Πώς επηρεάζει το διαζύγιο την ένταξη των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον

Ποια είναι τα βασικά συναισθήματα που νιώθουν

Επιστημονική έρευνα από τη Δανία έδειξε ότι οι γονείς που παίρνουν διαζύγιο πριν τα παιδιά τους γίνουν έξι ετών, θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ψυχική ισορροπία και την ομαλή ένταξη των παιδιών στο σχολείο, από ό,τι όταν η διάλυση της οικογένειας γίνεται όταν το παιδί είναι έξι έως δέκα ετών.

Μεταξύ άλλων, παιδιά έως έξι ετών που βλέπουν τους γονείς τους να τραβάνε χωριστούς δρόμους, είναι πιθανότερο να νιώθουν μοναξιά, να πέσουν θύμα εκφοβισμού και γενικότερα να νιώθουν μεγαλύτερη δυστυχία στο σχολείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Λένα Χογού του Πανεπιστημίου του Άαρχους, που έκαναν τη δημοσίευση στο βρετανικό παιδιατρικό περιοδικό «BMC Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία απαντήσεων που είχαν δώσει σε ερωτηματολόγια 219.200 παιδιά ηλικίας εννέα έως 16 ετών, από τα οποία το 31% ζούσαν σε διαλυμένη οικογένεια.

Διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι όσα είχαν βιώσει χωρισμό των γονιών τους σε ηλικία δύο έως πέντε ετών, ένιωθαν χειρότερα στο σχολείο, σε σχέση με όσα είχαν γνωρίσει τον χωρισμό σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ενώ συνολικά μόνο ένα στα 20 παιδιά που απάντησαν(το 5%), ένιωθαν μοναξιά, είχαν πέσει θύμα εκφοβισμού ή είχαν προβλήματα στο σχολείο, το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο (41%) μεταξύ όσων προέρχονταν από διαλυμένες οικογένειες.

Ειδικότερα στην ομάδα των παιδιών που ο χωρισμός είχε συμβεί προτού αυτά γίνουν έξι ετών, το ποσοστό με προβλήματα ήταν ακόμη υψηλότερο (55%), έναντι 36% των παιδιών που ο χωρισμός είχε συμβεί όταν ήταν έξι έως δέκα ετών και 30% όταν ο χωρισμός είχε γίνει μετά τα 11.

Επίσης, παιδιά που ζούσαν με πατριό ή μητριά λόγω δεύτερου γάμου της μητέρας ή του πατέρα τους, είχαν γενικά χειρότερη ψυχική κατάσταση στο σχολείο, ιδίως τα νεότερα σε ηλικία.

Περίπου ένα στα τρία παιδιά στις περισσότερες δυτικές χώρες βιώνουν τη διάλυση της οικογένειας τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά δύο έως τέσσερα χρόνια πριν τον χωρισμό, κυρίως λόγω των συγκρούσεων των γονέων μέσα στο σπίτι.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ