Γονικές παροχές: Τι να προσέξουν όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με έξτρα φόρο απειλούνται οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αγορά, γονική παροχή ή δωρεά κάποιου ακινήτου μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "TΑ ΝΕΑ", οι νέες αξίες που θα αποκτήσουν τον ερχόμενο Μάιο τα ακίνητα σε όλη τη χώρα αναμένεται να προσελκύσουν ντόμινο ανατροπών στις τιμές και στους φόρους. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους φορολογούμενους που θα μεταβιβάσουν ακίνητα σε περιοχές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών παραμένει μεγάλη και οι τιμές πώλησης των ακινήτων τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει την ανηφόρα.

Έτσι το καλοκαίρι θα κοστίζουν ακριβότερα οι μεταβιβάσεις ακινήτων σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι και η Ευελπίδων αλλά και σε αρκετά προάστια της Αττικής, όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, Γλυφάδα.

Στα ύψη θα εκτιναχθούν οι φόροι στις μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία βρίσκονται σε περίπου 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν σε πρώτη φάση στο αντικειμενικό σύστημα. Πρόκειται κυρίως για περιοχές-φιλέτα, δηλαδή ζώνες σε νησιά η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα αλλά και σε περιοχές της Αττικής.

Παραδείγματα

-Για παράδειγμα, πατέρας θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή στην κόρη του την πλήρη κυριότητα ενός διαμερίσματος 100 τ.μ στην περιοχή Χολαργού, όπου σήμερα η τιμή ζώνης είναι 1.750 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι σήμερα 175.000 ευρώ και προκύπτει φόρος γονικής παροχής ύψους 250 ευρώ. Με την αύξηση της τιμής ζώνης στα 1.900 ευρώ η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανεβαίνει στις 190.000 ευρώ και ο φόρος γονικής παροχής διαμορφώνεται στα 400 ευρώ. Προκύπτει και αύξηση των εξόδων μεταβίβασης από περίπου 1.750 ευρώ σε 1.900 ευρώ. Έτσι το συνολικό κόστος της γονικής παροχής θα αυξηθεί από τις 2.000 ευρώ στις 2.300 ευρώ.

- Για παράδειγμα φορολογούμενος σχεδιάζει να αγοράσει ένα οικόπεδο 1.000 τ.μ σε περιοχή που βρίσκεται σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος ( π.χ Κεφαλλονιά). Η αξία του οικοπέδου που υπολογίζει σήμερα η Εφορία ανέρχεται σε 200.000 ευρώ. Με την ένταξη της περιοχής στο αντικειμενικό σύστημα η αξία εκτοξεύεται στις 450.000 ευρώ. Εάν ο φορολογούμενος αποφασίσει να αγοράσει σήμερα το οικόπεδο θα πληρώσει φόρο μεταβίβασης 6.000 ευρώ ενώ αν η αγορά γίνει μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τότε θα πληρώσει φόρο 13.500 ευρώ .Θα επιβαρυνθεί δηλαδή με έξτρα φόρο 7.500 ευρώ.

Τι λένε οι συμβολαιογράφοι για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ενόψει των αλλαγών που βρίσκονται στα σκαριά, οι συμβολαιογράφοι συνιστούν στους γονείς να προχωρήσουν τώρα στη γονική παροχή και ειδικά αν πρόκειται για πρώτη κατοικία, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αφορολόγητη. Οι ειδικοί βέβαια συμβουλεύουν όσους πρόκειται να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία με γονική παροχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίσουν πριν γίνει η μεταβίβαση να ρίξουν μια ματιά στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που συνοδεύει το ακίνητο.

Χωρίς φόρο μπορούν να γίνουν σήμερα γονική παροχή πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000 ευρώ εφόσον αποκτάται από άγαμο. Σε περίπτωση απόκτησης πρώτης κατοικίας από έγγαμο, η αξία απαλλάσσεται από τον φόρο μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

Διαβάστε επίσης