Ρωσία : Ο Ναβάλνι καταγγέλλει την «απαγωγή» συνεργάτη του

 

Ο Ρώσος πολιτικός ακτιβιστής Αλεξέι Ναβάλνι κατηγόρησε σήμερα τις αρχές της χώρας του για την «απαγωγή» ενός συνεργάτη του, ο οποίος συνελήφθη αφού προηγήθηκε έρευνα στο σπίτι του και στάλθηκε αμέσως στην Αρκτική για να υπηρετήσει τη στρατιωτική θητεία του.

«Έσπασαν την πόρτα (του σπιτιού) του Ρουσλάν Σαβεντίνοφ, τον άρπαξαν, τον έβαλαν αμέσως στο αεροπλάνο και τον έστειλαν κάπου στο Αρχανγκέλσκ όπου μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή, με αστυνομική συνοδεία», ανέφερε ο Ναβάλνι στο Twitter.

Στην ίδια ανάρτηση υπάρχει ένα βίντεο που εικονίζει έναν νεαρό να μπαίνει σε ένα βανάκι της αστυνομίας και στη συνέχεια να βρίσκεται σε ένα χιονισμένο τοπίο, συνοδευόμενος από ένστολους άνδρες.

Ο 23χρονος Ρουσλάν Σαβεντίνοφ συνεργάζεται με την οργάνωση του Ναβάλνι, το Ταμείο για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που φέτος χαρακτηρίστηκε «πράκτορας του εξωτερικού».

Σε βάρος της οργάνωσης έχει ξεκινήσει έρευνα με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον Ναβάλνι, ο νεαρός στάλθηκε σε μια στρατιωτική βάση στο νησί Νόβαγια Ζεμλιά, στον Αρκτικό κύκλο.

«Κρατείται παράνομα. Είναι ένας πραγματικός πολιτικός κρατούμενος ή μάλλον εξόριστος», έγραψε στο μπλογκ του ο Ρώσος αντιφρονών.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στη Ρωσία για τους άνδρες κάτω των 27 ετών, αν και αρκετοί δεν υπηρετούν, επικαλούμενοι διάφορους λόγους.

Ένας εκπρόσωπος της στρατονομίας της Μόσχας, ο Μαξίμ Λόκτεφ, είπε στο πρακτορείο Tass ότι ο Σαβεντίνοφ «απέφευγε» για μεγάλο χρονικό διάστημα να υπηρετήσει και διαβεβαίωσε ότι η στρατολόγησή-εξπρές δεν είναι αντίθετη με τον νόμο.

«Η στρατιωτική θητεία μετατράπηκε σε σωφρονιστικό μηχανισμό, παρόμοιο με τη φυλάκιση», κατήγγειλε ο Ναβάλνι.

Διαβάστε επίσης