Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της ενδομητρίωσης

 

Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή πάθηση όπου ιστός, που συμπεριφέρεται όπως εκείνος στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο), βρίσκεται έξω από τη μήτρα. Αυτά τα κομμάτια ιστού μπορεί να βρεθούν σε πολλές διαφορετικές περιοχές του σώματος, αλλά τα περισσότερα συνήθως βρίσκονται στις ωοθήκες, στην εσωτερική επένδυση της λεκάνης πίσω από την μήτρα και στο επάνω μέρος του κόλπου.

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλεί επώδυνες ή βαριές περιόδους στη γυναίκα. Προκαλεί συχνά πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς, την λεκάνη ή το κάτω μέρος της πλάτης, καθώς και προβλήματα γονιμότητας. Μπορεί επίσης να συμβάλει στην έλλειψη ενέργειας και στην εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Ωστόσο, τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο και μερικές γυναίκες έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Τα πιο βασικά από αυτά είναι:

-Επώδυνες ή βαριές περίοδοι

-Πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στην πύελο ή χαμηλά στην πλάτη

-Πόνος κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ

-Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

-Δυσκολία σύλληψης παιδιού

Επιπλοκές της ενδομητρίωσης

Η κύρια επιπλοκή της ενδομητρίωσης είναι η υπογονιμότητα ή πλήρης αδυναμία σύλληψης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να υπάρχουν συμφύσεις ή κύστεις των ωοθηκών.

Προβλήματα γονιμότητας

Η ενδομητρίωση μπορεί μερικές φορές να βλάψει τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες, προκαλώντας προβλήματα γονιμότητας, αν και εκτιμάται ότι έως και το 70% των γυναικών με ήπια έως μέτρια ενδομητρίωση τελικά θα είναι σε θέση να συλλάβει παιδί χωρίς θεραπεία.

Η θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γονιμότητας σε γυναίκες με την πάθηση αυτή, αλλά η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ορατών ιστών που έχουν επηρεαστεί από την ενδομητρίωση μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα επιτρέψει στη γυναίκα να μείνει έγκυος.

Επίσης, οι γυναίκες με ενδομητρίωση τείνουν να έχουν μικρότερη πιθανότητα να συλλάβουν με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ενδομητρικές συμφύσεις και κύστεις των ωοθηκών

Άλλα προβλήματα περιλαμβάνουν το σχηματισμό συμφύσεων («κολλώδεις» περιοχές ιστών με ενδομητρίωση) και κύστεων των ωοθηκών (κύστες με υγρό στις ωοθήκες), τα οποία μπορεί να συμβούν όταν ο ιστός με ενδομητρίωση είναι μέσα ή κοντά στις ωοθήκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κύστεις των ωοθηκών μπορεί να έχουν μεγάλο όγκο και να προκαλούν έντονο πόνο.

Αμφότερες αυτές οι επιπλοκές μπορεί να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί να επανεμφανιστούν μαζί με μία νέα έξαρση ενδομητρίωσης.

Διαβάστε επίσης