Πέντε λόγοι που λαχταράτε συνέχεια γλυκά

 

Ξέρω τι σκέφτεσαι κάθε φορά που το βλέπεις αυτό. Λαχταράς σοκολάτα επειδή είσαι γλυκατζού. Τελεία και παύλα. Αν και σίγουρα ισχύει κάτι τέτοιο, δεν εξηγεί την καθημερινή σου ανάγκη για κάτι γλυκό. Η περίοδος είναι σίγουρα ένας βασικός λόγος. Υπάρχουν όμως 4 ακόμη, εξαιτίας των οποίων λιγουρεύεσαι συνέχεια σοκολάτα, αν και τρως (σχετικά) ισορροπημένα.


Χαμηλή πίεση

«Όταν αφήνουμε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων, πέφτει η πίεση και αποζητούμε άμεσα ενέργεια. Και θα την πάρουμε από το φαγητό», εξηγεί η διατροφολόγος Lorraine Kearney. Η πρώτη μας επιλογή είναι ο,τιδήποτε έχει αρκετή ζάχαρη, ώστε να ανακτήσουμε αμέσως τη χαμένη ενέργεια. Είναι αυτό καλό; Όχι, δεν είναι. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ανεβαίνει η πίεση και ξαναπέφτει κατακόρυφα. Οπότε τρως κι άλλη σοκολάτα. Η λύση βρίσκεται στα συχνά γεύματα και στις τροφές με μπόλικες φυτικές ίνες.


Έλλειψη μαγνησίου

Τα νέα που προκαλούν έκπληξη είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων πάσχει από μαγνήσιο. Και η σοκολάτα περιλαμβάνει 41 mg σε ένα μόνο κομματάκι. Για ακόμη μία φορά, η απάντηση βρίσκεται στις κατάλληλες τροφές. Τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα πράσινα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, που τόσο χρειάζεται ο οργανισμός σου.

Έχεις άγχος και την πέφτεις στη σοκολάτα

Οι εκκρεμότητες πάνω στο γραφείο σου έχουν φτιάξει βουνό. Πρέπει να κάνεις δουλειές στο σπίτι. Προβληματίζεσαι με τη σχέση σου και πόσα ακόμα θέματα που σε αγχώνουν καθημερινά. Ε, δε θέλει πολύ να αρπάξεις τη σοκολάτα δίπλα σου για να νιώσεις λίγο καλύτερα. Δεν υπάρχει τυχαία ο όρος stress eating. «Η σοκολάτα είναι απλός υδατάνθρακας και αυτό σημαίνει ότι διασπάται εύκολα. Με το που αγγίξει τη γλώσσα, απελευθερώνεται ντοπαμίνη και φωτίζει την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την απόλαυση και την ανταμοιβή. Είναι στιγμιαία χαρά. Αν λοιπόν το κάνεις τη στιγμή που αγχώνεσαι, πάρε λίγο χρόνο να το σκεφτείς καλύτερα.

Καθαρά από συνήθεια

Είναι λίγο σαν τον σκύλο του Παβλόφ. Αν έχεις μάθει τον εαυτό σου να τρώει σοκολάτα κάθε μέρα στις 5 το απόγευμα, είναι λογικό να το ζητάς. Είναι καθημερινή συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα. Αν δεν μπορείς να το κόψεις εντελώς, αντικατάστησε τη σοκολάτα με φρούτο, ένα τσάι με γεύση ή ένα υγιεινό σνακ.

Έχεις περίοδο

Κλείνω με το αναμενόμενο. Έρευνα αποδεικνύει ότι το 50% των Αμερικανών γυναικών λαχταρούν σοκολάτα όταν έχουν περίοδο. Οι λόγοι πάντως δεν είναι βιολογικοί. Είναι καθαρά θέμα κουλτούρας. Εάν έχεις μεγαλώσει ακούγοντας ότι όλες θέλουν να φάνε κάτι γλυκό στην περίοδό τους, μαθαίνεις να το θεωρείς φυσιολογικό.

Η σοκολάτα κάνει και καλό

Αναφερθήκαμε στους λόγους που σε οδηγούν απεγνωσμένα στη σοκολάτα, αλλά δεν είπαμε να την αποφεύγεις πάντα. Το κακό που υπάρχει μέσα είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τη χοληστερόλη και βελτιώνει τη μνήμη. Όσο πιο σκούρα είναι μία σοκολάτα, τόσο περισσότερα τα οφέλη. Πάντα με μέτρο.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ