Σήμερα η απόφαση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens

 

Η ώρα της κρίσης για τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens έφτασε καθώς σήμερα μετά από περίπου τρία χρόνια ακροαματικής διαδικασίας  το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, εκτός απροόπτου, θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του.

Οι κατηγορούμενοι οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στις διαδρομές της μίζας σε κρατικούς αξιωματούχους προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση 8002/97 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, ξεπερνούν τους 50.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, που μπήκαν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης πριν από περίπου δέκα χρόνια, βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού κολοσσού αλλά και του ΟΤΕ ενώ ο φερόμενος ως βασικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση, άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που απουσιάζουν από την δίκη.

Τα βασικά αδικήματα που αντιμετωπίζουν, κατά περίσταση, οι κατηγορούμενοι, είναι δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ωστόσο, οι αλλαγές που επέφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ίσχυσε την 1η Ιουλίου 2019 έφερε ανατροπές καθώς τιμωρεί την δωροδοκία σε βαθμό πλημμελήματος.  Παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε σχετικές τροποποιήσεις επαναφέροντας τον κακουργηματικό χαρακτήρα του αδικήματος, όπως σχολίαζαν νομικοί κύκλοι, το δικαστήριο οφείλει να κρίνει τους κατηγορούμενους για τους οποίους αποφασίσει ότι είναι ένοχοι με τον ευνοϊκότερο νόμο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η πράξη της δωροδοκίας να  κριθεί ως πλημμέλημα, το οποίο έχει ήδη παραγραφεί.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η εισαγγελέας της έδρας, με αφορμή τον νέο Κώδικα προχώρησε σε νέα εισαγγελική πρόταση αφήνοντας , μάλιστα, αιχμές κατά του νομοθέτη.

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά έχει ζητήσει την ενοχή συνολικά 22 από τους 54 κατηγορούμενους, επισημαίνοντας πως το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί, καθώς με το Ποινικό Κώδικα που ίσχυσε το περασμένο καλοκαίρι, ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει ότι η δωροδοκία δεν έχει καταστεί ανέγκλητη, γιατί συνιστά αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, το ενδιαφέρον για την εισαγγελέα στρέφεται στους κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Διαβάστε επίσης