ΔΕΗ: Κέρδη 21% για τη μετοχή της επιχείρησης

 

Ψήφο εμπιστοσύνης στην μετοχή της ΔΕΗ και κατ’επέκταση στην κυβερνητική πολιτική για την εξυγίανση της εταιρείας, δίνουν οι επενδυτές, την ώρα που η διοίκηση ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει την Δευτέρα το νέο business plan.

Η ανοδική κούρσα των τελευταίων ημερών που οδήγησε σε εβδομαδιαία κέρδη 21% τον τίτλο της ΔΕΗ και σε 27% σε μηνιαία βάση, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για ανάκαμψη του δείκτη EBITDA στο 1 δισ. ευρώ έως το 2024 που προέβλεψε χθες στο διοικητικό συμβούλιο ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης, ως αποτέλεσμα των μέτρων εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, δημιουργούν ένα θετικό σινιάλο για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με το business  plan τα EBITDA για το 2020 προβλέπονται στα 650 έως 700 εκατ. ευρώ, τα οποία υπολογίζεται να εκτιναχθούν στα 850 έως 900 εκατ. ευρώ εφόσον καταβληθούν στην ΔΕΗ και οι οφειλές για τα ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας).

Χθες εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης το σχέδιο εξόδου από την κρίση της McKinsey, θέτοντας επί τάπητος την νέα στρατηγική της εταιρείας που αναμένεται να κλείσει οριστικά την πόρτα στο λιγνίτη μέχρι το 2023, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για το λουκέτο στις κοστοβόρες λιγνιτικές μονάδες. Το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε στο ΔΣ, επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του newmoney.

Βάσει του σχεδιασμού άμεσα προβλέπεται το κλείσιμο των μονάδων σε Καρδιά 1,2 ενώ για το 2021 μετατοπίζεται το σβήσιμο των φουγάρων στις μονάδες Καρδιάς 3 και 4.

Το 2020 προβλέπεται να κατέβει ο διακόπτης  για Αμύνταιο 1 και 2 ενώ για το 2022 δρομολογείται το κλείσιμο έξι μονάδων: το α΄εξάμηνο των μονάδων Άγιος Δημήτριος 1,2 και το β΄εξάμηνο Άγιος Δημήτριος 3,4 και Μεγαλόπολη 3. Στο σχέδιο της ταχείας απολιγνιτοποίησης το 2023, περιλαμβάνεται και η απόσυρση από το σύστημα της μονάδας της Μελίτης, της Μεγαλόπολης 4 και  Αγίου Δημητρίου 5. Ανοικτή θα παραμείνει ως το 2028 η Πτολεμαίδα 5.

Με την απόσυρση του λιγνίτη η ΔΕΗ ανεβάζει στροφές στις ΑΠΕ με στόχο σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Στάσσης η ισχύς της το 2024 να φτάσει το 1 Γιγαβάτ. Όπως δήλωσε η διοίκηση στις αρχές της εβδομάδας στο συνέδριο του Capital Link στην Ν. Υόρκη, η ΔΕΗ χαράσσει μια νέα πορεία που θα ακολουθήσει τρεις άξονες ανάπτυξης:

-την μετεξέλιξή της Επιχείρησης από ουραγό σε πρωταγωνιστή στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, σχέδιο το οποίο η ΔΕΗ θα υπηρετήσει μέσα από την ανάπτυξη νέων πρότζεκτ αλλά και με στρατηγικές συμμαχίες με έλληνες και διεθνείς συμμάχους.

-την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο θα υλοποιηθεί με την πώληση (εκτός απροόπτου πλειοψηφικού πακέτου μετοχών) με στόχο την άντληση σημαντικών εσόδων για την ΔΕΗ.

-την αντεπίθεση της εταιρείας στην αγορά ενέργειας με νέα εμπορική πολιτική που θα έχει ως βάση της τον πελάτη και θα δίνει επιλογές με βάση την κατανάλωση στα πρότυπα των προγραμμάτων της κινητής τηλεφωνίας.

 

Διαβάστε επίσης