ΕΥ: Βελτιωμένο το επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας

 

Αισιόδοξοι για τις προοπτικές της χώρας εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές, επισημαίνοντας βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού τον τελευταίο χρόνο και εκτιμώντας ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία.

Την ύπαρξη σημαντικού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη δραστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να μετατραπεί το ενδιαφέρον αυτό σε πράξη, αποτυπώνει μεγάλη έρευνα της ΕΥ Ελλάδος. Όπως διαπιστώνει, παρά την απογοητευτική εικόνα των επιδόσεων της χώρας (το 2018 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα μόλις 13 άμεσες ξένες επενδύσεις, πολύ λιγότερες από χώρες με παρόμοιο μέγεθος ή πληθυσμό όπως η Πορτογαλία όπου πραγματοποιήθηκαν 74 ΑΞΕ, η Σερβία 119, η Φινλανδία 194 και η Ιρλανδία 205), το κλίμα για την Ελλάδα έχει μεταστραφεί θετικά και παρουσιάζει σημαντική δυναμική περαιτέρω βελτίωσης υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ:

-         Σχεδόν οι μισοί από τους επενδυτές που ρωτήθηκαν (το 47%) θεωρούν ότι η εικόνα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο.

-         Το 76% των ερωτηθέντων, δηλαδή σχεδόν 4 στους 5, εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία, έναντι 37% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, 40% στη Γερμανία, 30% στη Γαλλία και 52% στην Πορτογαλία.

-         Συγχρόνως, 30% δηλώνουν ότι εξετάζουν σχέδια να δημιουργήσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας κατά τον επόμενο χρόνο, έναντι 27% στην υπόλοιπη Ευρώπη, 25% στην Πορτογαλία, 23% στη Γερμανία και μόλις 10% στο Βέλγιο.

-         Σημειώνεται, πάντως, ότι το παραπάνω ποσοστό (30%) όσων σχεδιάζουν να επεκταθούν στην Ελλάδα, περιορίζεται στο 4% για τους επενδυτές που δεν έχουν ήδη παρουσία στη χώρα. Η διαφοροποίηση αυτή αποτυπώνεται και σε άλλες χώρες, ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας η τάση είναι έντονη, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει και να στρέψει το ενδιαφέρον στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι επενδυτές.

-         Περισσότεροι από 2 στους 3 επενδυτές (69%) εκτιμούν ότι την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει ο τουρισμός. Την ίδια ώρα, μόλις το 18% των ερωτώμενων αναφέρουν την τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών ως βασικό κλάδο που θα ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει ενώ ο αριθμός των ΑΞΕ στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας έφτασε στο 19% του συνόλου των ΑΞΕ στην Ευρώπη το 2018, έχοντας υπερδιπλασιαστεί την τελευταία πενταετία.

Οι επενδυτές που μετείχαν στην έρευνα της ΕΥ αναγνωρίζουν ως βασικά θετικά στοιχεία της ελκυστικότητας της χώρας την ποιότητα ζωής (83%), το επίπεδο των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (70%) και τις υποδομές τηλεπικοινωνιών (67%).

Αντίθετα, οι επενδυτές αξιολογούν αρνητικά παράγοντες όπως η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (61%), το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον (67%) και η φορολογία των επιχειρήσεων (64%).

Οι επενδυτές υποδεικνύουν μια σειρά από προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα για να βελτιώσει την ελκυστικότητά της. Κορυφαίες μεταξύ αυτών είναι η μείωση της φορολογίας (49%), η ενίσχυση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων (32%), η στήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας (25%) και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (24%).

Ερωτώμενοι αν θα ήταν διατεθειμένοι να επενδύσουν στη χώρα, εφόσον αντιμετωπιστούν τα αρνητικά σημεία που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων, το 70% των στελεχών απαντά θετικά. Το ποσοστό αυτό αγγίζει το 91% μεταξύ όσων έχουν ήδη παρουσία στην Ελλάδα και το 44% μεταξύ όσων δεν έχουν σήμερα δραστηριότητα στη χώρα.

Η έρευνα της ΕΥ διενεργήθηκε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων από το CSA Institute, με θέμα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, με βάση ένα δείγμα 202 στελεχών μεγάλων ξένων επιχειρήσεων, οι μισές εκ των οποίων (110) έχουν ήδη επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΕΥ European Investment Monitor, μία εκτεταμένη βάση δεδομένων που επεξεργάζεται η ΕΥ, Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (2009 – 2018), κατατάσσεται στην 32η θέση ως προς τον αριθμό των ΑΞΕ που προσέλκυσε, έχοντας υποδεχθεί συνολικά 129 επενδύσεις ή 0,27% του συνόλου των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη. Τρεις στις πέντε επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (60% έναντι 45% στην υπόλοιπη Ευρώπη) αφορούσαν γραφεία πωλήσεων και μάρκετινγκ (χαρακτηριστικό μιας επαναναδυόμενης Οικονομίας που βρίσκεται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις), ενώ η Ελλάδα υστερεί σε επενδύσεις στη βιομηχανία (20% έναντι 27% στην Ευρώπη).