Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι κερδίζουν νοικοκυριά, επαγγελματίες, επιχειρήσεις

 

«Βροχή» φορολογικών ελαφρύνσεων για το 2020 ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Το «κοκτέιλ» των νέων μέτρων στόχο έχει να δώσει νέα ώθηση στην αγορά και στην κοινωνία, αναμένοντας να φανεί ποια μέτρα θα ωφελήσουν περισσότερο ή λιγότερο τελικά τον στόχο της ανάπτυξης, από την 1.1.2020 που θα ενεργοποιηθούν και μετά.

 Με το νέο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται πλήρως από εισφορά αλληλεγγύης άτομα με αναπηρία 80% και άνω. Με προσθήκη της τελευταίας στιγμής, γίνεται εξαίρεση των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων των πολύτεκνων οικογενειών, από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Επειδή πολλές πολύτεκνες οικογένειες χρησιμοποιούν αυτοκίνητα άνω των 1929 κυβικών εκατοστών, επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Είναι μία προσθήκη που, όπως και οι άλλες, θα πρέπει να τύχουν ευρείας στήριξης, δεδομένου ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της Κυβέρνησης για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.

Συνοψίζοντας όλα τα νέα μέτρα, όπως διαμορφώθηκαν μετά την δημόσια διαβούλευση και την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος προανήγγειλε και νέα, λέγοντας στη Βουλή πως η κυβέρνηση εργάζεται ήδη για τις επόμενες φοροελαφρύνσεις που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

 Άμεσα πάντως, για τα εισοδήματα από 1.1.2020 και εφεξής, το νομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε περιλαμβάνει:

1ον) την καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9%, αντί για 20% που είναι σήμερα, για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, και για εισοδήματα μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ. Η μείωση αυτή δεν αφορά μόνο όσους έχουν εισοδήματα έως 10 χιλιάδες ευρώ, αλλά ωφελεί το σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται με βάση προοδευτική κλίμακα. Επιπλέον μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Μετά τις παρεμβάσεις αυτές:

– ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 15 χιλιάδες ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 3.300 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 2 χιλιάδες ευρώ. Ο φόρος μειώνεται κατά 1.300 ευρώ και στην περίπτωση αυτή.

 

– ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 24 χιλιάδες ευρώ πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 5.896 ευρώ, ενώ πλέον θα πληρώνει 4.596 ευρώ φόρο.Ο φόρος μειώνεται και εδώ κατά 1.300 ευρώ.

2ον) την αύξηση στο «αφορολόγητο» όριο για κάθε παιδί και ανεξαρτήτως του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων. Προκύπτει μείωση κατά 810 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 9 χιλιάδες ευρώ.Η αντίστοιχη μείωση για φορολογούμενο με δύο παιδιά είναι 900 ευρώ, με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 10 χιλιάδες ευρώ.Για τους τρίτεκνους η μείωση αντιστοιχεί σε 1.120 ευρώ και με το αφορολόγητο όριο να αυξάνεται στα 11 χιλιάδες ευρώ. Κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενο με τέσσερα παιδιά και με το αφορολόγητο όριο να ψάχνεται στα 12 χιλιάδες ευρώ και επίσης για κάθε επιπλέον τέκνο, μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

3ον) τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Είναι ένα μέτρο που ευνοεί μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, παραμένει σε ισχύ η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας τους.

4ον) την μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%.

Διαβάστε επίσης