Εκλογές στη Βρετανία: Αθρόα προσέλευση στις κάλπες - Τα μεσάνυχτα το exit poll

 

Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες (τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος) των κρίσιμων εκλογών στη Βρετανία, η προσέλευση των πολιτών στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα συνεχίζει να είναι αθρόα. Σε κάποια εκλογικά κέντρα του Λονδίνου, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως το Κέιμπριτζ, το Μάντσεστερ, το Κάντερμπερι, αναφέρθηκαν «ουρές» και αναμονή μέχρι και μίας ώρας, κάτι που ενισχύει την πρόβλεψη για μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), όταν και αναμένεται το αποτέλεσμα του exit poll, που θα δώσει την πρώτη εικόνα, προβλέποντας ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών -το οποίο δεν αναμένεται νωρίτερα από τις 7 το πρωί της Παρασκευής.

Οι αρχηγοί των κομμάτων προσήλθαν από νωρίς στην κάλπη, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επέλεξε να μην ψηφίσει στην περιφέρεια Άξμπριτζ, όπου ο ίδιος είναι υποψήφιος, αλλά στην περιφέρεια Σίτι του Λονδίνου και Ουέστμινστερ, όπου οι Συντηρητικοί διεκδικούν την έδρα με οριακό αποτέλεσμα.

Στο τελευταίο του μήνυμα, ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτών για να ξεκαθαρίσει το θέμα του Brexit πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, κάλεσε τους Βρετανούς να «ταρακουνήσουν το κατεστημένο και να ψηφίσουν για την ελπίδα».

Το πρώτο αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 01.00 από εκλογικές περιφέρειες του Σάντερλαντ και του Νιούκαστλ. Στις 3 μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα στα προπύργια των Εργατικών (Γουόρκινγκτον, Ντάρλινγκτον, Γουίγκαν), όπου μία νίκη του Συντηρητικού κόμματος θα θεωρηθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες για την κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της για πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Γύρω στις 6.30 τα ξημερώματα (πάντα ώρα Ελλάδος) θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα στην περιφέρεια του Άξμπριτζ, όπου είναι υποψήφιος ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ μέχρι τις 9.00 το πρωί της Παρασκευής θα είναι ξεκάθαρο ποιος θα ζητήσει από την βασίλισσα Ελισάβετ την άδεια να σχηματίσει κυβέρνηση...

Τα σενάρια της κάλπης

Τρία είναι τα βασικά σενάρια που προβλέπουν στρατηγικοί αναλυτές του Bloomberg για την πιθανή έκβαση των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου και το πώς θα επηρεάσουν την στερλίνα, αλλά και τις βρετανικές μετοχές και ομόλογα.

Σενάριο πρώτο: Νίκη με ευρεία πλειοψηφία των Συντηρητικών, εξασφαλίζοντας περισσότερες από 325 έδρες στο Κοινοβούλιο. Σε αυτό το σενάριο, οι αναλυτές προβλέπουν ήπιο, χωρίς ιδιαίτερη δυναμική ράλι για την στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να δυσκολεύεται να κινηθεί πέραν του 1,32 έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει μια νίκη του Μπόρις Τζόνσον.

Σε αυτό το σενάριο, η πρώτη αντίδραση του FTSE 100 θα είναι πτωτική, αν και η πορεία των βρετανικών μετοχών θα εξαρτηθεί από την έκβαση των σινο-αμερικανικών εμπορικών συνομιλιών. Η απειλή ενός Brexit χωρίς συμφωνία συνιστά το μεγαλύτερο ρίσκο.

Σενάριο δεύτερο: Ακόμη μία Βουλή όπου κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, καθώς οι Τόρις δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία. Έναν τέτοιο αποτέλεσμα το πιθανότερο είναι ότι θα παρατείνει την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που ταλανίζει τη στερλίνα από τον Ιούνιο του 2016.

Εάν επαληθευθεί το συγκεκριμένο σενάριο, οι επενδυτές θα αντιδράσουν, ρίχνοντας την στερλίνα στο εύρος του 1,22-1,28 έναντι του δολαρίου. Μια παρέμβαση της Τράπεζα της Αγγλίας θεωρείται σχεδόν δεδομένη με μείωση επιτοκίων ενδεχομένως και εντός του Ιανουαρίου. Μια Βουλή χωρίς αυτοδύναμη κυβέρνηση συνεπάγεται ράλι των βρετανικών κρατικών ομολόγων και πτώση των μετοχών, ειδικά για τις μετοχές τραπεζών, κατασκευαστικών και ακινήτων, λόγω αβεβαιότητας Brexit.

Σενάριο τρίτο: Πρωθυπουργός ο... Κόρμπιν; Οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν λιγότερες από 300 έδρες και οι Εργατικοί χάνουν επίσης κάποιες έδρες, είναι όμως σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση με στήριξη άλλων κομμάτων, μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα ζητήσει νέα παράταση για το Brexit και τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Πρόκειται για το δυσμενέστερο σενάριο, καθώς οι επενδυτές θα διεκδικήσουν υψηλότερο premium ρίσκου, λόγω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση θα εθνικοποιήσει τα πάντα.

Η στερλίνα σε αυτό το σενάριο θα καταποντιστεί κοντά στο 1,22 έναντι του δολαρίου, χωρίς να αποκλείεται και πτώση στο 1,20. Υπάρχει όμως και το «κρυφό χαρτί» ενός ράλι, με την ελπίδα ότι θα ανακληθεί το Brexit.

Διαβάστε επίσης