Κολομβία: Να συγκληθεί το Διαρκές Συμβούλιο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τη Βολιβία

 

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ζήτησε την Κυριακή «έκτακτη σύγκληση» του Διαρκούς Συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Βολιβία, όπου ο Έβο Μοράλες υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία έπειτα από τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών εξαιτίας της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του στο ανώτατο αξίωμα στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου.

Η Μπογκοτά θέλει να συγκληθεί εκτάκτως το όργανο αυτό «για να αναζητηθούν λύσεις στην περίπλοκη θεσμική κρίση» που έχει ενσκήψει στη Βολιβία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας σε ανακοίνωσή του.

Ακόμη, η κολομβιανή διπλωματία θέλει να εξασφαλιστεί πως «οι Βολιβιανοί πολίτες θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα στις κάλπες και να εκλέξουν νέα κυβέρνηση με όλες τις εγγυήσεις ως προς τη συμμετοχή τους».

Ο Κολομβιανός ΥΠΕΞ Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο είχε προτρέψει την κυβέρνηση του Μοράλες να οργανώσει δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με τη συμμετοχή του Μοράλες και του υποψηφίου της αντιπολίτευσης που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους, του πρώην αντιπροέδρου Κάρλος Μέσα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του διαρκούς συμβουλίου του ΟΑΚ την 4η Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Ο 60χρονος Μοράλες, στην εξουσία από το 2006, ανακοίνωσε την παραίτησή του χθες αφού έγινε σαφές πως είχε απολέσει την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού.

Ο αντιπρόεδρός του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα επίσης παραιτήθηκε, καταγγέλλοντας ένα «πραξικόπημα» της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

Ο αριστερός Μοράλες είχε υποσχεθεί πριν παραιτηθεί ότι θα «ανανεωνόταν το σύνολο των μελών» της εκλογικής επιτροπής και κατόπιν θα προκηρύσσονταν «νέες εκλογές», χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της αναμέτρησης ή το εάν θα έπαιρνε μέρος.

Η ανακοίνωση αυτή ικανοποιούσε το αίτημα του ΟΑΚ, που νωρίτερα έδωσε στη δημοσιότητα το πόρισμα της διαδικασίας επαλήθευσης του αποτελέσματος των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου.

Η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Νικαράγουα καταδίκασαν το «πραξικόπημα», όπως και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ