Πλειοψηφία οι αιώνιοι φοιτητές στα Ελληνικά πανεπιστήμια - Τι εξετάζει το υπουργείο Παιδείας

Δείτε αναλυτικά

To 40%- 50% των φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι σήμερα ενεργοί και στο όριο των σπουδών που προβλέπεται για κάθε τμήμα, ενώ σε κάποια από αυτά οι περισσότεροι είναι αιώνιοι. Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά το αίτημα του υφυπουργού, Βασίλη Διγαλάκη να δοθούν στοιχεία από τα ΑΕΙ προκειμένου να "μοιραστεί" βάσει των ενεργών φοιτητών τους, μια επιπλέον χρηματοδότηση περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Όπως αποδεικνύεται, σε μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας οι αιώνιοι φοιτητές είναι περισσότεροι από τους ενεργούς. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών οι εγγεγραμμένοι φοιτητές είναι γύρω στα 102.000 άτομα, ενώ εκείνοι που φαίνονται ότι παρακολουθούν τυπικά τις σπουδές τους και βρίσκονται στο όριο των σπουδών τους δεν φτάνουν τα 50.000 άτομα.

Στο ΕΜΠ η αντιστοιχία είναι περίπου 50%- 50% ενώ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών γύρω στο 45% για τους ενεργούς φοιτητές στο όριο της φοίτησης. Καλύτερη αναλογία υπέρ των ενεργών φοιτητών έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έτσι, αλλαγή των διατάξεων που ισχύουν σήμερα για το θέμα των αιώνιων φοιτητών μελετάει το υπουργείο, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό κατά την κατάργηση του καθεστώτος που ισχύει σήμερα θα υπάρξουν εξαιρέσεις για λόγους υγείας ή άλλους ειδικούς λόγους, αλλά και μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του νέου νόμου. Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ" ότι θα τεθούν συγκεκριμένα όρια κατά τα οποία θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι φοιτητές, όπως π.χ. "ν+2" που ίσχυε στο παρελθόν ή "ν+ν".

Με τον όρο "ν+2" συμβολίστηκε η διάρκεια των σπουδών ενός τμήματος προσαυξημένη κατά 2 έτη. Αντίστοιχα "ν+ν" σημαίνει η διάρκεια των σπουδών ενός τμήματος προσαυξημένο κατά τον αντίστοιχο αριθμό επιπλέον ετών (π.χ. αν μια σχολή έχει διάρκεια σπουδών 4 έτη, αναγνωρίζεται το 4+4).

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ