Την ώρα που το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να έχει παράταση 4 μηνών και να λήγει στις 30 Απριλίου, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για τα χρέη των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται μια νέα ρύθμιση στην οποία θα ενταχθούν όλες οι οφειλές. Δηλαδή μια ρύθμιση – πακέτο «όλα σε ένα» η οποία θα φέρει μείωση των οφειλών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και παράλληλα θα οδηγήσει στην εξάλειψη της πολυδιάσπασης που δημιουργούν σήμερα οι διαφορετικές ρυθμίσεις χρεών που ισχύουν.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη στα σκαριά το «πακετάρισμα» των ισχυουσών ρυθμίσεων (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ) με βελτιώσεις που θα τις κάνουν πιο λειτουργικές και αποτελεσματικές, με στόχο η ενιαία ρύθμιση οφειλών να είναι έτοιμη και να τεθεί σε εφαρμογή από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα υπερ-ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των οφειλών που μπορεί να έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα μπορεί να ρυθμίζει ενιαία τα χρέη από όπου και εάν αυτά προέρχονται, με στόχο τη βιώσιμη αποπληρωμή τους και τη μείωση του ιδιωτικού χρέους στη χώρα.
Ουσιαστικά πρόκειται για το πάντρεμα όλων των ισχυουσών ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών με σημαντικές βελτιώσεις.
Ο σχεδιασμός προβλέπει μεταξύ άλλων:
Τη δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα ενοποιεί όλους τους μηχανισμούς που υπάρχουν σήμερα και αφορούν ρυθμίσεις χρεών προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία (π.χ. πάγια ρύθμιση), ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια (νόμος Κατσέλη, πτωχευτικός κώδικας) αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρέχει, μέσω της διασύνδεσης που θα έχει με όλες τις υπηρεσίες, βάση δεδομένων από την οποία θα προκύπτει το οικονομικό προφίλ των οφειλετών και θα βοηθά στον διαχωρισμό των χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε βιώσιμα και μη.
Τη δημιουργία της Τράπεζας Στοιχείων Οφειλετών – πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο θα ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες εντός του 2020. Η Τράπεζα Στοιχείων Οφειλετών ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένας κρατικός Τειρεσίας που θα συλλέγει όλα τα οικονομικά στοιχεία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και με βάση αυτά θα διαμορφώνει ένα σκορ το οποίο θα αποτελεί και το πιστοληπτικό προφίλ κάθε πολίτη, ώστε αυτό να λαμβάνεται υπόψη με αδιάβλητο τρόπο για τις συναλλαγές, τη δανειοδότησή του και για να μειώνεται ο κίνδυνος κακοπληρωτών.
Πηγή: newsbeast.gr