Συνεχίζουμε με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες

Του Μιχάλη Αναστασίου, Αντιδημάρχου Πολεοδομικού - Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης και Δημοτικής Περιουσίας

 

Στον κρατικό προϋπολογισμό, του 2020 το 93% των φορολογικών βαρών το σηκώνουν οι μικροί και οι μεσαίοι. Έχουμε επίσης ένα μεσοπρόθεσμο πλαίσιο που έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, με ισχύ μέχρι το 2022, που προβλέπει ότι η κρατική χρηματοδότηση για τους Δήμους έχει ταβάνι και δεν πάει παραπάνω, ενώ τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία αυξάνονται χωρίς να μεταβιβάζονται τα αντίστοιχα ποσοστά που πρέπει στους Δήμους.

Είναι γνωστό, ότι στον Δήμο Πατρέων, το 38,87% των εσόδων, προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 61,13% προέρχεται από τα ίδια έσοδα του Δήμου (τέλη, φόροι, εισφορές, μισθώματα, παράβολα κ.τ.λ.), δηλαδή από το εισόδημα του λαού, ο οποίος έχει ήδη πληρώσει φορολογία, αλλά καλείται να ξαναπληρώσει διπλό χαράτσι. 

Ως Δημοτική Αρχή, συνεχίζουμε την αποπληρωμή των δανείων που παραλάβαμε την 1η Σεπτεμβρίου 2014, ύψους 21.123.265,55 ευρώ (δεν αφορά την προηγούμενη Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης) και μέχρι σήμερα, έχουμε αποπληρώσει το 50%.

Ο προϋπολογισμός είναι το «εργαλείο» με το οποίο η Δημοτική Αρχή θα ασκήσει την όποια κοινωνική πολιτική για όλο το χρόνο, θα παρέχει υπηρεσίες στους δημότες, θα κάνει έργα που θα βελτιώνουν τις συνθήκες της ζωής και της εργασίας τους. Όμως το «εργαλείο» αυτό είναι περιορισμένης χρήσεως. Δεν μπορεί να υπηρετήσει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες του Δήμου και των δημοτών του, που έχει τεράστια προβλήματα και που θα έπρεπε να είχαν λυθεί (ορισμένα), πριν από 20 χρόνια, τότε που υπήρχαν χρήματα, που ήταν πολύ μικρότερος ο τότε Δήμος Πατρέων και φυσικά υπήρχαν εκατοντάδες περισσότεροι εργαζόμενοι. Π.χ. θα θέλαμε να αξιοποιήσουμε τους κοινόχρηστους χώρους για να γίνουν πλατείες και παιδικές χαρές, για την καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, να διανοίξουμε δρόμους για να αποσυμφορηθεί το κυκλοφοριακό της πόλης. Με βάση τον προϋπολογισμό του 2020, έχουμε 1.000.000 ευρώ, ενώ οι ανάγκες είναι τουλάχιστον για 4.000.000. Για τις αποζημιώσεις χώρων λόγω έκδοσης αποφάσεων για άρσεις απαλλοτριώσεων θα πάρουμε ως υπηρεσία, μόλις 1.000.000 ευρώ, ενώ οι ανάγκες είναι για πάνω από 30.000.000 ευρώ. 

 

Παρά την υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση, παράγουμε έργο που το γνωρίζει καλά ο Πατραϊκός λαός και το έδειξε στις πρόσφατες εκλογές, γιατί ως Λαϊκή Συσπείρωση πορευόμαστε και έτσι θα συνεχίσουμε και τώρα με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Η ουσία και η πολιτική διαφορά με τις υπόλοιπες δυνάμεις είναι πως εμείς αναγνωρίζουμε  το ρόλο της τοπικής διοίκησης ως έναν κρατικό αστικό θεσμό και το έχουμε καθαρό, πως και με τον φετινό προϋπολογισμό, δυστυχώς δεν λύνονται οι λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων ούτε τον κάνει φιλολαϊκό η επαναστατική – εναλλακτική πρόταση του κ. Τζανάκου, επειδή «παίζει» με κάποιους κωδικούς, ελάχιστους στους 1.500 περίπου. Όλα αυτά που προτείνει, θα μπορούσε να τα είχε κάνει, όταν υπήρχε πακτωλός χρημάτων. Παρόλα αυτά, αν αυτή είναι η αντιπολιτευτική στάση, των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, θα τους κρίνει ο λαός.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, σταθερά και με συνέπεια διεκδικούμε:

-Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου.

-Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων  σε αυτή - ποσό που φτάνει τα 6 δις, 62 εκατ. ευρώ για το 2020, και αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό πάνω από 9%.

-Για κάθε αρμοδιότητα που μεταφέρεται από το Κράτος στους Δήμους, να αποδίδονται ταυτόχρονα και οι αντίστοιχοι πόροι.

-Χρηματοδότηση έργων υποδομής για αντιπλημμυρική, αντιπυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση, γιατί η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν μπορεί να συνυπάρχει με την πολιτική «κόστους-οφέλους», με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που προωθούν κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη  εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Λύση στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς τους Δήμους. Οι Δήμοι με απόφαση των Δ.Σ. να διαγράφουν οφειλόμενα ποσά από κατηγορίες πολιτών που ούτε έχουν, ούτε μπορούν να πληρώσουν, να μην εκτελείται η εντολή των κυβερνήσεων για αναγκαστική είσπραξη και πλειστηριασμούς.

-Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου (Καλλικράτης, Κλεισθένης, μνημονιακές δεσμεύσεις και εφαρμοστικοί νόμοι…) που κατευθύνουν τους Δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.

 

Διαβάστε επίσης