Κοινωνικό μέρισμα: Αλαλούμ με τις «διπλές» φορολογικές δηλώσεις των ΑμΕΑ

 

Ξεπέρασαν τις 250.000 μέχρι από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας koinonikomerisma.gr χθες βράδυ οι αιτήσεις για τα 700 ευρώ, από πολυτέκνους, ανέργους γονείς και ΑμΕΑ. Με ένα «κλικ» αφού συμπληρώσουν τους κωδικούς Taxisnet, οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή και σε δευτερόλεπτα διαπιστώνουν αυτόματα αν είναι ή όχι ενεργοί.

Ελάχιστοι όμως εξ αυτών δικαιούντο το έκτακτο επίδομα. Άλλωστε σε 253.000 έχουν υπολογιστεί συνολικά όλοι οι άμεσοι  δικαιούχοι. Αλλά, όπως ολα δείχνουν, πολλαπλάσιοι είναι εκείνοι που δοκιμάζουν την τύχη τους.

Προς στιγμήν πάντως, ακόμα και άμεσα επιδοματούμενα ΑμΕΑ που δικαιούνται το επίδομα, έβλεπαν χθες την αίτησή τους να απορρίπτεται. Πρόκειται κυρίως για άτομα που, αν και εμφανίζονται σαν εξαρτώμενα τέκνα από τους γονείς τους, υποβάλλουν ταυτόχρονα και δική τους φορολογική δήλωση. Σε πρώτη φάση, το Μέρισμα εγκρίνεται ήδη αν το ζητήσει ο γονιός του ατόμου με αναπηρία. Αλλά η ΗΔΙΚΑ έχει κινητοποιηθεί ώστε σε λίγη ώρα να επιλύσει το πρόβλημα που εμφανίστηκε, και να γίνεται στις περιπτώσεις αυτές άμεσα δεκτή όποια αίτηση υποβλήθηκε πρώτη, είτε με τους κωδικούς Taxisnet του παιδιού, είτε του  γονιού.

Πρακτικά πάντως, με τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καταργείται το κριτήριο ηλικίας (24 έτη) για τα ΑμΕΑ δικαιούχους.

Αίτηση υποβάλλεται μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου από οποιονδήποτε σύζυγο –αλλά αν υποβληθεί 2η αίτηση δεν θα δοθεί άλλο «μέρισμα» 700 ευρώ. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα ΙΒΑΝ, που πρέπει να είναι στο όνομα τουλάχιστον του ενός δικαιούχου, αλλιώς πρέπει να γίνει διόρθωση στην τράπεζα πριν τις 27 Δεκεμβρίου.

Πώς χάνεται το επίδομα

Από την απόφαση προκύπτουν  και πολλά ψιλά γράμματα ή γκρίζες ζώνες του επιδόματος. Συγκεκριμένα:

-η απόφαση καλύπτει ΑμΕΑ χωρίς κανένα όριο ηλικίας. Μιλά όμως για δικαιούχους επιδόματος ΟΠΕΚΑ και όχι για συνταξιούχους που λαμβάνουν άμεσα δική τους αναπηρική σύνταξη -οι οποίοι πάντως έλαβαν ήδη 13η σύνταξη τον Μάιο..

– για κανένα  δικαιούχο δεν τίθεται κριτήριο ακίνητης περιουσίας.

-Για όλους τους δικαιούχους  τίθενται κριτήριο 7ετούς παραμονής στη χώρα (συνεχή υποβολή δηλώσεων Ε1 στην εφορία τα τελευταία 7 έτη), αλλά και κριτήριο κινητής περιουσίας. Δεν αφορά όμως τα μετρητά ή άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία, παρά μόνο καταθέσεις και ομόλογα ή μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια αξίας άνω των 20.000 ευρώ (κατά το έτος 2018).

Πρόκειται όμως για κριτήριο τόκων και όχι καταθέσεων, στην πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, όπως προβλέπει  η σχετική απόφαση, το ηλεκτρονικό σύστημα «φαντάζεται» πόσες καταθέσεις έχει κάθε αιτών, από τους τόκους που εμφανίζει στο Ε1, κάνοντας αναγωγή σε κεφάλαιο με βάση το μέσο καταθετικό επιτόκιο του 2018.

Επειδή για το 2018 το επιτόκιο αυτό διαμορφώθηκε σε 0,31%, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

1. όποιος είχε τόκους πάνω από 62 ευρώ, δεν λαμβάνει κανένα μέρισμα. Και αυτό γιατί 20.000 Χ μέσο ετήσιο επιτόκιο  0,31% δίνουν το όριο των τόκων των 62 ευρώ.

2. αν κάποιοι σύζυγοι πολυτέκνων ή ανέργων ή ΑμΕΑ δικαιούχων όμως, είχαν την ατυχία να απολαμβάνουν κάποιο προνομιακό επιτόκιο καταθέσεων  (πχ στρατιωτικοί με επιτόκιο 3% για τα πρώτα 5.000 ευρώ κατάθεσης) και το 2018 είχαν στην τράπεζα πχ 2.100 ευρώ -και όχι 20.000- θα εμφανίζονται τόκοι  63 ευρώ και το νοικοκυριό χάνει τα 700 ευρώ, έστω και αν το οικογενειακό εισόδημα αλλά και οι καταθέσεις δεν ξεπερνούν τα τεθέντα όρια!

3. αντιθέτως, αν για οποιονδήποτε λόγο κάποιος ακίνητη περιουσία ή μετρητά εκατομμυρίων, δεν αποκλείεται αυτομάτως, όπως ισχύει με τα τραπεζικά δάνεια.

4. επίσης (ακραίο παράδειγμα)  αν κάποιος κατέθετε πχ 200.000 τον μήνα Δεκέμβριο, για 1 μήνα θα είχε τόκους 48 ευρώ και θα πάρει μέρισμα (200.000 Χ 0,31/12=62). Το σύστημα είναι “τυφλό” και του δίνει το Μέρισμα, όπως και αν πχ είναι 100.0000 από μια κατάθεση για 6 μήνες κλπ.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι και 26 Δεκεμβρίου, ενώ από 27 ξεκινά η επιδότηση. Τα λεφτά αυτά πρέπει  να έχουν διανεμηθεί πριν την Πρωτοχρονιά

Διαβάστε επίσης