Οι δανειστές επιστρέφουν στην Αθήνα για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

 

Βαλίτσες για την Αθήνα έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν και πάλι οι δανειστές για την 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο ετοιμάζεται την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου να υποδεχθεί τα τεχνικά κλιμάκια των ξένων για  να ακολουθήσουν από τις 20 του μήνα οι επικεφαλής. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν σε αυτή την αποστολή θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ, από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει ξεκινήσει να τρέχει τις διαδικασίες για τη διακοπή λειτουργίας του μόνιμου γραφείου του στην Αθήνα.

Με ή χωρίς το ΔΝΤ οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς  θα είναι ολιγοήμερες.

Στο τραπέζι της 5ης αξιολόγησης θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί των ακινήτων, οι οποίοι παγώνουν τουλάχιστον έως τις 26 Ιανουαρίου λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων, οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι αλλαγές στο Δημόσιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους, οι  μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ενέργειας και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στην ατζέντα των θεμάτων βρίσκεται και το τελευταίο πακέτο φοροελαφρύνσεων που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός και συγκεκριμένα η μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ του 2019 και το πρώτο ψαλίδι στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Οι τρεις εκπρόσωποι των θεσμών (Ε.Ε., ESM, ΕΚΤ) θα μείνουν μέχρι τις 24 Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα, για να αναχωρήσουν αμέσως μετά προς Λουξεμβούργο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και να συντάξουν τη νέα έκθεση αξιολόγησης με βάση την εικόνα που σχημάτισαν για την πρόοδο της Αθήνας στα προαναφερθέντα προαπαιτούμενα.

Η έκθεση με τα συμπεράσματα των θεσμών θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου και θα παίξει κομβικό ρόλο στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Στο συγκεκριμένο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχοντας εξασφαλίσει μια ακόμα θετική έκθεση από τους θεσμούς αναμένεται να θέσει στους ομολόγους του και επισήμως το αίτημα μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.  Ηδη, το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διενεργούν τη «δική» τους Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους πάνω στην οποία η κυβέρνηση αναμένεται πως θα οικοδομήσει τα επιχειρήματά της στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

Η Ανάλυση αυτή αναμένεται να ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο μιας πρώτης σαφούς αποτύπωσης προθέσεων στο βαθμό όπου ο στόχος για πλεόνασμα πέσει κάτω από το 3,5% το 2021.

Οι σχεδιασμοί αυτοί βρίσκονται επί του παρόντος στα χαρτιά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα των πλεονασμάτων να σέρνεται για μήνες. Εκτιμάται λοιπόν , πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης με την έκθεση από την Κομισιόν να αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου, το Eurogroup του Μαρτίου  είναι το πρώτο «καλό σημείο» επίσημης ανακίνησης του θέματος.

Διαβάστε επίσης