Υγρασία: Οι επιπτώσεις στην υγεία

 

Είναι γνωστό ότι η υγρή ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ρινίτιδας, της αρθρίτιδας και της ημικρανίας.

Γνωρίζετε όμως ότι μπορεί να επιδεινώσει τα καρδιολογικά προβλήματα, καθώς και άλλες παθήσεις;

Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:

Αύξηση των θανάτων από οξύ έμφραγμα: Παλαιότερη μελέτη της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, έδειξε ότι τον χειμώνα με αυξημένη υγρασία, ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από οξύ έμφραγμα ήταν περίπου 32% μεγαλύτερος σε σχέση με το καλοκαίρι.

Επιδείνωση αναπνευστικών προβλημάτων: Η έντονη υγρασία στην ατμόσφαιρα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση μιας αλλεργίας, αφού προκαλεί μορφολογικές αλλοιώσεις στους κόκκους της γύρης, αυξάνοντας τις αναπνευστικές αλλεργίες και το άσθμα. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι στα αναπνευστικά προβλήματα συμβάλλουν οι μύκητες που αναπτύσσονται από την υγρασία.

Αρθριτικά – ρευματισμοί: Παρότι η σχέση υγρασίας και αρθροπαθειών δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητή, φαίνεται ότι επηρεάζεται μια ομάδα υποδοχέων στις αρθρώσεις, οι οποίοι διεγείρουν την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονή και πόνο. Έτσι ο υγρός καιρός «χτυπά» το μυϊκό σύστημα και «πλήττει» τις αρθρώσεις κυρίως αυτών που υποφέρουν από μετατραυματικές αρθρίτιδες, αρθριτικά και ρευματισμούς. Η υγρασία στην ατμόσφαιρα γίνεται αμέσως αντιληπτή από τους ρευματοπαθείς με πόνους στα άκρα. Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που παραπονιούνται ότι τους πονά ένα παλιό κάταγμα ποδιού ή χεριού.

Πονοκέφαλοι: Στατιστικά έχει βρεθεί ότι η συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας και γενικά των πονοκεφάλων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την υγρασία. Στις βόρειες και υγρές περιοχές αναφέρουν κεφαλαλγίες περισσότεροι κάτοικοι από ό,τι σε άλλες περιοχές με λιγότερη υγρασία. Ο υγρός καιρός μπορεί να δημιουργήσει κρίσεις ημικρανίας όχι μόνο σε αυτούς που υποφέρουν από πονοκεφάλους αλλά και σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.

Δερματοπάθειες: Η υγρασία επιδεινώνει κάποια δερματικά προβλήματα όπως η ακμή και οι μυκητιάσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσο ο σταφυλόκοκκος (που ενοχοποιείται για την ακμή) όσο και οι μύκητες, αγαπούν το υγρό περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης