Το μέλλον απαιτεί γενναίες υπερβάσεις

Του Αντώνη Κουνάβη

 

Η αναμέτρηση με τις προκλήσεις του μέλλοντος απαιτεί γενναίες υπερβάσεις, ακόμη και υπό τη μορφή της ριζικής αναθεώρησης απόψεων και αντιλήψεων.

Ας το θυμόμαστε αυτό, παίρνοντας αφορμή από την κατακόρυφη ύψωση των τόνων εκ μέρους της δημοτικής αρχής σε σχέση (και) με το μείζον θέμα της χάραξης της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.

Προφανώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για την πόλη μας, μόνο και μόνο για να γίνει αυτό όπως εμείς θέλουμε, στη βάση μιας μαξιμαλιστικής και ανέφικτης επιδίωξης.

Γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται.

Ασφαλώς, το δημοτικό συμβούλιο έχει τοποθετηθεί ομόφωνα σε ό, τι αφορά την υπογειοποίηση. Όμως, η απόφαση αυτή ελήφθη σύμφωνα με τις σχετικές, έωλες, υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, για την ακρίβεια σύμφωνα με τα ασύστολα ψέματα που μάς αράδιαζε δια των αρμοδίων υπουργών, γνωρίζοντας ότι επέρχεται το τέλος της.

Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Εκτός του ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες, ούτε και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το λένε ειδικοί, το λένε γνώστες επί των τεχνικών έργων ότι η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής, στο μήκος που εμείς τη ζητάμε, δεν είναι εφικτή.

 Θα χάσουμε, λοιπόν, το τρένο, η έλευση και η σύνδεση του οποίου με το λιμάνι είναι ζωτικής σημασίας για όλους, εάν δεν γίνει το δικό μας; 
Είναι επιεικώς άστοχη η άποψη ότι με τη στόχευση της ρεαλιστικής χάραξης εξυπηρετούνται τα (επιχειρηματικά) συμφέροντα των λίγων. Λάθος. Είναι τα συμφέροντα των πολλών που εξυπηρετούνται από τη δρομολόγηση έργων με αναπτυξιακό πρόσημο, εν προκειμένω και της σιδηροδρομικής γραμμής. Κάθε υποδομή που αποκτάμε είναι και μια προστιθέμενη αξία για το κοινωνικό σύνολο. 

Καλές οι αναπλάσεις, αρεστά τα πάρκα και αξιαγάπητες οι πλατείες, που βέβαια θέλουμε, αλλά δεν καταπολεμούν την ανεργία και τη φτώχεια, οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται φυσικά ούτε με πορείες και με συλλαλητήρια.

Μόνο με την απόκτηση των αναγκαίων υποδομών και την παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα στρωθεί το πρόσφορο έδαφος για να έλθουν οι κατάλληλες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν και τις θέσεις εργασίας που τόσο χρειαζόμαστε, ώστε να βρουν οι άνεργοι δουλειά και να τονωθεί η πραγματική οικονομία, μέσω και της αυξημένης κατανάλωσης.

Το ένα φέρνει το άλλο. Ας συνειδητοποιήσουμε, λοιπόν, ότι έτσι θα παραχθεί πλούτος και θα αναβαθμιστεί ουσιαστικά το βιοτικό επίπεδο των Πατρινών, που πρέπει να είναι το πρώτιστο ζητούμενο. Να ζούμε όλοι πολύ καλύτερα, σε μια πολύ καλύτερη πόλη, ζωντανή και αναγεννημένη, έχοντας αφήσει πίσω μας οριστικά και αμετάκλητα τη μιζέρια. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Διαβάστε επίσης