Χριστουγεννιάτικες κάρτες διά χειρός Νταλί

 

Η ιδιοφυΐα και το πολυσχιδές ταλέντο του Σαλβαντόρ Νταλί είναι γνωστά σε όλους.

Πέρα από τη ζωγραφική, ο ισπανός καλλιτέχνης έχει καταπιαστεί και με τη φωτογραφία, τη συγγραφή, τη γλυπτική, το σκίτσο, τον κινηματογράφο και την κατασκευή κοσμημάτων.Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ο Νταλί έχει φιλοτεχνήσει και χριστουγεννιάτικες κάρτες.

Επιτυχημένες στην Ισπανία, «υπερβολικές» στις ΗΠΑ

Η εταιρεία Hoechst Ibérica, με έδρα τη Βαρκελώνη, ζήτησε από τον Σαλβαντόρ Νταλί να δημιουργήσει σουρεαλιστικές χριστουγεννιάτικες κάρτες για τους πελάτες της.

Έτσι, την περίοδο 1958 – 1976, ο σουρεαλιστής καλλιτέχνης κυκλοφόρησε τις ιδιαίτερες αυτές κάρτες που σήμερα θεωρούνται μικρά συλλεκτικά έργα τέχνης.

Μάλιστα, υπάρχουν και ελάχιστες εκδόσεις με χειρόγραφες ευχές του.

Ωστόσο, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού γνώρισαν εμπορική αποτυχία.

Οι κάρτες αυτές δεν θύμιζαν σε τίποτα τις κλασικές χριστουγεννιάτικες κάρτες και για αυτό δεν άρεσαν στο αμερικάνικο κοινό.

Μάλιστα η εταιρεία Hallmark, που θέλησε να τις πουλήσει στις ΗΠΑ, έπεσε έξω, καθώς είχε πληρώσει τον Νταλί το διόλου ευκαταφρόνητο των 15.000 δολαρίων για τα δικαιώματα κυκλοφορίας τους.

Ελάχιστες από αυτές κυκλοφορούν σήμερα προς πώληση στο eBay.

Σχεδόν όλες εκτίθενται σαν μέρος της συλλογής Νταλί στο Θέατρο – Μουσείο Νταλί στη γενέτειρα του καλλιτέχνη στο Φιγκέρες της Ισπανίας.

Διαβάστε επίσης