Πάτρα - Πολυτεχνείο 2019: Εκδηλώσεις και πορείες το Σαββατοκύριακο - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. - ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

 

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία ενόψει της αυριανής 46ης επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου. Όπως σε όλες τις πόλεις και στην Πάτρα τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν θα είναι δρακόντεια. Με ενισχυμένες διμοιρίες των ΜΑΤ, συνεχείς περιπολίες και αυξημένα μέτρα επιτήρησης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί η πορεία.


Αύριο Κυριακή θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα δύο πορείες, η μία στις 6 μ.μ., με αφετηρία το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στην οποία θα συμμετέχει και ο Δήμος Πατρέων, ενώ η δεύτερη το πρώην Παράρτημα, από πυρήνες νεολαίων.

Το διήμερο, η τοπική ΕΛ.ΑΣ  θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ενώ αυξημένες θα είναι οι περιπολίτες σε δημόσια κτίρια. 

Να υπενθυμίσουμε ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής, σημειώθηκε επίθεση με πέτρες σε κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ρίο όπου στεγάζεται η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Υπάλληλοι που πήγαν το πρωί στην δουλειά του βρήκαν σπασμένες όλες τις τζαμαρίες του κτιρίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία δεν εντοπίστηκαν μολοτοφ στο σημείο ωστόσο βρέθηκε ο "λαιμός" ενός μπουκαλιού. 

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ

Εκδήλωση – αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου διοργανώνει στις 6.30 το
βράδυ του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Αίγλη» της VESO MARE, ο
Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας «Η χορωδία του Χαρίτωνα»,
ενώ στις 8.30 το βράδυ, στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει Μουσικοχορευτική
παράσταση, την οποία επιμελείται το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού
Οργανισμού και η Λαϊκή του Ορχήστρα.

Η «Χορωδία του Χαρίτωνα»

Άνοιξη του ’68. Στην Ελλάδα η Χούντα των συνταγματαρχών έχει βάλει τη χώρα
στο γύψο.
Στη Ελλάδα της δικτατορίας , μια μικρή επαρχιακή πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό.
Όλοι ζουν στο ρυθμό του Ετήσιου Διαγωνισμού Χορωδιών της περιοχής που εδώ
και 50 χρόνια αποτελεί το επίκεντρο της ζωής στην πόλη.
Ενώ όλη η πόλη ετοιμάζεται για τη μουσική Ολυμπιάδα της, φτάνει ο νέος
στρατιωτικός διοικητής, ο ταγματάρχης Δημητρίου (Ακύλλας Καραζήσης) για να
επαναφέρει στην…. «τάξη και την ασφάλεια» τους κατοίκους.
Ο ερχομός του στην πόλη σηματοδοτεί την έναρξη μιας αλυσίδας δραματικών
γεγονότων…..
• Η ταινία είναι κατάλληλη για άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών .

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση προσεγγίζει την περίοδο πριν , κατά και μετά την εξέγερση του
Πολυτεχνείου, αναδεικνύοντας τα μηνύματα των περιόδων αυτών, σε συνδυασμό
με το πως είδε η τέχνη το Πολυτεχνείο.

Συμμετέχει το εφηβικό Τμήμα του Χορευτικού, γεγονός που έχει ιδιαίτερη
σημασία και η Λαϊκή Ορχήστρα του Χορευτικού. Στη διάρκεια της παράστασης θα
γίνει ανάγνωση κειμένων και ποιημάτων που γράφτηκαν πριν αλλά και κατά την
εξέγερση του πολυτεχνείου καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στην πόλη της Πάτρας και προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων
ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ: 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.
2) Στην οδό Βότση από Αγ. Ανδρέου-Όθωνος Αμαλίας από 09:00 ώρα της 17/11/2019 έως 02:00 ώρα της 18/11/2019.
3) Στην οδό Όθωνος Αμαλίας από Παντανάσσης έως Φιλοποίμενος από 09:00 ώρα της 17/11/2019 έως 02:00 ώρα της 18/11/2019.
4) Στην οδό Καραϊσκάκη στο ύψος των οικοδομικών αριθμών 106 έως και 110 για τη στάθμευση τριών (3) πυροσβεστικών οχημάτων την 17/11/2019 από ώρες 07:00-24:00
**Στα πλαίσια ασφαλτικών και λοιπών εργασιών και προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων

Άρθρο 1ο

ΜΕΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ στην 31η Επαρχιακή Οδό από τη διασταύρωση της ΝΕΟ Πατρών-Πύργου έως την είσοδο της Βιομηχανικής περιοχής με το μήκος κατάληψης να είναι περί τα 25μ.μ, από έκδοση της παρούσας και ανάρτησης της στο διαδίκτυο έως
24/12/2019 καθημερινά εκτός αργιών από ώρες 07:00-17:00
Η κυκλοφορία όλων των οχημάτων θα διεξάγεται από το ελεύθερο εναπομένον τμήμα της οδού σύμφωνα με την προβλεπόμενη σήμανση που θα τοποθετήσει ο υπεύθυνος του έργου και τους ανθρώπους της εταιρείας, ο οποίος καθίσταται και υπεύθυνος για την επίβλεψη και συντήρηση αυτής καθ΄ όλη την διάρκεια των εργασιών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κ.Ο.Κ.

46 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Η εξέγερση των φοιτητών της Πάτρας όπως την κατέγραψε και την περιγράφει ο δημοσιογράφος Αντώνης Μπουλούτζας

 

Πολυτεχνείο 2019: Ο «χάρτης» των διαδηλώσεων της Κυριακής - Πορείες σε 10 πόλεις

Επεισόδια στην Πάτρα - Η στιγμή που σκάει το γκαζάκι! Καρέ - καρέ από την πρώτη στιγμή όλα όσα έγιναν στο κέντρο της πόλης μετά την πορεία για το Άσυλο - ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

 

ΜΕΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

Τα μέτρα της ΕΛΑΣ ήδη βρίσκονται σε ισχύ, ενώ υπάρχουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις εκδηλώσεις της επετείου της 17ης Νοεμβρίου σε πολλές πόλεις της χώρας. Υπό τον φόβο επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας για ακόμη μία φορά και με αφορμή το τεταμένο κλίμα ύστερα και από την αστυνομική επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ αλλά και τις αλλαγές για το πανεπιστημιακό άσυλο, η αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τους ταραξίες. Πιο συγκεκριμένα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, δύο drones και ελικόπτερο.

Παράλληλα, χθες το πρωί, συνεργείο προχώρησε στην απομάκρυνση των πινακίδων τηλεματικής που ενημερώνουν τους επιβάτες τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων και των τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να μην καταστραφούν σε τυχόν επεισόδια.

Το βάρος στα Εξάρχεια

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας με συγκρούσεις με την ΕΛΑΣ. Αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια επιθέσεων αλλά το πεδίο συγκρούσεων θα μεταφερθεί στα Εξάρχεια. Πιθανότατα με παρκούρ επιθέσεων από τις ταράτσες κτιρίων όπως το 2014 στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η Αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

Αστυνομία έξω από πανεπιστήμια και κυβερνητικά κτίρια
Παράλληλα, θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από κυβερνητικά κτήρια, πρεσβείες, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου σημειώθηκαν επεισόδια τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από ειδική αστυνομική επιχείρηση σε εσωτερικούς χώρους της ΑΣΟΕΕ βρέθηκαν κράνη, κοντάρια, κουκούλες και διάφορα άλλα είδη. Με την κατάργηση του ασύλου η Αστυνομία θα μπορεί φέτος να επιχειρήσει και μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Επίσης, για πρώτη φορά θα είναι στους δρόμους και η νεοσύστατη Ομάδα «Δράση» που αντικατέστησε την «ΔΕΛΤΑ». Πενήντα αστυνομικοί, σε πέντε ομάδες των 10, που θα επιβαίνουν σε δίκυκλα, θα κινούνται διαρκώς σε όλους τους χώρους του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα στα Εξάρχεια, ενώ θα υποστηρίζουν τις ενέργειες των ΜΑΤ.

«Σε ετοιμότητα η ΕΛΑΣ για την επέτειο του Πολυτεχνείου»
Σημειώνεται, ότι η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει δώσει εντολές στου αστυνομικούς που θα πραγματοποιούν περιπολίες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, γιατί υπάρχει φόβος για επιθέσεις εναντίον τους πέριξ του Πολυτεχνείου. «Η Αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα κάνει ό,τι είναι εφικτό για να διεξαχθούν ομαλά οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είναι σε ετοιμότητα και θα διαφυλάξει, μεταξύ άλλων, τα δημόσια κτήρια και ειδικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα», δήλωσαν πηγές της ΕΛΑΣ.
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ