oι εκκρεμείς ενστάσεις ξεπερνούν τις 100.000 ενώ για το πρόγραμμα που τρέχει εκτιμάται ότι οι ενστάσεις θα ξεπεράσουν το 1.000.000 .
Γι' αυτό η διοίκηση του Κτηματολογίου αναζητεί φόρμουλα για να ομαδοποιήσει τις ενστάσεις και ετοιμάζει δομικές αλλαγές στο σύστημα εξέτασης των αντιρρήσεων των πολιτών διευρύνοντας τις ειδικότητες όσων στελεχώνουν τις επιτροπές, αυξάνοντας τα κίνητρα για τη συμμετοχή σε αυτές κλπ.
Στόχος φυσικά να λειτουργήσουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά οι επιτροπές καθώς σε διαφορετική περίπτωση η ολοκλήρωση του έργου θα καθυστερήσει σημαντικά. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Κτηματολογίου οι αλλαγές στο σύστημα εξέτασης των ενστάσεων θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός Φεβρουαρίου .
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", σύμφωνα με το Κτηματολόγιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων επεξεργάζονται για παράδειγμα η διεύρυνση των ειδικοτήτων –πέραν των τοπογράφων και των δικηγόρων – που θα παίρνουν μέρος στις επιτροπές ενστάσεων (οι πολιτικοί μηχανικοί), το ελκυστικότερο οικονομικό περιβάλλον κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" , έως τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται και νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομικών για Βριλήσσια, Σαρωνίδα/ Λαυρεωτική προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των διεκδικήσεων του Δημοσίου εναντίον χιλιάδων ιδιοκτητών. Την ίδια ώρα από το Κτηματολόγιο αναζητούν μια φόρμουλα για την επίλυση ανάλογων θεμάτων, έστω και σε επίπεδο ενστάσεων. Για παράδειγμα, να μην επιβάλλεται η παρουσία του ιδιοκτήτη στην επιτροπή εντάσεων.
Με πληροφορίες από τις εφημερίδες "Δημοκρατία" και "ΤΑ ΝΕΑ"