Το 40% του σύνολου των χωρών με τους περισσότερους εκατομμυρίους αντιπροσωπεύουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η Credit Suisse για το πρωτό εξάμηνο του 2019.
Οι κύριοι παράγοντες που διαμόρφωσαν τη λίστα σχετίζονται με το μέγεθος του ενήλικου πληθυσμού, τον μέσο όρο πλούτου και τον άνισο καταμερισμό του. Οι ΗΠΑ σημείωσαν μεγάλη άνοδο σε σχέση με παλαιότερες χρονιές καθώς ο πληθυσμός των εκατομμυριούχων συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, με 675.000 νεοεισερχόμενους εκατομμυριούχους που προστέθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες.Με 4.45 εκατ. εκατομμυριούχων κατοίκων, η Κίνα έρχεται δεύτερη στη λίστα έχοντας προσθέσει 158.000 περισσότερους σε σχέση με το 2018 ενώ η Ιαπωνία ολοκληρώνει την τριάδα (3.03 εκατομμυριούχοι).
Σε ύψος – ρεκόρ ο μέσος όρος πλούτου ανά ενήλικο
Κατά το 2018, ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 9,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 360,6 τρισεκατομμύρια δολάρια -ποσοστό 2,6%- με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη να συνεισφέρουν περισσότερο. Η ανάπτυξη του πλούτου ξεπέρασε την αύξηση του πληθυσμού, οπότε ο μέσος πλούτος ανά ενήλικο αυξήθηκε στα 70.850 δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο, όλων των εποχών.
Η Ελβετία κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη και η Αυστραλία τις μεγαλύτερες απώλειες
Όσον αφορά τον πλούτο ανά ενήλικα, οι μεγαλύτεροι νικητές ήταν στην Ελβετία φέτος, με αύξηση 17.790 δολαρίων. Η Αυστραλία βρισκόταν στο άλλο άκρο της κλίμακας, με απώλειες 28.670 δολ. ανά ενήλικα, σε μεγάλο βαθμό λόγω των επιπτώσεων στη συναλλαγματική ισοτιμία. Η Αυστραλία έχασε 124.000 εκατομμυριούχους μετά από πτώση του μέσου όρου πλούτου και ήταν η μόνη χώρα που σημείωσε πτώση άνω του 2% στις τιμές των κατοικιών (-6%).