Συγκίνηση, απονομές, καλλιτεχνικά δρώμενα, ευχαριστίες. Η φετινή βραδιά απονομών για τα Πρόσωπα της Χρονιάς για άλλη μια φορά έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας σε πρόσωπα που δουλεύουν, σχεδιάζουν, ονειρεύονται, προσφέρουν.
Περισσότεροι από χίλιοι θεατές βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής 5 Ιανουαρίου 2020, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών για να επιβραβεύσουν ανθρώπους που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, ο καθένας στον τομέα του, για τη σκληρή προσπάθειά τους, τα επιτεύγματά τους και την επιμονή να κάνουν το όραμά τους πράξη.
Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν ο Διευθυντής Σύνταξης της Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Κωνσταντίνος Μάγνης, η παρουσιάστρια του ΙΟΝΙΑΝ TV Ελένη Κίτσιου και ο ηθοποιός Γιάννης Τσάκωνας.
Τα «Πρόσωπα της Χρονιάς» είναι ο θεσμός που καθιέρωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και συνδιοργανώνεται πλέον με το «Ινστιτούτο Πρόσωπα», όπου συμμετέχουν όλοι οι πολίτες που, ατομικά ή ομαδικά, δημιούργησαν αξιοσημείωτα επιτεύγματα και διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε.
Οι απονομές ξεκίνησαν από το τιμώμενο πρόσωπο που φέτος ήταν η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί που επιβραβεύεται για την άοκνη προσφορά της στηρίζοντας τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Η Ένωση με τις δράσεις της βελτιώνει την καθημερινότητα 30.000 παιδιών παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας.
Στη συνέχεια κι ενώ τα καλλιτεχνικά στοιχεία της τελετής εναλλάσσονταν με τις απονομές, η ατμόσφαιρα έγινε ακόμα εορταστική.
Ανά κατηγορία τα Πρόσωπα της Χρονιάς 2019 που επιβραβεύτηκαν για την προσφορά τους ήταν:
Διοίκηση
Γιώργος Χρυσολούρης: Στο πρόσωπο το δικό του και της ομάδας του, βλέπουμε την Ελλάδα που μπορεί να είναι ισότιμος εταίρος στον κόσμο που δημιουργεί ένα καλύτερο μέλλον. Η προώθηση των τεχνολογικών και άλλων καινοτομιών αποτελεί το στόχο μιας νέας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, της Κοινότητας Καινοτομίας «EIT Manufacturing» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας. Η προετοιμασία και ο συντονισμός του διεθνούς εγχειρήματος έχει αναληφθεί από το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS) του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, με συντονιστή τον κ. Χρυσολούρη.
Δίκτυο Σχολείων "ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ": Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που έχει ηλικία 21 ετών. Σκοπός του είναι να δίνει ερεθίσματα για καλύτερη ποιότητα ζωής, ανάπτυξη της κοινωνικότητας έξω από τη σχολική κοινότητα. Μεταξύ άλλων στο χορό και στην κίνηση ως στοιχεία του δεσμού μας με το παρελθόν, την παράδοση, που είναι ο καθρέπτης της ψυχής του λαού μας. Διδάσκει ιστορία, κουλτούρα, εθνική συνειδητοποίηση και ταυτότητα.
Έρευνα
Σοφία Χριστοπούλου: Εκπαιδευτικός, φιλόλογος, εργάζεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας. Η αγάπη της για την Τοπική Ιστορία αλλά και τη χρήση καινοτομικών μεθόδων στην εκπαιδευτική διαδικασία την οδήγησε στη δημιουργία ενός παραμυθιού – παιχνιδιού που βοηθάει τους μαθητές να γνωρίσουν τους ιστορικούς χώρους της περιοχής τους.
Ομάδα Ρομποτικής: Η πατρινή ομάδα με μέλη τις Μαρία Παναγοπούλου, Εύα Λαμπροπούλου και Μαρία Στεφανίδη, με προπονητή τον εκπαιδευτικό Πάνο Βέρρα που πέτυχαν στην κατηγορία γυμνασίου τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω από τη Μαλαισία και μπροστά από το Ιράν! Διαγωνίστηκαν ανάμεσα σε 70 χώρες. Πρόκειται για την ανώτερη διάκριση που έχει κατακτήσει ελληνική αποστολή, στην ιστορία του θεσμού
Κοινωνία
Κωνσταντίνα Μπουζινέκη: Συμμετείχε στη διάσωση έξι Ισπανών τουριστών που είχαν παρασυρθεί μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου από τα ρεύματα ενώ κολυμπούσαν. Χρειάστηκε να φτάσει στον δεύτερο πυλώνα της Γέφυρας, διακινδυνεύοντας τη ζωή της. Χάρη στην παρέμβασή της και με τη βοήθεια ενός ακόμα ατόμου, σώθηκαν και οι έξι κολυμβητές.
ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ: (Τμήμα Πάτρας) Εστίασε το 2019 στο παιδί. Με σειρά δράσεων ενίσχυση τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο μέσω του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ». Παράλληλα έχουν «υιοθετήσει» παιδιά από την Κλινική Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, τα οποία μετά από τροχαία ατυχήματα ήρθαν αντιμέτωπα με την κινητική αναπηρία.
Νίκος Σπηλιόπουλος και Γιώργος Αγγελόπουλος: Αιγιώτες γιατροί, που επιστρέφοντας από συνέδριο και στην αεροπορική διαδρομή Λισαβόνα- Ζυρίχη, κράτησαν στη ζωή μια επιβάτιδα που προσβλήθηκε από έμφραγμα την ώρα της πτήσης. Οι δύο γιατροί δίδαξαν τη σημασία της ψυχραιμίας στην κρίσιμη στιγμή και της ενεργοποίησης του καλού εαυτού μας στις στιγμές του κινδύνου.
Αθλητισμός
Ήλια Αλεξοπούλου: Βάζει πλώρη για την κορυφή της ρυθμικής γυμναστικής. Εντάχθηκε στην Εθνική Ομάδα Νεανίδων. Οι νεαρές Ελληνίδες πρωταθλήτριες συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής κατακτώντας της 9η θέση.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Μετά από μια απόλυτα επιτυχημένη πορεία στην παρθενική της συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ), η ομάδα έγραψε Ιστορία, παίρνοντας την πανηγυρική πρόκριση στους τελικούς της Basket League. Το 2019 έκλεισε με την ιστορική πρόκριση επί του «τριφυλλιού» στο Κύπελλο Ελλάδας.
Πολιτισμός
Νικολίτσα Σαμίκου: Μόλις στα οκτώ της χρόνια έγραψε ένα διήγημα και άγγιξε καρδιές. Η μικρή Νικολίτσα από την Τέμενη έφερε στο σχολείο της το δεύτερο βραβείο παιδικού διηγήματος. Το διήγημά της «Η πιστή φύλακας» έκλεψε την παράσταση στον διαγωνισμό για μαθητές Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων Δημοτικών Σχολείων.
Χορευτικό Δήμου Πατρέων Διανύει την 5η δεκαετία διαθέτοντας μια πλούσια αλλά και ώριμη εμπειρία στην ανάδειξη και διάσωση των παραδοσιακών χορών της Πελοποννήσου αλλά και τη διάδοσή τους. Με επικεφαλής του τον χοροδιδάσκαλο Χρήστο Γιαννόπουλο, κατακτά διαρκώς νέα μέλη αλλά και φίλους. Tο 2019 συντόνισε μεγάλες μουσικοχορευτικές λαϊκές παραστάσεις.
Τιμής Ένεκεν επιβραβεύτηκαν για την προσφορά τους επτά πρόσωπα:
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Γεννήθηκε στην Πάτρα πριν από 25 χρόνια. Έχει σύνδρομο down, και είναι νικητής στον αγώνα για μια φυσιολογική ζωή. Έχει πάρει μέρος στα Special Olympics στο αγώνισμα του handball όπου η ομάδα του απέσπασε το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο. Κάθε χρόνο λαμβάνει μέρος στο Run Greece Patras.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΤΟΡΟΣ: Διατρέχει μία τεράστια πορεία στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής, σε μια διαδρομή πάνω από σαράντα χρόνια. Αναγνωρισμένος καθηγητής μουσικής, αλλά και διακεκριμένος Πρωτοψάλτης της Ευαγγελίστριας. Σαν Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, έχει επιμεληθεί υποδειγματικά την άψογη λειτουργία του Ιδρύματος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΛΑΖΑΡΗ: Πρόσφερε καταφύγιο σε δεκάδες παιδιά τα οποία μεγάλωσαν στη ζεστή αγκαλιά και με το απλόχερο χάδι της υπερπολύτεκνης μάνας της Πάτρας. Ανέλαβε εθελοντικά τη «Φωλιά του Παιδιού», όπου κατέληγαν παιδιά από το Δημοτικό Βρεφοκομείο που δεν τα έπαιρνε κανείς για υιοθεσία και διέθεσε όλο της το είναι. Κατάφερε με την αγάπη της και την αυτοθυσία της να μετατρέψει το κρύο κτίριο της οδού Μαιζώνος, στην πιο ζεστή στέγη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΑΜΠΛΗΣ: Πρωτοπόρος επιστήμονας, ανήσυχος ερευνητής και εξαιρετικός Δάσκαλος. Διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό και ερευνητικό έργο στην Επεμβατική Ακτινολογία. Ο Ομ. Καθηγητής Ακτινολογίας βραβεύτηκε κατά την διάρκεια του CIRSE Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe 2014, στη Γλασκώβη, ως Distinguished Fellow του CIRSE (Εξέχον Μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Καρδιαγγειακής και Επεμβατικής Ακτινολογίας) για τη συνολική του προσφορά στον τομέα του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΝΗΣ: Περιέγραψε το σύνδρομο Κούνης (Kounis syndrome), το οποίο περιλαμβάνει έμφραγμα μετά από αλλεργική αντίδραση. Το σύνδρομο αρχικά πρό 20ετίας δεν έτυχε αναγνώρισης, αλλά βαθμιαία τα περιστατικά άρχισαν να αυξάνονται, ώσπου την τελευταία 5ετία αναγνωρίστηκε διεθνώς και περιλαμβάνεται πλέον από τη διεθνή καρδιολογική κοινότητα στις αναγνωρισμένες αιτίες εμφράγματος. Ο Νικόλαος Κούνης τιμήθηκε για αυτή την ανακάλυψη από την Αμερικανική, Ευρωπαϊκή και Ελληνική καρδιολογική εταιρεία.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέσα στο 2019 βραβεύτηκε για ένα τραύμα στο καθήκον. Ο Γιώργος Παπαχριστόπουλος, είναι ο αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι, κατά την καταδίωξη του τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη, μετά από ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς, στην Κλειτορία Αχαΐας.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΛΥΤΡΑ: Η γυναίκα πίσω από την ημέρα κράνους. Στηρίζει με την ψυχή και την παρουσία της μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του γιου της Γιώργου Νταγιούκλα, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο οδηγωντας μοτοσικλέτα. Η Γλυκερία Λύτρα έχει βάλει στόχο τη διάδοση του μηνύματος «το κράνος σώζει τη ζωές».
Ποιοι απένειμαν τα βραβεία:
Τις απονομές κατά σειρά έκαναν οι Θεόδωρος Λουλούδης εκδότης της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου πρύτανις Πανεπιστημίου Πατρών Οδυσσέας, Ζώρας πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Τσουβάλας γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Νίκος Χατζηνικολάου εκπρόσωπος Pfizer, Ηρώ Τσιμπρή διευθύντρια της Αναπτυξιακή Αχαΐας, Πάνος Σόμπολος Δημοσιογράφος - πρώην Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ και Συγγραφέας, Θεόδωρος Καρούτζος εκπρόσωπος Affidea, Νίκος Μαντζούφας γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Γιάννης Καρβέλης Διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Μαρίνα Ριζογιάννη- Αρχισυντάκτρια εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Νίκος Αργυρόπουλος διεθνής μπασκετμπολίστας, Χρήστος Χριστοδούλου διαιτητής μπάσκετ, Βαγγέλης Γερογιάννης Επικεφαλής Αθλητικού Τμήματος εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Μαρία Τσουκαλά πρόεδρος ΔΗΚΕΠΑ, Τσεζάρις Γκραουζίνιτς Πρώην Διευθυντής Δραματικης Σχολής ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Ανίτα Κουμούση Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Περικλής Νταβλούρος καθηγητής Καρδιολογίας, Μαριάννα Σταματιάδου Πρόεδρος Φίλων ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου
Το καλλιτεχνικό μέρος
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς είχε αναλάβει η Μαριμίλλη Ασημακοπούλου, η οποία φρόντισε να συνδέσει τους πατρινούς δημιουργούς με τα τιμώμενα πρόσωπα. Στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συμμετείχαν οι ερμηνευτές Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Νικόλας Μαραζιώτης και Ανδριάννα Μπάμπαλη που απέδωσαν διασκευές και ενορχηστρώσεις του Διονύση Μπάστα. Στο πιάνο απολαύσαμε τον Ηλία Γομάτο και την Έλενα Φεντίκο, ενώ συμμετείχε μουσικά ο Χρήστος Γαλανόπουλος.
Στην τελετή συμμετείχαν ακόμη, οι μαθητές του M.A. School Of Performing Arts.